Uutiset

Soil Matters valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi

Soil Matters valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi
Soil exhibits from the project Traces_from_the_Anthropocene Working_with_Soil. Photo:TzuyuChen
Maanäytteitä Traces from the Anthropocene Working with Soil -projektista. Kuva: Tzuyu Chen

Maaperään materiaaleja ja saastumista tutkiva Soil Matters -näyttely on valittu tämän vuoden Design Club Open Call -haun voittajaksi ja se avautuu Designmuseossa Helsinki Design Weekillä 4.9.2020. Voittajanäyttely valittiin yli 50 saapuneen hakemuksen joukosta. Kansainväliseen hakuun tuli ehdotuksia Suomen lisäksi 14 maasta, kuten Hollannista, Saksasta ja Italiasta.

Haun teemana oli materiaali. Voittajaksi valittu Soil Matters -näyttely tutkii maan materiaalisuutta ja sen yhteen kietoutumista ihmisen toiminnan kanssa. Näyttelyssä nostetaan esiin, miten muun muassa lasi- ja posliiniteollisuus sekä uudet teknologiat jättävät jälkensä maankuoreen. Aihe on tärkeä myös muotoilun näkökulmasta, sillä muotoiluala ohjaa vahvasti kulutustottumuksia ja vaikuttaa siten osaltaan maaperän saastumiseen.

Soil Matters esittelee useita kokeellisia muotoiluprojekteja, joissa muotoilijat, taidekäsityöläiset ja taiteilijat tutkivat maan ja ihmisen suhdetta. Näyttelyn ydintyöryhmän muodostavat Aalto-yliopiston taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Aallon Muotoilun laitoksen professori ja keramiikkataiteilija Maarit Mäkelä.

Näyttelyn tekijät huomauttavat, että maan arvoa on perinteisesti ajateltu lähinnä sen tuottavuuden kautta. Maasta saatavaa materiaalia, sen mineraaleja ja raskasmetalleja hyödynnetään kaikessa kulutustavarassa keramiikka-astioista digitaalisiin verkostoihin. Soil Matters -näyttelyn avulla Latva-Somppi ja Mäkelä haluavat tuoda hyötymisajattelun rinnalle myös muita näkökulmia.

"Maa ei ole staattista materiaalia, vaan se muuttuu jatkuvasti ihmisen toiminnan myötä. Materiaalien louhiminen teollisuuden käyttöön sekä saasteet, kuten rakennusjäte, teollisuuden saasteet ja kotitalouksien jätteet muokkaavat maankuoren rakennetta pysyvästi", Latva-Somppi toteaa.

Soil Matters -näyttely Designmuseon Galleriassa 4.9.–25.10.2020.

Näyttelyn yhteistyökumppaneina Suomen Ympäristökeskus SYKE ja sen pilaantuneen maan asiantuntijat Outi Pyy ja Jussi Reinikainen sekä Saastamoisen säätiö.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: