Uutiset

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiöltä merkittävä tuki muotoiluopetuksen vahvistamiseksi

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön avustuksella varmistetaan, että muotoilun koulutus vastaa tulevaisuudessakin niin opiskelijoiden kuin yhteiskunnan tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla.
Työelämäprofessori Irina Viippola
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön mahdollistamaan työelämäprofessorin tehtävään on nimitetty MA Irina Viippola. Kuva: Janne Vesterinen

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiö on myöntänyt Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle 290 000 euron avustuksen viisivuotisen osa-aikaisen strategisen teollisen muotoilun työelämäprofessuurin perustamiseksi. Työelämäprofessuuri painottuu käytännön muotoiluosaamisen ja strategisen päätöksenteon yhdistämiseen.

”Arvostamme valtavasti Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön määrätietoista työtä muotoilukulttuurin edistämiseksi ja olemme iloisia siitä, että päämäärämme alan kehittämiseksi ovat yhteneväiset. Säätiön mahdollistama työelämäprofessuuri auttaa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulua vahvistamaan nykyistä laadukasta muotoilun opetusta ja varmistamaan, että tarjoamamme koulutus vastaa tulevaisuudessakin niin opiskelijoiden kuin yhteiskunnan tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla,” iloitsee dekaani Tuomas Auvinen.

Työelämäprofessoriksi on valittu Irina Viippola

STY 100-säätiön mahdollistamaan työelämäprofessorin tehtävään on nimitetty MA Irina Viippola, joka on tehnyt pitkän uran muotoilijana ja projektinjohtajana yrityksissä ja muotoilustaan tunnettujen brändien, kuten Fiskarsin, Iittalan ja Arabian, parissa. Viippolan rooli työelämäprofessorina on ensisijaisen tärkeä alan opetuksen ja tutkimuksen tukemisessa sekä käytännön osaamisen siirtämisessä yritysmaailmasta akateemiseen ympäristöön.

”On hyvin tärkeää tuoda opetukseen ja tutkimukseen ajan tasalla olevaa näkemystä yritysmaailmasta. Tässä positiossa haluan osaltani edistää vuoropuhelua yliopiston ja yritysmaailman välillä”, Viippola sanoo.

Viippola toivoo, että muotoilijoiden huomio kiinnittyisi enemmän digitaalisten ympäristöjen ja palveluiden lisäksi myös hyvään fyysiseen suunnitteluun.

”Olennaista on opettaa opiskelijoille tietotaitoa siitä, miten konsepteista päästään toteutukseen. Muotoilu ei ole vain digitaalista kokeilua ja palveluiden tai kokemusten suunnittelua, vaan käytännön muotoiluosaaminen ja kyky ajatella käsillä ovat edelleen sen olennainen osa. Harppaus suunnitelmasta toteutukseen ja valmistukseen on haastavaa ja vaikeaakin.”

”Tärkeää on myös ottaa huomioon kestävän kehityksen näkökulmat suunnittelussa, kuten materiaalien ja energiankäyttö ja niiden ympäristövaikutukset.”

Viippola toivoo, että voisi työelämäprofessorina edistää koulujen välistä yhteistyötä. Hän uskoo monen osaamisalueen yhdistämiseen ja yhteistyöhön eri alojen osaajien kanssa. 

”Yhdistämällä erilaisia näkökulmia voidaan nähdä asioiden useita puolia ja saada suuria asioita aikaan. Tämä uusi professuuri tarjoaa mahtavan mahdollisuuden kehittää yhteistyötä.”

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Sandra Kaabel
Nimitykset Julkaistu:

Sandra Kaabel on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian ja materiaalitieteen laitokselle

Ph.D. Sandra Kaabel on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian ja materiaalitieteen laitokselle tenure track -urapolulle viiden vuoden määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään 1.4.2024 alkaen. Professuurin ala on Orgaaninen synteesiteknologia.
Siavash Khajavi
Nimitykset Julkaistu:

Siavash Khajavi nimitetty operatiivisen johtamisen apulaisprofessoriksi

Siavash Khajavi aloittaa apulaisprofessorina 15. helmikuuta 2024.
Professor Kari Tammi
Nimitykset Julkaistu:

Kari Tammi on nimitetty Full Professor -tehtävään

Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani, professori (Associate Professor) Kari Tammi on nimitetty rehtori Ilkka Niemelän päätöksellä Full Professor -tehtävään 1.1.2024 alkaen.
Puolijohdelan kesätyöpaikat 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Puolijohdealan kesätyöpaikkoja avoinna tutkimusryhmissä

Semi-Summer 2024 -ohjelman kesätyöpaikat tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä puolijohdealalla.