Uutiset

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija.
Nomaji landscap architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema Kaapelipuisto valmistui tänä vuonna Kaapelitehtaan ja Tanssin talon pohjoispuolelle Helsingin Ruoholahteen. Kuva: Tommy Kankkonen / Vastavalo

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2023 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille ja yhteisöille. Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta palkitsi Nomaji-toimiston ansiokkaasta ja uraauurtavasta työstä korkeatasoisen maisema-arkkitehtuurin, uudistavan suunnittelun ja kokonaisvaltaisen kestävyyden alueilla. Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija. 

Vuonna 2015 perustetun maisema-arkkitehtitoimisto Nomajin toiminta pohjautuu laadukkaiden ympäristöjen suunnitteluun, kokonaisvaltaiseen uudistavaan suunnitteluun sekä ekologiseen näkökulmaan. Nomajin maisema-arkkitehtuurin kantavana voimana on elonkirjon hyvinvointi ja siten myös ihmisille viihtyisän, elinkelpoisen maapallon ja elinympäristöjen luominen. Heidän suunnitelmansa luovat ratkaisuja lisääntyvien ympäristökriisien massiivisiin haasteisiin, kuten kaupunkitulviin, luontokatoon, lämpösaarekeilmiöön ja sosiaalisen eriarvoisuuden kasvuun. 

Nomaji landscape architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema Kaapelipuisto valmistui tänä vuonna Kaapelitehtaan ja Tanssin talon pohjoispuolelle Helsingin Ruoholahteen. Kuva: Tommy Kankkonen / Vastavalo

Nomajin suunnittelutöihin lukeutuu laajamittainen tuotanto aina puisto- ja pihasuunnitelmista kokonaisten kaupunkien viherrakennesuunnitelmiin. Toimiston viimeaikaisia töitä ovat esimerkiksi Kaapelipuisto (2023), Uudenkaupungin sini-viherrakenne ja ekosysteemipalvelut (2022), Helsingin kesäkadut (2022), Kintterön terveysmetsä (2021–2022), Postinkantajan yhteispiha (2022), Sipoonlahden koulun piha (2020) sekä Keilaniemen rantavisio (2020). 

Valtionpalkinnon perusteluissa sanotaan, että Nomajin kaltaisia toimijoita tarvitaan luomaan toivoa arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin aloille ja sitä kautta laajemmin yhteiskuntaan, jotta suunnittelualan viimeisen sadan vuoden aikana luomia laajamittaisia ympäristöongelmia pystytään ratkaisemaan.

Valtion taidetoimikunnat jakoivat tänä vuonna yhteensä viisitoista valtionpalkintoa ansioituneille taiteilijoille ja taideyhteisöille. Palkintoihin lukeutuu mukaan nyt toista kertaa jaettu taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinto.

Lisätietoja: nomaji.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Kiia Einola hymyilee kameralle. Otaniemen amfiteatteri taustalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Kiia Einolan mielestä rakennusten tulisi tukea meidän kaikkien hyvinvointia

Kiia Einolan opintomatka Aalto-yliopistossa ulottuu kandiopinnoista aina väitöskirjatutkijaksi asti. Maisteriopintojen aikaiset kesätyöt herättivät Kiian kiinnostuksen talotekniikan tutkimuksesta. Hän työstää tällä hetkellä väitöskirjaansa älyrakennusten tohtoriopiskelijana yhteistyössä sähkötekniikkaan erikoistuneen yrityksen Helvarin kanssa.
Nainen sinisessä haalarissa ja suojavarusteissa hitsaamassa pihalla
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Seija Linnanmäki: ”Ilmastonmuutos pakottaa meidät miettimään mukavuusilmanvaihdon järkevyyttä”

Minä väitän -sarjassamme Seija Linnanmäki sanoo, että jäähdyttävän ilmastoinnin lisääminen ei voi olla ainoa ratkaisu sisäilman hallintaan.