Uutiset

Väisälän palkinto on myönnetty kvanttiteknologian professori Mikko Möttöselle

Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2020 Väisälän palkinto myönnetään nuorelle, jo ansioituneelle matemaattis-luonnontieteellisen alan tutkijalle. Palkinto jaettiin 21. kerran, ja sen sai kaksi tutkijaa.
Group leader professor Mikko Möttönen
Kuva: Niki Strbian.

Professori Mikko Möttönen valmistui tekniikan tohtoriksi vuonna 2005 Teknillisen korkeakoulun – nykyisen Aalto-yliopiston – teknillisen fysiikan laitokselta.

”Kotoa on juurtunut arvostus tietoon ja tutkimukseen. Teknillisen fysiikan ja matematiikan koulutusohjelma tuntui haastavalta ja arvostetulta, mikä sai vaan kääntymään fysiikkaan. Kvanttimekaniikan ensimmäinen kurssi oli uskomattoman mielenkiintoinen ja opiskelukaverit pitivät kvanttia kovana alana. Siksi se valikoitui kesätöiden ja diplomityön aiheeksi. Nuorena oli kova tarve pärjätä ja päästä näyttämään osaamisensa. Se sai opiskelemaan ahkerasti”, kertoo Möttönen.

Heti väitöksensä jälkeen Möttönen lähti tutkijatohtoriksi Yhdysvaltoihin Berkeleyn yliopistoon. Tutkimusura jatkui tutkijatohtorina Teknillisessä korkeakoulussa ja University of New South Walesissa Australiassa. Vuonna 2007 Möttönen aloitti tutkimusryhmän johtajana Suomen Akatemian Laskennallisen nanotieteen huippuyksikössä. Vuonna 2019 Mikko Möttönen nimitettiin Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteiseen kvanttiteknologian professuuriin.

Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista. Hän on ansioitunut sekä teoreettisen että kokeellisen kvanttifysiikan tutkimuksessa.

”Kun palasin Yhdysvalloista Suomeen kaverit tekivät kokeellista tutkimusta ja se tuntui jälleen uudelta ja houkuttelevalta”, kuvaa Möttönen.

Ensimmäiset julkaisut käsittelivät Bosen-Einsteinin kondensaattien dynamiikkaa ja kvanttilaskennan yleisiä perusteita. Sittemmin hänen tutkimustyönsä laajeni muun muassa suprajohtaviin kvanttipiireihin ja avointen kvanttisysteemien ominaisuuksiin. Tällä hetkellä hän tutkii kvanttiteknologiaa ja erityisesti suprajohtavia sähköpiirejä, jotka saadaan toimimaan kvanttimekaanisesti.

”Kvanttiteknologia on hyvin nopeasti kasvava ja liikkuva ala, eli tuloksia pitää saada nopealla tahdilla”, kertoo Möttönen.

Möttösen tutkimustyölle on leimallista vahvan teoreettisen ja laskennallisen osaamisen yhdistäminen hyvin vaativaan kvanttisysteemien operoimiseen ja mittaamiseen. Hän on tekijänä yli 120 tutkimusartikkelissa, joista poikkeuksellisen monet ovat ilmestyneet tieteellisissä huippulehdissä.

”Suurimpina viimeaikaisina kohokohtina urallani voin mainita professoriksi nimittämisen keväällä 2019 ja pääasiallisesti oman ryhmäni kokeellisen Nature-julkaisun lokakuussa 2020”, toteaa Möttönen.

Tutkimuksen läpimurrot ovat mahdollistaneet kvanttilaskentaa hyödyntävien kaupallisten sovellusten kehittämisen. Möttönen on yksi kvanttitietokoneita rakentavan IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta ja sen päätiedemies. Yritys kehittää kaupallista kvanttitietokonetta Espoon Otaniemessä noin 70 miljoonan euron rahoituksella. Tutkimusrahoitus kuitenkin mietityttää.

”Yliopistoryhmäni rahoitus tuntuu olevan aika ajoin vaakalaudalla. Ei riitä, vaikka tekee huipputuloksia. Silti saa pakit rahoitushauissa. Ensi vuosi on vielä turvattu, mutta jos nyt ei ala mennä hakemukset läpi, niin hankalaksi menee tutkimus.”

”Moni asia uralla olisi voinut mennä todella eri tavalla. Esimerkiksi jos en olisi lähtenytkään yrittämään kokeellista työtä, olisi tutkimusprofiilini nyt täysin erilainen. Esimerkiksi spinout-yritys IQM:ää ei olisi syntynyt, eikä VTT:lle olisi saatu kvanttitietokonetta ainakaan tällaisena”, pohtii Möttönen.

Mikko Möttösen poikkeuksellisesta menestyksestä tutkijana ovat osoituksena hänelle neljästi myönnetty European Research Council (ERC) -projektirahoitus vuosille 2011–2021 sekä muut Suomen Akatemian ja Euroopan komission myöntämät rahoitukset. Möttönen on ansioitunut monipuolisesti opettajana ja ohjaajana sekä tutkimustulosten tunnetuksi tekemisessä, muun muassa Helsingin Sanomien kolumnistina ja lukiovierailijana.

“Tämä palkinto on uskomattoman suuri kunnia. Nöyräksi vetää ja olen äärettömän kiitollinen kaikille. Erityisesti QCD-ryhmä, QTF-huippuyksikkö, ulkomaiset kumppanit, Aalto-yliopisto, VTT, IQM, CSC, rahoittajat, päättäjät, lehdistö, perhe ja kaikki tukijat ansaitsevat suuren kiitoksen”, Möttönen sanoo.

Väisälän palkinto jaetaan Suomalaisen Tiedeakatemian teemaillassa 14.12.2020, tänä vuonna kahdelle tieteentekijälle. Professori Möttösen lisäksi palkinto on myönnetty apulaisprofessori Tuomas Orposelle Jyväskylän yliopistosta. Teemailta lähetetään suorana lähetyksenä ja tallenne on tilaisuuden jälkeen katsottavissa osoitteessa www.tiedeakatemia.fi.

Mikko Möttönen

 • Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian professori vuodesta 2019
 • väitteli 2005 Teknillisessä korkeakoulussa
 • tutkijatohtorina Kalifornian yliopistossa (Berkley), Teknillisessä korkeakoulussa ja University of New South Walesissa Australiassa
 • Vuodesta 2007 Quantum Computing and Devices (QCD) -tutkimusryhmän johtaja Suomen Akatemian laskennallisen nanotieteen (COMP) -huippuyksikössä
 • Ryhmänjohtaja Suomen Akatemian Kvanttiteknologian huippuyksikössä QTF:ssä
 • Yksi IQM Finland Oy:n neljästä perustajasta ja sen päätutkija

Kvanttifysiikan ja -teknologian aiemmat palkinnonsaajat Aallossa

 • 2017: professorit Camilla Hollanti (matematiikka) ja Sabrina Maniscalco
 • 2016: professori Peter Liljeroth
 • 2015: professori Mika Sillanpää
 • 2012: professori Sebastiaan van Dijken
 • 2003: professori Päivi Törmä
 • 2001: professori Erkki Thuneberg

Muut aiemmat teknillisen fysiikan palkinnonsaajat Aallossa

 • 2010: professori Janne Ruokolainen
 • 2009: professori Adam Foster

Lisätietoja:

Professori Mikko Möttönen
[email protected]
050 5940 950

Suomalainen Tiedeakatemia
Pääsihteeri Pekka Aula
[email protected]
040 7030 952

Lisätietoa palkinnosta ja palkinnonsaajista Suomalaisen Tiedeakatemian kotisivuilta

 • Julkaistu:
 • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

In the photo Lauri Saarinen.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden opettaja 2024 on Lauri Saarinen

Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijat ovat valinneet apulaisprofessori Lauri Saarisen vuoden opettajaksi.
Excellence-laatuleiman logo
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aalto-yliopisto sai excellence-laatuleiman

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen tunnustus myönnetään poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä.
Pitkähiuksinen nainen hymyilee kameralle, taustalla punaista kangasta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden nuori maisema-arkkitehti 2024 on Aada Taipale

Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman tuominen maisema-arkkitehtuuriin.
Sarjakuvamainen kuvituskuva Solip Parkin tutkimusmenetelmistä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tohtoriopiskelija Solip Parkin artikkeli saa kunniamaininnan CHI 2024 -konferenssissa

Tohtoriopiskelija Solip Parkin artikkeli on hiljattain herättänyt huomiota arvostetussa CHI 2024 -konferenssissa, saaden kunniamaininnan.