Uutiset

Soil Matters valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi

Soil Matters valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi
Soil exhibits from the project Traces_from_the_Anthropocene Working_with_Soil. Photo:TzuyuChen
Maanäytteitä Traces from the Anthropocene Working with Soil -projektista. Kuva: Tzuyu Chen

Maaperään materiaaleja ja saastumista tutkiva Soil Matters -näyttely on valittu tämän vuoden Design Club Open Call -haun voittajaksi ja se avautuu Designmuseossa Helsinki Design Weekillä 4.9.2020. Voittajanäyttely valittiin yli 50 saapuneen hakemuksen joukosta. Kansainväliseen hakuun tuli ehdotuksia Suomen lisäksi 14 maasta, kuten Hollannista, Saksasta ja Italiasta.

Haun teemana oli materiaali. Voittajaksi valittu Soil Matters -näyttely tutkii maan materiaalisuutta ja sen yhteen kietoutumista ihmisen toiminnan kanssa. Näyttelyssä nostetaan esiin, miten muun muassa lasi- ja posliiniteollisuus sekä uudet teknologiat jättävät jälkensä maankuoreen. Aihe on tärkeä myös muotoilun näkökulmasta, sillä muotoiluala ohjaa vahvasti kulutustottumuksia ja vaikuttaa siten osaltaan maaperän saastumiseen.

Soil Matters esittelee useita kokeellisia muotoiluprojekteja, joissa muotoilijat, taidekäsityöläiset ja taiteilijat tutkivat maan ja ihmisen suhdetta. Näyttelyn ydintyöryhmän muodostavat Aalto-yliopiston taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi sekä Aallon Muotoilun laitoksen professori ja keramiikkataiteilija Maarit Mäkelä.

Näyttelyn tekijät huomauttavat, että maan arvoa on perinteisesti ajateltu lähinnä sen tuottavuuden kautta. Maasta saatavaa materiaalia, sen mineraaleja ja raskasmetalleja hyödynnetään kaikessa kulutustavarassa keramiikka-astioista digitaalisiin verkostoihin. Soil Matters -näyttelyn avulla Latva-Somppi ja Mäkelä haluavat tuoda hyötymisajattelun rinnalle myös muita näkökulmia.

"Maa ei ole staattista materiaalia, vaan se muuttuu jatkuvasti ihmisen toiminnan myötä. Materiaalien louhiminen teollisuuden käyttöön sekä saasteet, kuten rakennusjäte, teollisuuden saasteet ja kotitalouksien jätteet muokkaavat maankuoren rakennetta pysyvästi", Latva-Somppi toteaa.

Soil Matters -näyttely Designmuseon Galleriassa 4.9.–25.10.2020.

Näyttelyn yhteistyökumppaneina Suomen Ympäristökeskus SYKE ja sen pilaantuneen maan asiantuntijat Outi Pyy ja Jussi Reinikainen sekä Saastamoisen säätiö.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.