Uutiset

Uutta tietoa kuvittelemassa ja muodostamassa

Muotoilijat koulutetaan yhdistämään osaamista sekä ottamaan huomioon ja testaamaan useita muuttujia. Lineaaristen ajatuspolkujen sijaan meitä kannustetaan hahmottelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, sanoo Julia Lohmann.
Julia Lohmann and Department of Seaweed. Photo: Mikko Raskinen
Julia Lohmannin Hidaku Ohmu -merileväpaviljonki herätteli päättäjiä World Economic Forumissa Davosissa alkuvuodesta. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto

Monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen tarvittava tieto on hajallaan eri aloilla. Jotta saamme valjastettua kaiken tiedon käyttöömme, meidän on suhtauduttava avoimesti ja myötätuntoisesti erilaisiin tietämisen muotoihin, astuttava rohkeasti pois omalta mukavuusalueeltamme ja kasvatettava tieteenalojen välistä yhteistyötä.

Näen muotoilun sillanrakentajana, joka mahdollistaa yhteistyön ja vuoropuhelun yli tieteen ja taiteen rajojen. Muotoilijat koulutetaan yhdistämään osaamista sekä ottamaan huomioon ja testaamaan useita muuttujia. Lineaaristen ajatuspolkujen sijaan meitä kannustetaan hahmottelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Muotoilijat opetetaan myös visualisoimaan ideoita ja ajattelemaan rohkeasti (vaikka emme vielä olisikaan asiastamme täysin varmoja), eikä meitä nolota esittää lapsellisia kysymyksiä. Tämä aidosti mahdollistaa eri alojen välisen yhteistyön. Muotoiluosaaminen on myös soveltavaa tietoa: meidät koulutetaan tekemään teoriasta käytäntöä ja visioista todellisuutta.

Voimme muuttaa tietämyksemme hyödylliseksi ymmärrykseksi järjestelmien toiminnasta vain siten, että kuuntelemme asiantuntijoita muilta aloilta ja yhteisöistä, joihin työmme vaikuttaa.

Radikaali luovuus tapahtuu, kun tietämättömyyden tilasta siirrytään kuvittelemisen kautta hitaasti kohti uuden tiedon muodostamista. Radikaali luovuus voi ilmetä eri muodoissa, kuten visiona, prosessina tai tutkimusmenetelmänä, joka kyseenalaistaa ennakko-oletukset ja nykytiedon.

Julia Lohmann
Työelämäprofessori
Contemporary Design
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu 

Radikaali luovuus tapahtuu, kun tietämättömyyden tilasta siirrytään kuvittelemisen kautta hitaasti kohti uuden tiedon muodostamista."

Julia Lohmann

Julia Lohmannin näkemys radikaalisti luovasta ajattelutavasta:

  • Halu kommunikoida yli tieteen- ja taiteenalojen rajojen 

  • Uteliaisuus muita tietämisen tapoja kohtaan 

  • Empaattinen suhtautuminen muihin prosesseihin 

  • Nöyryys tunnustaa, että kukin ala voi tuoda palapeliin vain tietyn osan 

  • Leikkisyys, joka kannustaa kokeilemaan joskus kapinallisiakin ideoita 

  • Itseluottamus, jotta et pelkää kuulostavasi naiivilta 

  • Arvot, jotka saavat sinut välittämään

Unfolded

Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.

Read more
Unfolded_logo

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Vuoden 2023 kunniatohtorit
Palkinnot ja tunnustukset, Mediatiedotteet Julkaistu:

Viisi uutta tekniikan kunniatohtoria Aaltoon 2024

Kunniatohtorit vihitään juhlallisessa tohtoripromootiossa kesäkuussa.