Uutiset

Suomen Akatemialta 13 miljoonaa uudelle Suomen kvanttilippulaivalle

Rahoitus myönnettiin kahdeksaksi vuodeksi suunnitellun hankkeen ensimmäiselle viidelle vuodelle. Lippulaiva saa lisäksi rahoitusta siihen osallistuvilta organisaatioilta, ja kokonaisvolyymin odotetaan nousevan tämän myötä lähes kaksinkertaiseksi.
A gold-plated cryostat sits half open with many cables coming out from the bottom.
Suomen kvanttialan lippulaiva sai ensimmäisen rahoituskierroksensa Suomen Akatemialta tammikuussa 2024. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

Suomen Akatemia on ilmoittanut 13 miljoonan euron rahoituksesta vastikään perustetulle Suomen kvanttilippulaivalle (Finnish Quantum Flagship, FQF). Kvanttilippulaiva lisättiin akatemian viralliseen lippulaivaohjelmaan lokakuussa 2023. 

Rahoitus myönnettiin lippulaivan ensimmäiselle viidelle vuodelle. Alustavien suunnitelmien perusteella hankkeen odotetaan lisäksi saavan suunnilleen saman suuruisen panostuksen siihen osallistuvilta organisaatioilta. 

Kahdeksaksi vuodeksi eli vuosille 2024–2031 suunnitellun lippulaivan toiminta alkaa alkuvuodesta. Suomen kvanttilippulaivaan osallistuvat hanketta koordinoiva Aalto-yliopisto, VTT, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

"Rahoituksen myötä lippulaivalla on nyt tarvittavat resurssit, jotta se voi laajentaa kvanttiosaamista tieteenalojen rajapinnoissa ja myös perinteisen tiedeyhteisön ulkopuolelle. Tämä on tärkeää. Suomi on yksi alan tunnetuista edelläkävijöistä ja kansallinen yhteistyö toimii joustavasti: maailmanlaajuisen kilpailun kiristyessä sujuva yhteistyö yliopistojen, tutkimuslaitosten, julkisten tahojen ja yritysten kesken erottaa meidät muista maista. Kvanttilippulaiva vahvistaa Suomen huippuosaamista koulutuksessa, tutkimuksessa ja kvanttiteknologian teollisessa kehityksessä”, sanoo lippulaivan johtaja, Aalto-yliopiston professori Peter Liljeroth.

Vastikään myönnetyt varat käytetään paitsi lippulaivan kymmenien tutkimusryhmien keskinäisen yhteistyön tukemiseksi, myös kansainvälisten lahjakkuuksien houkuttelemiseen, kouluttamiseen ja sitouttamiseen. Näistä viimeinen on alalla merkittävä haaste ja lippulaivan keskeinen painopistealue. Lisäksi varoja käytetään uuden tutkimustoiminnan ja kaupallisten ponnistusten käynnistämiseen sekä kvanttiteknologiaosaamisen lisäämiseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Tähän pyritään avoimesti saatavilla olevien koulutusten ja valmennusten avulla.

Yksi tärkeistä yhteistyösuuntauksista jatkossa on Pohjoismaiden välisten verkostojen vahvistaminen. Useat lippulaivan jäsenet osallistuvat parhaillaan työhön, jossa kartoitetaan kvanttialan kokonaiskuvaa yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Norjan vastaavien tahojen kanssa. Tavoitteena on  tunnistaa hedelmällisiä yhteistyöalueita kvanttiteknologian tutkimuksen ja kehityksen saralla maiden välillä. Yhteistyön vahvistaminen laajemmassa eurooppalaisessa kontekstissa sekä muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on jo pidemmällä. Näissä Suomi rakentaa yhteistyötä perustuen virallisiin julkilausumiin.

Kvanttilippulaiva-projektia hallinnoi InstituteQ. Se on Aalto-yliopiston, VTT:n ja Helsingin yliopiston vuonna 2021 käynnistämä kvanttitieteen ja -teknologian yhteistyö. InstituteQ:n tehtävänä on edistää alan huippututkimusta sekä uusien teknologioiden käyttöönottoa, laajentaa alan kaupallisia mahdollisuuksia sekä kehittää kansallista koulutusta.

Yhteystiedot:

Peter Liljeroth

Finnish Quantum Flagship Johtaja

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää kvanttiteknologiasta Suomessa

Suomen kvanttilippulaivan johtaja Peter Liljeroth ja kansallisen kvantti-instituutin johtaja Jukka Pekola kuvaavat Suomen roolia kvanttiteknologian tutkimuksen ja kehityksen globaalilla kentällä.

Lue lisää
Three people look at a quantum computer

Lisää aihepiiristä:

White InstituteQ logo on dark background

InstituteQ - The Finnish Quantum Institute (ulkoinen linkki)

InstituteQ koordinoi kvanttitutkimusta, -koulutusta sekä -liiketoimintaa Suomessa

QTF-hero logo

Quantum Technology Finland – The National Centre of Excellence (ulkoinen linkki)

The national Quantum Technology Finland (QTF) Centre of Excellence brings together scientific and technological excellence and cutting-edge research infrastructures to harness quantum phenomena in solid-state-based quantum devices and applications.

A map of Finland sits on top of an artistic illustration of small-scale circuits.

Aalto-yliopisto koordinoimaan uutta Suomen kvanttilippulaivaa

“Lippulaiva mahdollistaa laajan kansallisen yhteistyön, jolla turvataan suomalaisen yhteiskunnan valmius kvanttiteknologiamurroksessa”, johtaja Peter Liljeroth kertoo.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu / Kuva Roope Kiviranta
Nimitykset Julkaistu:

Professorinimityksiä Kauppakorkeakoulussa

Prottoy Akbarin, Pablo Warnesin, Erkki Vihriälän ja Christoph Huberin nimitykset astuvat voimaan 1.8.2024.