Uutiset

Tutkijat ja yritykset kehittävät yhdessä vähähiilistä teollisuustuotantoa

Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto ja VTT etsivät seitsemän yrityksen kanssa keinoja, miten teollisuustuotannon ympäristövaikutuksia voidaan pienentää ja miten toimenpiteet voidaan yhdistää ympäristövastuulliseen brändistrategiaan.
Mittauslaitteistoa Otaniemessä.
Mittauslaitteistoa Otaniemessä.

Green Factory (GREEF) -hanke yhdistää tieteellisen ja teollisen tutkimuksen yritysten tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on kehittää valmistavaa teollisuutta ympäristöystävällisemmäksi esimerkiksi tuotannonohjauksen, uudelleenvalmistuksen ja 3D-tulostuksen avulla. Samalla etsitään käytäntöjä ja malleja toiminnan hiilijalanjäljen laskentaan sekä kestävälle brändäykselle teollisuuden markkinoilla.

”Uusi tieto ja osaaminen mahdollistavat valmistavan teollisuuden ympäristövaikutusten tunnistamisen paremmin, tuovat merkittäviä kestävyyttä ja kilpailuetua parantavia muutoksia toimintaan ja tuotteisiin sekä vahvistavat suomalaisten yritysten näkyvyyttä ja edelläkävijyyttä vihreässä siirtymässä”, sanoo hanketta koordinoivan Aalto-yliopiston professori Esko Niemi.

Hanke kattaa useita vihreän teollisuuden teemoja. Samalla kun yritykset keskittyvät itselleen merkittävimpiin teemoihin ja pienentävät oman toimintansa ja tuotteidensa ympäristövaikutuksia, tuo GREEF-tutkimusekosysteemi lisää vaikuttavuutta koko teollisuuden alalle.

”Ympäristöystävällinen, vähähiilinen teollisuustuotanto tulee olemaan yhä merkittävämpi kilpailutekijä kansainvälisillä markkinoilla. Jotta tähän päästään, tarvitaan suomalaisten yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten osaamista”, sanoo tiimipäällikkö Pasi Puukko VTT:stä.

”Tarvitaan lisää tutkimusta siitä, miten teollisuuden liikesuhteissa voidaan brändäyksen keinoin tukea yritysten päästövähennyksiin tähtääviä ja ympäristövastuullisia investointeja ja siten vahvistaa teollisuuden vientinäkymiä. Hankkeessa nivoutuvat aidosti brändijohtamisen, markkinoinnin sekä tuotannon ympäristövaikutusten ja kehityksen näkökulmat”, toteaa professori Saila Saraniemi Oulun yliopistosta.

Hankkeessa mukana olevat yritykset ovat SEW Industrial Gears Oy, AGCO Power Oy, Proventia Oy, Leden Group Oy, Delva Oy, EQ System Scandinavia Oy ja Componenta Oyj.

GREEF – Green Factory, kohti hiilineutraalia tuotantoa – towards carbon neutral production -hanke kuuluu Business Finlandin Sustainable Manufacturing Finland -ohjelmaan ja sen kokonaisrahoitus on 4,8 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin osuus on noin puolet. Tuloksia on odotettavissa elokuussa 2023.

Lisätietoja:

Aalto-yliopisto
Professori Esko Niemi, [email protected]

Oulun yliopisto
Professori Jari Larkiola, [email protected]
Professori Saila Saraniemi, [email protected]

VTT
Tiimipäällikkö Pasi Puukko, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 15 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 15 akatemiatutkijan tehtävään.
On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lähes 20 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 45 aaltolaista.
Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.