Uutiset

Vuoden alumni 2021 Petteri Koponen: Pysyvä kiinnostus opiskella uutta on palvellut hyvin uraa startup-yrittäjänä ja sijoittajana

Petteri Koponen on Aallon perustieteiden korkeakoulun vuoden alumni 2021. Hänen opiskeluaikansa on ollut poikkeuksellinen – hän on muun muassa suorittanut ohjelmoinnin kurssin luennoimalla sen.
Petteri Koponen
Kuva: Petteri Koponen.

Perustieteiden korkeakoulun vuoden 2021 alumniksi on valittu Lifeline Ventures -yrityksen riskisijoittaja Petteri Koponen. Hän on perustanut neljä yritystä, muun muassa Jaikun ja First Hopin. Hän on tällä hetkellä hallituksen puheenjohtajana Woltissa ja Varjossa.

“Aloitin opinnot Aaltoa edeltäneessä Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1990. Epäröin viimeisen asti linjaa, mutta valitsin teknillisen fysiikan, koska siellä sai valita laajasti opintoja ydinfysiikasta taloustieteisiin. Opiskelijana olin kiinnostunut vähän kaikesta enkä saanut opintoja määrätietoisesti eteenpäin. Hassua, että minut valitaan vuoden alumniksi, kun en ole koskaan valmistunut”, Koponen sanoo.

”Sain tutkimusassistenttina valtavasti vastuuta ja mahdollisuuden oppia uutta nopealla tahdilla. Ensimmäinen projekti oli ohjelmiston kehittäminen VTT:n tekemään tietoliikennekytkimeen. Ymmärsin ensimmäisessä kokouksessa ehkä neljäsosan siitä, mitä puhuttiin.”

Koponen haki teknillisestä fysiikasta tietoliikenneohjelmistojen ja multimedian laboratorioon tutkimusassistentiksi, ja viipyi siellä Olli Martikaisen ja Arto Karilan ohjauksessa kaikkiaan pari vuotta.

Jos esimies luottaa, kokematonkin ihminen pystyy tekemään, oppimaan ja saamaan aikaan melkein mitä vaan.

Petteri Koponen

Martikaisella ja Karilalla oli paljon kokemusta teollisuuden puolelta ja he luottivat siihen, että kokemattomatkin voivat oppia nopeasti.

”Opin tärkeitä asioita. Jos esimies luottaa, kokematonkin ihminen pystyy tekemään, oppimaan ja saamaan aikaan melkein mitä vaan. Esimiehessä on melkein tärkeintä, että hän pystyy löytämään oikeanlaisia ihmisiä ja antamaan vastuuta. Halu oppia uutta on melkein kriittisin menestystekijä. Kokemuksesta jäi pysyvä tarve ja kiinnostus opiskella uutta, ja se on palvellut hyvin uraa startup-yrittäjänä ja sijoittajana.”

”Aallon pitäisi saada mahdollisimman paljon opiskelijoita mukaan tutkimustoimintaan. Näin he pääsisivät tekemään tutkijoiden ja professoreiden kanssa jotain vaikeampaa kuin peruskursseilla – todella ottamaan mittaa itsestään.”

Tutkimusassistenttina toimiessaan Koponen myös luennoi olio-ohjelmoinnin kurssin. Heikki Saikkonen havaitsi tuolloin, että Koponen ei ollut itse koskaan suorittanut kurssia.

”Sain suoritettua kurssin luennoimalla sen.”

Petteri Koponen

Yrittäjästä Googlen kautta riskisijoittajaksi

Koponen perusti ensimmäisen oman yrityksensä First Hopin vuonna 1997, ja se myytiin vuonna 2008. Yrityksen toimiala oli koulutus ja kaupallinen tutkimus vaativien Java-ohjelmointikielen sovelluksiin liittyen, edeten lopulta alihankintaan ja ohjelmistotuotteiden myymiseen. Toisen yrityksen, Exoven, Koponen perusti yhdessä Janne Kalliolan kanssa ja myi sitten osuutensa Kalliolalle.

Jaiku-palvelun Koponen perusti vuonna 2006 kilpailemaan Twitterin kanssa. Se myytiin Googlelle, ja sen seurauksena Koponen päätyi Googlen palvelukseen kahdeksi vuodeksi.

”Tein siellä hommia kädet savessa, ensin vuoden mobiilituotealueella ja sitten uuden liiketoiminnan kehityksessä. Työ oli intensiivistä ja käytännönläheistä, poissa omalta mukavuusalueelta. Sain taas opetella uusia asioita, keskittyä kunnolla ja saattaa maaliin mahdollisimman paljon asioita. Google on monella tapaa kunnianhimoinen pioneeri.”

Googlen jälkeen Koponen perusti Lifeline Ventures -yrityksen yhdessä Timo Ahopellon kanssa, ja he ovat edelleen yrittäjiä samassa yrityksessä.

Woltiin Lifeline Ventures sijoitti ensimmäisellä rahoituskierroksella vuonna 2014 ja Koponen on ollut vuodesta 2018 lähtien Woltin hallituksen puheenjohtaja. Koponen listaa muutamia edellytyksiä vastaavan menestystarinan toteutumiseksi.

”Iso tarve on tärkeä. Pitää pystyä jollain tapaa näkemään, että kyseessä on monien miljardien eurojen markkinat. Lisäksi perustajilla on jollain tapaa jotain ainutkertaista osaamista, mutta toisaalta sen merkitystä ei pidä liioitella.”

Hyvän idean tunnistaminen on Koposellekin välillä haastavaa. Noin puolet heidän rahoittamistaan startup-yrityksistä epäonnistuu. Silti aina sijoitushetkellä on usko yritykseen ja sen tiimiin.

”Startup-yrityksen pitää olla omalla alallaan maailman huippu, ja työllistää oppimiskykyisiä nuoria tai vanhoja ihmisiä. Tyypillisesti moni yrittäjä perustaa monta yritystä, koska he ovat oppineet tärkeitä taitoja. Maailmanluokan yrityksen tekemisessä ei lopulta ole mitään ihmeellistä, jos vaan on tarpeeksi hyvä idea ja asennetta.”

Koponen on pitänyt vuosien saatossa yhteyttä Aaltoon ja ollut myös mukana Aallon varainkeruutyöryhmässä.

”Olen monestikin ajatellut, että voisin suorittaa opinnot loppuun. En ole sulkenut pois sitä mahdollisuutta.”

Tutustu aikaisempiin Perustieteiden korkeakoulun vuoden alumneihin:

Vuoden 2020 alumni oli Kyunghyun Cho, vuoden 2019 Tuomas Sandholm ja vuoden 2018 Annu Nieminen.

Suomessa kehitettiin tekoäly, joka ymmärtää paremmin ihmisen tavoitteita

Alumni Kyunghyun Cho tukee tekoälyä ja tietojenkäsittelyä opiskelevia naisia

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun alumni ja New Yorkin yliopiston apulaisprofessori Kyunghyun Cho on tehnyt tietotekniikan laitokselle 30 000 euron lahjoituksen, joka jaetaan stipendeinä EU:n ulkopuolelta tuleville naisopiskelijoille.

Uutiset
Tuomas Sandholm's portrait in black and white

Tuomas Sandholm soveltaa yrityksissään peliteoriaa ja kannustaa kaikkia tekoälyn opiskeluun

Perustieteiden korkeakoulun vuoden alumni 2019 valittiin tänä vuonna vuoden sadan kiinnostavimman yrittäjän joukkoon Yhdysvalloissa.

Uutiset
Piirroskuvitus Aalto University Magazinen kansista. Kuvassa on kaksi ihmishahmoa kävelemässä, taustalla erilaisia ympäristöjä mm. kaupunki, metsä, vuoristo. Kuvittaja: Satu Kettunen.

Neljä vuotta ja paljon kyyneliä – kolme osaajaa kertoo, miten he onnistuivat muutoksen tekemisessä

Monen yrittäjän ja tutkijan päämäärä syntyy havainnosta, että jotain täytyy tehdä toisin. Muutos voi olla uusi tuote tai materiaali, tai se voi olla uusi tapa toimia. Muutoksen tekeminen ei aina ole helppoa ja vaatii epävarmuuden sietämistä, sanovat professori Michael Hummel sekä yrittäjät Annu Nieminen ja Richard Nordström.

Uutiset

Lue lisää korkeakoulun vuosipalkinnoista 2021:

Joulu

Perustieteiden korkeakoulun vuosipalkinnot jaettiin poikkeuksellisille ihmisille ja saavutuksille vuodelta 2021

Vuosipalkinnot jaettiin osana Perustieteiden korkeakoulun virtuaalisesti järjestettyä joulujuhlaa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
Professori Antti Oulasvirta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat selvittävät, miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmistä paremmin

Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.
Metsähovi 50 vuotta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Paljon onnea 50-vuotias Metsähovin radio-observatorio

Tasan 50 vuotta sitten 11.4.1974 radioteleskooppi Kirkkonummella liikahti ensimmäistä kertaa ja siitä lähtien radioastronomisen havaintodatan kerääminen on ollut katkeamatonta.
Olli Ikkala ja Esa Saarinen
Yliopisto Julkaistu:

Olli Ikkala ja Esa Saarinen löysivät barokkimusiikista ja luennoimisesta yhteisen sävelen

Kohdatessaan Olli Ikkala ja Esa Saarinen keskustelivat uruista ja luentojen tunnelmasta.