Uutiset

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija.
Nomaji landscap architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema Kaapelipuisto valmistui tänä vuonna Kaapelitehtaan ja Tanssin talon pohjoispuolelle Helsingin Ruoholahteen. Kuva: Tommy Kankkonen / Vastavalo

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2023 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille ja yhteisöille. Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta palkitsi Nomaji-toimiston ansiokkaasta ja uraauurtavasta työstä korkeatasoisen maisema-arkkitehtuurin, uudistavan suunnittelun ja kokonaisvaltaisen kestävyyden alueilla. Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija. 

Vuonna 2015 perustetun maisema-arkkitehtitoimisto Nomajin toiminta pohjautuu laadukkaiden ympäristöjen suunnitteluun, kokonaisvaltaiseen uudistavaan suunnitteluun sekä ekologiseen näkökulmaan. Nomajin maisema-arkkitehtuurin kantavana voimana on elonkirjon hyvinvointi ja siten myös ihmisille viihtyisän, elinkelpoisen maapallon ja elinympäristöjen luominen. Heidän suunnitelmansa luovat ratkaisuja lisääntyvien ympäristökriisien massiivisiin haasteisiin, kuten kaupunkitulviin, luontokatoon, lämpösaarekeilmiöön ja sosiaalisen eriarvoisuuden kasvuun. 

Nomaji landscape architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema Kaapelipuisto valmistui tänä vuonna Kaapelitehtaan ja Tanssin talon pohjoispuolelle Helsingin Ruoholahteen. Kuva: Tommy Kankkonen / Vastavalo

Nomajin suunnittelutöihin lukeutuu laajamittainen tuotanto aina puisto- ja pihasuunnitelmista kokonaisten kaupunkien viherrakennesuunnitelmiin. Toimiston viimeaikaisia töitä ovat esimerkiksi Kaapelipuisto (2023), Uudenkaupungin sini-viherrakenne ja ekosysteemipalvelut (2022), Helsingin kesäkadut (2022), Kintterön terveysmetsä (2021–2022), Postinkantajan yhteispiha (2022), Sipoonlahden koulun piha (2020) sekä Keilaniemen rantavisio (2020). 

Valtionpalkinnon perusteluissa sanotaan, että Nomajin kaltaisia toimijoita tarvitaan luomaan toivoa arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin aloille ja sitä kautta laajemmin yhteiskuntaan, jotta suunnittelualan viimeisen sadan vuoden aikana luomia laajamittaisia ympäristöongelmia pystytään ratkaisemaan.

Valtion taidetoimikunnat jakoivat tänä vuonna yhteensä viisitoista valtionpalkintoa ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille. Palkintoihin lukeutuu mukaan nyt toista kertaa jaettu taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinto.

Lisätietoja: nomaji.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Sirje Liukko
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tasavallan presidentin kunniamerkki Sirje Liukolle

Tasavallan presidentin kunniamerkki on myönnetty suunnittelija Sirje Liukolle Kemian tekniikan korkeakouluun.
Kuvitus puun istuttamisesta haudalle ja puun kasvusta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Lappset-stipendin sai maisema-arkkitehti Anu Hakola

Hakola käsittelee diplomityössään muistopuita ja niiden merkitystä osana vainajien muistelua.
Malli kävelee yleisön reunustamalla catwalkilla kohti kameraa
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Ruusa Vuori sai ALPHA Award 2024 -palkinnon

Aalto-yliopiston opiskelijat menestyivät pohjoismaisten muotikoulujen ALPHA-muotikilpailussa.
Kaksi miestä tutkii yhdessä kirjaa ja esitettä pöydän ääressä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Graafikko 2024 on Koponen+Hildén

Tunnustus myönnetään Koponen+Hildénille ansiokkaasta työstä informaatiomuotoilun saralla.