Uutiset

Työnhaussa tarvitaan sinnikkyyttä, sanoo Kauppakorkeakoulun kansainvälinen opiskelija

Maisteriopiskelija Yijuan Wei onnistui löytämään kiinnostavat harjoittelu- ja kesätyöpaikat markkinoinnin ja palvelumuotoilun parista. Hän toivoo, että työnantajat luottaisivat kansainvälisten opiskelijoiden osaamiseen ja palkkaisivat heitä entistä rohkeammin.
The picture shows Master's student Yijuan Wei outdoors in the Finnish nature in Otaniemi in the autumn.
Yijuan Wei rakastaa suomalaista luontoa ja jäisi mielellään valmistumisensa jälkeen töihin Suomeen, jos vain sopiva työpaikka löytyy. Kuva: Aalto-yliopisto / Ari Toivonen

Pohjois-Kiinasta kotoisin oleva Yijuan Wei on hyvä esimerkki siitä, miten kansainvälinen opiskelija voi löytää Suomesta mielenkiintoisia harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja. Taloustieteen englanninkielisestä Economics-kandidaattiohjelmasta valmistunut ja opintojaan tieto- ja palvelujohtamisen maisteriohjelmassa jatkava Wei työskenteli talvella 2022-2023 markkinointiharjoittelijana Opetushallituksen Study in Finland -organisaatiossa. Kesällä 2023 hän pääsi puolestaan tutustumaan yritysmaailmaan, kun kesätyö löytyi palvelumuotoilun parista Koneelta. 

”Pidin kovasti työskentelystä koulutuksen parissa, koska olen ihmisläheinen ihminen ja haluan voimaannuttaa muita ihmisiä. Nautin myös työstäni Koneen kaltaisessa suuryrityksessä, jossa sain tehdä yhteistyötä myynnin, markkinoinnin ja viestinnän ihmisten kanssa ja jossa opin valtavasti muun muassa työyhteisöviestinnästä. Molemmissa työpaikoissa pääsin tekemään asioita, joista olen oppinut paljon uutta, mutta joihin minulla on myös ollut annettavaa. Minut on otettu lämpimästi vastaan, vaikken vielä puhukaan suomea”, englantia erittäin sujuvasti puhuva Yijuan kertoo. 

Työnhaku ei kuitenkaan ole ollut aivan helppoa, ja Yijuan Wei toivookin, että suomalaiset työnantajat palkkaisivat kansainvälisiä opiskelijoita rohkeammin ja luottaisivat heidän osaamiseensa sekä ja haluunsa ja kykyynsä integroitua suomalaiseen työkulttuuriin. Hän itse arvostaa kovasti apua, jota Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjosivat muun muassa ansioluettelon laatimiseen ja suomalaiseen työkulttuuriin tutustumiseen. Hän korostaa myös sinnikkyyden merkitystä, sillä hänkin sai moniin työhakemuksiinsa kielteisen vastauksen. 

”Kesätyö- tai harjoittelupaikkaa hakiessa ei kannata lannistua, sillä kielteinen vastaus ei välttämättä todellakaan tarkoita, ettet olisi pätevä tai kykenevä. Et ehkä vain ollut oikea henkilö juuri kyseiseen työhön. Itse opin työnhakuprosessieni aikana paljon itsestäni ja siitä, mitä asioita minun kannattaa korostaa hakemuksissa ja työhaastatteluissa. Kannustan kaikkia muitakin reflektoimaan jokaisen työn ja harjoittelun jälkeen, mitä on oppinut ja missä voisi edelleen kehittyä.”

Opiskelua, rentoutumista ja hyödyllistä verkostoitumista

Suomi ei ollut Yijuan Weille opintojen alkaessa aivan tuntematon maa, sillä hän oli 16-vuotiaana viettänyt Suomessa kaksi viikkoa kesäleirillä.   

”Äitini ystävä organisoi kesäleirin Suomessa, ja pääsin tutustumaan Helsinkiin, Kuusamoon ja Lappiin, sekä suomalaiseen lukio-opiskeluun, kulttuuriin ja kesästä huolimatta myös talviurheiluun. Kun aloin leirin jälkeen äitini kanssa etsiä opiskelumahdollisuuksia Pohjoismaista, törmäsin Aalto-yliopiston englanninkieliseen Economics-kandidaattiohjelmaan, joka vaikutti juuri minulle sopivalta ohjelmalta.”

Yijuan Wei aloitti opintonsa Aalto-yliopistossa syksyllä 2020 keskellä pandemiaa. Karanteenisäännösten takia hän ei päässyt osallistumaan uusien opiskelijoiden orientaatio-ohjelmaan, ja moni ulkomailta Suomeen saapuvalle hyödyllinen vinkki ja tieto jäi häneltä saamatta. Oma-aloitteisuutensa ja aktiivisuutensa ansiosta Wei kuitenkin kotoutui Suomeen nopeasti, ja hän on myös ystävystynyt monien opiskelukaveriensa kanssa. 

”Suosittelen kaikille muillekin kansainvälisille opiskelijoille osallistumista aktiivisesti erilaisiin yliopiston ja opiskelijajärjestöjen AYY:n ja KY:n tapahtumiin. Ja jos yrittäjyys kiinnostaa, Aaltoes-yhteisöstä löytää apua ja tukea. Tapahtumissa pääsee tutustumaan sekä muihin aaltolaisiin että yrityksiin ja muihin mahdollisiin tulevaisuuden työnantajiin. Ja opiskelijajärjestöjen kerhoissa voi myös harrastaa esimerkiksi musiikkia, kulttuuria ja monenlaista liikuntaa. Arvostan kovasti sitä, etteivät suomalaiset opiskelijat rajoita elämänsä vain opiskeluun, vaan varaavat aikaa myös rentoutumiselle ja hauskanpidolle.”

Suomi kiinnostaa työ- ja asuinpaikkana

Opiskelu Economics-kandidaattiohjelmassa on teettänyt paljon töitä, mutta se on myös ollut erittäin palkitsevaa. Ohjelman opettajat ovat vastuuntuntoisia ja helposti lähestyttäviä, ja he kohtelevat opiskelijoita tasa-arvoisina. Välillä kulttuurierot ovat kuitenkin aiheuttaneet myös hiukan hämmennystä.

”Minä ja monet muut kansainväliset opiskelijat olemme välillä kaivanneet hieman enemmän ohjausta siihen, mikä suuressa määrässä opeteltavia asioita on keskeisintä ja mikä enemmänkin ’nice to know’ -tietoa. Me opiskelijat puolestamme emme ehkä aina ole uskaltaneet esittää kysymyksiä vaikeina pitämistämme asioista, sillä emme halua antaa itsestämme vaikutelmaa, jonka mukaan emme olisi kykeneviä akateemiseen opiskeluun.” 

Nykyisessä ohjelmassaan, tieto- ja palvelujohtamisen maisteriohjelmassa, Yijuan Weitä kiinnostaa erityisesti liiketoiminta-analytiikka, ja hän uskoo taloustieteen ohjelmasta saamansa vahvan data-analytiikan osaamisen olevan maisteriopinnoissa hyödyksi. Kauppakorkeakoulun laaja tarjonta houkuttelee kuitenkin täydentämään opintoja entisestään.

”Kauppakorkeakoulun opiskelijoista moni lähtee opiskelijavaihtoon, ja vaihto-opinnot kiinnostavat myös minua.  Lisäksi haluaisin ehkä sisällyttää maisteriopintoihini myös CEMS Master in Management -opinnot, jotta uramahdollisuuteni paranisivat entisestään”, Wei kertoo.

Valmistumisensa jälkeen Wei kertoo voivansa jäädä Suomeen, jos vain sopiva työpaikka löytyy. Hän rakastaa suomalaista luontoa, suomalaisen työelämän tervettä työn ja vapaa-ajan suhdetta sekä sitä, miten kannustavasti suomalaisilla työpaikoilla suhtaudutaan uraansa aloitteleviin työntekijöihin. Ja koska Suomi tarvitsee Yijuan Wein kaltaisia kansainvälisiä osaajia, toivotamme hänelle paljon onnea sekä opiskeluun että valmistumisen jälkeiseen työnhakuun!   

Economics, kauppatieteiden kandidaatti ja kauppatieteiden maisteri

Economics-kandidaattiohjelma tarjoaa työkaluja ja tietoa, joiden avulla ajankohtaisia maailman ilmiöitä voidaan ymmärtää ja selittää taloudellisesta näkökulmasta.

Student sitting outside of the School of Business building

Information and Service Management, Master of Science (Economics and Business Administration)

Information and Service Management-maisteriohjelma on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun teknisesti edistynein ohjelma. ISM-maisteriohjelmassa opiskelijoista koulutetaan digitaalisen aikakauden tulevia johtajia, joissa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla johtajuuden, liiketoiminnan ja tekniikan osaaminen. ISM-maisteriohjelma tarjoaa opiskelijoille syvällisen asiantuntemuksen datavetoisten yritysten kehittämisestä, hallinnoinnista ja johtamisesta, minkä ansiosta ohjelmasta valmistuneet ovat hyvin kysyttyjä työmarkkinoilla.

Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.

Opiskelu Aallossa

Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Koulutamme muutoksentekijöitä ratkaisemaan yhteiskunnan suuria haasteita ja luomaan hyvinvointia.

Three happy students in overalls in the Aalto University metro entrance

Opiskele kauppatieteitä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa voi opiskella kauppatieteitä kandidaattitasolta tohtorintutkintoon asti kansainvälisessä ja monitieteisessä ympäristössä. Aallon kauppis on Suomen ja Pohjoismaiden johtavia kauppakorkeakouluja.

Abhiteg Jammu working with other students

Read more

Two persons holding doctor's hats
Tohtorinkoulutus

Uramahdollisuudet ja työllistyminen Aallon tohtoriopiskelijoille

Tietoa hakijoille ja tohtorinkoulutuksesta kiinnostuneille
Tapaa kolme kauppislaista
Kauppakorkeakoulu

Tapaa kolme kauppislaista

Tutustu Kauppikseen tutustumalla kolmen opiskelijan tarinaan.
Otava Tuomi and Uy Vu Le enjoy studying at the Mikkeli University Consortium campus.
Kauppakorkeakoulu

Ho Chi Minhistä Mikkeliin: Uy Vũ Le kertoo tarinansa Probban uutena johtajana

Probba on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Mikkeli kampuksen opiskelijayhdistys, joka kokoaa noin 240 jäsentä eri tapahtumiin. Probban uusi ulkomaalainen puheenjohtaja Uy Vũ Le seuraa Otava Tuomista.
Kemian tekniikan korkeakoulu

Maisteriopintojen portfoliouudistus – tietoa opiskelijoille

Kemian tekniikan korkeakoulu uudistaa maisteriopintotarjontaansa. Tällä sivulla on tietoa uudistuksesta korkeakoulun kandidaatti- ja maisteriopiskelijoille.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Maria Virkkala
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista