Uutiset

Tutkijat ja yritykset kehittävät yhdessä vähähiilistä teollisuustuotantoa

Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto ja VTT etsivät seitsemän yrityksen kanssa keinoja, miten teollisuustuotannon ympäristövaikutuksia voidaan pienentää ja miten toimenpiteet voidaan yhdistää ympäristövastuulliseen brändistrategiaan.
Mittauslaitteistoa Otaniemessä.
Mittauslaitteistoa Otaniemessä.

Green Factory (GREEF) -hanke yhdistää tieteellisen ja teollisen tutkimuksen yritysten tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on kehittää valmistavaa teollisuutta ympäristöystävällisemmäksi esimerkiksi tuotannonohjauksen, uudelleenvalmistuksen ja 3D-tulostuksen avulla. Samalla etsitään käytäntöjä ja malleja toiminnan hiilijalanjäljen laskentaan sekä kestävälle brändäykselle teollisuuden markkinoilla.

”Uusi tieto ja osaaminen mahdollistavat valmistavan teollisuuden ympäristövaikutusten tunnistamisen paremmin, tuovat merkittäviä kestävyyttä ja kilpailuetua parantavia muutoksia toimintaan ja tuotteisiin sekä vahvistavat suomalaisten yritysten näkyvyyttä ja edelläkävijyyttä vihreässä siirtymässä”, sanoo hanketta koordinoivan Aalto-yliopiston professori Esko Niemi.

Hanke kattaa useita vihreän teollisuuden teemoja. Samalla kun yritykset keskittyvät itselleen merkittävimpiin teemoihin ja pienentävät oman toimintansa ja tuotteidensa ympäristövaikutuksia, tuo GREEF-tutkimusekosysteemi lisää vaikuttavuutta koko teollisuuden alalle.

”Ympäristöystävällinen, vähähiilinen teollisuustuotanto tulee olemaan yhä merkittävämpi kilpailutekijä kansainvälisillä markkinoilla. Jotta tähän päästään, tarvitaan suomalaisten yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten osaamista”, sanoo tiimipäällikkö Pasi Puukko VTT:stä.

”Tarvitaan lisää tutkimusta siitä, miten teollisuuden liikesuhteissa voidaan brändäyksen keinoin tukea yritysten päästövähennyksiin tähtääviä ja ympäristövastuullisia investointeja ja siten vahvistaa teollisuuden vientinäkymiä. Hankkeessa nivoutuvat aidosti brändijohtamisen, markkinoinnin sekä tuotannon ympäristövaikutusten ja kehityksen näkökulmat”, toteaa professori Saila Saraniemi Oulun yliopistosta.

Hankkeessa mukana olevat yritykset ovat SEW Industrial Gears Oy, AGCO Power Oy, Proventia Oy, Leden Group Oy, Delva Oy, EQ System Scandinavia Oy ja Componenta Oyj.

GREEF – Green Factory, kohti hiilineutraalia tuotantoa – towards carbon neutral production -hanke kuuluu Business Finlandin Sustainable Manufacturing Finland -ohjelmaan ja sen kokonaisrahoitus on 4,8 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin osuus on noin puolet. Tuloksia on odotettavissa elokuussa 2023.

Lisätietoja:

Aalto-yliopisto
Professori Esko Niemi, [email protected]

Oulun yliopisto
Professori Jari Larkiola, [email protected]
Professori Saila Saraniemi, [email protected]

VTT
Tiimipäällikkö Pasi Puukko, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto University_question mark in the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.
Sähköauto Zoe
Kampus Julkaistu:

Sähköautojen lataamisen hintoja kampuksella alennetaan

Sähköautojen lataushintaa Otaniemen kampuksella ja Aalto Töölössä tarkistetaan 30.1.2023 alkaen.
men talking
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Korjausrakentaminen on riskialtista - Nyt tutkimus esittää keinoja sen parempaan hallintaan

Energiaremontit, modernisointi ja käyttötarkoituksen muutokset lisäävät korjausrakentamisen tarvetta. Korjausrakentaminen on kuitenkin tunnetusti riskialtista liiketoimintaa. Building 2030 konsortion tutkimus tutki, miten esivalmistus ja digitaalinen tiedonhallinta voisivat tehdä siitä hallitumpaa.
Alustatalouden faktat ja myytit jakso 8 studiossa Annukka Berg, Juhani Järvensivu, William von der Pahlen ja Robin Gustafsson
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Olisiko alustataloudesta hävikinpoistajaksi? Alustatalouden F&M -podcast pureskelee kiertotalouden kysymyksiä

Alustataloudella voisi olla ratkaisun avaimia kiertotalouden tehostamiseksi, mutta niiden hyödyntämisessä ollaan vielä kaukana.