Uutiset

Suomi luottaa arjen kokeiluihin Milanon triennaalissa

Suomi esittelee kaksitoista käynnissä olevaa kokeellista hanketta, joiden tavoitteena on kestävämpi ja oikeudenmukaisempi yhteiskunta. Aalto-yliopisto kuratoi ja tuottaa Suomen näyttelyn.
Triennaali Hiilipörssi
Yksi näyttelyyn osallistuvista projekteista on Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi. Kuva: Aalto-yliopisto (otos Miika Ullakon elokuvasta).

Kekseliäisyys, uteliaisuus ja lupa epäonnistua ovat avainasemassa Suomen Everyday Experiments -näyttelyssä Milanon 22. triennaalissa. Näyttely tutkii muotoilun rajoja eri puolilta Suomea mukaan valittujen hankkeiden kautta.

Triennaalin tämän vuoden teema Broken Nature: Design Takes on Human Survival pohtii luonnon haurautta ja sitä, miten muotoilu voi auttaa ihmiskuntaa löytämään ratkaisuja.

Suomen näyttelyyn valitut hankkeet herättävät keskustelua muun muassa arktisen matkailun kasvusta, poliittisen päätöksenteon ja kansalaistoiminnan välisistä suhteista sekä vähemmistöjen oikeuksista. Ennen kaikkea näyttely kutsuu kävijöitä miettimään jokapäiväistä elämää kestävämpien elintapojen ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan näkökulmasta.

”Muotoilu ei tarkoita enää vain estetiikkaa. Yhteiskunnallisen muutoksen saavuttamiseksi sen on yhdistettävä voimansa luonnontieteiden, teknologian, käsityön, päätöksenteon ja aktivismin kanssa”, toteaa Suomen näyttelyn komissaari ja Aalto-yliopiston professori Guy Julier.

Turvealueiden suojelua ja ekologisempia tekstiilejä

Everyday Experiments -näyttely on samalla manifesti suomalaiselle kokeilumyönteiselle luonteenlaadulle. Mukana on sekä pieniä paikallisia hankkeita että valtakunnan tason aloitteita.

Yksi näyttelyyn osallistuvista projekteista on Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi, jossa jokainen voi osakkeita ostamalla investoida suoraan Suomen turvealueiden palauttamiseen luonnolliseen tilaansa. Aalto-yliopiston yhdessä Helsingin yliopiston kanssa kehittämä Ioncell on korkealaatuisia tekstiilikuituja puusta ja kierrätetyistä materiaaleista luova teknologia, joka tekee tekstiilien tuotannosta ja kulutuksesta kestävämpää. Suomen Muotoilukasvatusseura osallistuu näyttelyyn lasten tekemillä Maailmanparannuskoneilla, jotka ovat nuoremman sukupolven kannanotto kestävän kehityksen ja tasa-arvon puolesta.

Ioncell-kuitua
Ioncell-kuitua. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

”Tämän vuoden näyttely on monin tavoin radikaali muutos Suomen aikaisempiin osallistumisiin Milanon triennaalissa. Tuomalla näytille keskeneräisiä projekteja haluamme osoittaa, miten laajaksi muotoilu ja sen vaikutuspiiri ovat muuttuneet. Enää ei ole kyse vain esineistä vaan järjestelmistä ja palveluista, jotka on suunniteltu yhteistyössä erilaisissa organisaatioissa ja ihmisten vapaasti muodostamissa yhteisöissä”, kertoo näyttelyn pääkuraattori, muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola Aalto-yliopistosta.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu kuratoi, suunnittelee ja tuottaa Suomen näyttelyn triennaalissa, joka avautuu Milanossa, Italiassa 1. maaliskuuta ja on nähtävissä 1. syyskuuta saakka. Everyday Experiments tuo suomalaisen muotoilun tarinan nykyhetkeen ja kunnioittaa siten Suomen pitkää ja menestyksekästä historiaa Milanon triennaalissa.

Triennaalin avajaiset järjestetään 28. helmikuuta, ja tilaisuus näytetään myös suoratoistona Milanon triennaalin YouTube -kanavalla ja Facebook-sivulla.

Milanon triennaali

Everyday Experiments -näyttely

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Verkkosivut
Facebook
Twitter
Instagram

Lisätietoja:

pääkuraattori Kaisu Savola, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
puh. 050 5434 794
[email protected]

Everyday Experiments -näyttelyn logo
Näyttelyn logo. Aalto-yliopisto / Adina Renner ja Qin Yang.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.