Vuoden alumni Matti Alahuhta painottaa jatkuvan oppimisen merkitystä

Mitä ja milloin olet opiskellut Teknillisessä korkeakoulussa?
Opiskelin TKK:n Sähköosastolla 1971–1976. Pääaineitani olivat tietoliikenne ja digitaalitekniikka sekä myöhemmin jatko-opinnoissani tietoliikenne ja taloustiede. Vuonna 1990 väittelin aiheesta ”Global growth strategies for high technology challengers”.
Miksi lähdit opiskelemaan valitsemaasi alaa?
Ajattelin, että tietoliikenne olisi tulevaisuuden ala.
Millaiset muistot sinulla on opiskeluajoilta?
Opiskelu ei vaatinut suuria ponnistuksia. Se oli systemaattista työtä.
Millaisia välineitä sait opiskelusta työelämää varten?
Opiskelu antoi tietenkin perusosaamista ja valmiuksia, mutta se synnytti myös halun oppia lisää. Erityisesti jatko-opintojen aikana oivalsin jatkuvan oppimisen suuren merkityksen.
Millaisissa työtehtävissä olet ollut?
Olin aluksi tutkimustehtävissä, sen jälkeen 80-luvulla myyntijohtajana ja vuodesta -86 lähtien johdin globaaleja liiketoimintoja vuoteen 2014 asti. Olin Nokiassa kaikkiaan 26 vuotta, joista globaaleissa johtotehtävissä vuosina 1986–2004. KONEen toimitusjohtajana toimin vuosina 2005–2014. Tämän jälkeen päätehtäväni on ollut DevCo Partnersissa, jossa hankimme merkittäviä omistuksia suomalaisiin keskisuuriin yrityksiin ja kehitämme niitä aktiivisesti. Olen myös kahden suomalaisen ja kahden ulkomaalaisen pörssiyrityksen hallituksissa.
Millaisia terveisiä sinulla on Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijoille? Millaisia taitoja kannattaa kehittää tulevaisuutta varten?
Opiskelu on suuri mahdollisuus oppia ja luoda itselleen uusia valmiuksia. Mielestäni niin opiskelualue kuin työtehtävät on hyvä valita oman kiinnostuksen pohjalta. Silloin oppii ja saa aikaan. On tärkeää asennoitua siten, että oppiminen on yhä enemmän jatkuvaa tässä muuttuvassa maailmassa.
Teksti ja kuva: Linda Koskinen
Lue lisää uutisia

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022
International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun
Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy
ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.