Uutiset

Soil Matters valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi

Soil Matters valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi
Soil exhibits from the project Traces_from_the_Anthropocene Working_with_Soil. Photo:TzuyuChen
Maanäytteitä Traces from the Anthropocene Working with Soil -projektista. Kuva: Tzuyu Chen

Maaperään materiaaleja ja saastumista tutkiva Soil Matters -näyttely on valittu tämän vuoden Design Club Open Call -haun voittajaksi ja se avautuu Designmuseossa Helsinki Design Weekillä 4.9.2020. Voittajanäyttely valittiin yli 50 saapuneen hakemuksen joukosta. Kansainväliseen hakuun tuli ehdotuksia Suomen lisäksi 14 maasta, kuten Hollannista, Saksasta ja Italiasta.

Haun teemana oli materiaali. Voittajaksi valittu Soil Matters -näyttely tutkii maan materiaalisuutta ja sen yhteen kietoutumista ihmisen toiminnan kanssa. Näyttelyssä nostetaan esiin, miten muun muassa lasi- ja posliiniteollisuus sekä uudet teknologiat jättävät jälkensä maankuoreen. Aihe on tärkeä myös muotoilun näkökulmasta, sillä muotoiluala ohjaa vahvasti kulutustottumuksia ja vaikuttaa siten osaltaan maaperän saastumiseen.

Soil Matters esittelee useita kokeellisia muotoiluprojekteja, joissa muotoilijat, taidekäsityöläiset ja taiteilijat tutkivat maan ja ihmisen suhdetta. Näyttelyn ydintyöryhmän muodostavat Aalto-yliopiston taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Aallon Muotoilun laitoksen professori ja keramiikkataiteilija Maarit Mäkelä.

Näyttelyn tekijät huomauttavat, että maan arvoa on perinteisesti ajateltu lähinnä sen tuottavuuden kautta. Maasta saatavaa materiaalia, sen mineraaleja ja raskasmetalleja hyödynnetään kaikessa kulutustavarassa keramiikka-astioista digitaalisiin verkostoihin. Soil Matters -näyttelyn avulla Latva-Somppi ja Mäkelä haluavat tuoda hyötymisajattelun rinnalle myös muita näkökulmia.

"Maa ei ole staattista materiaalia, vaan se muuttuu jatkuvasti ihmisen toiminnan myötä. Materiaalien louhiminen teollisuuden käyttöön sekä saasteet, kuten rakennusjäte, teollisuuden saasteet ja kotitalouksien jätteet muokkaavat maankuoren rakennetta pysyvästi", Latva-Somppi toteaa.

Soil Matters -näyttely Designmuseon Galleriassa 4.9.–25.10.2020.

Näyttelyn yhteistyökumppaneina Suomen Ympäristökeskus SYKE ja sen pilaantuneen maan asiantuntijat Outi Pyy ja Jussi Reinikainen sekä Saastamoisen säätiö.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.