Uutiset

Russell Lai tuntee kryptografian salat

Aalto-yliopiston uusi apulaisprofessori Russell Lai tutkii kryptologiaa ja haluaa vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään tieteellisyydestä tinkimättä.
Assistant Professor Russell Lai wants to solve practical problems with his strong theoretical background in cryptography.
Russell Lai aloitti tietotekniikan laitoksen apulaisprofessorina heinäkuussa 2022. Kuva: Matti Ahlgren/Aalto-yliopisto

Mitä tutkit?  

Olen kiinnostunut teoreettisista ja käytännöllisistä näkökulmista kryptografiaan, turvallisuuteen ja yksityisyyteen. Lisäksi minua kiinnostaa näiden yhteydet muihin aloihin, kuten algebralliseen lukuteoriaan, graafi- ja informaatioteoriaan sekä kuvankäsittelyyn. Tutkimustyössäni kehitän kryptografisia skeemoja ja käytän hyväkseni laskennan vaativuusteoreettisia ongelmia. 

Mitä kryptografian tutkimuksessa on meneillään?  

Kryptografia on tutkimusalojen outolintu. On harvinaista, että akateemisen huippututkimuksen viimeisimmät tulokset otetaan muutamassa viikossa tai kuukaudessa suoraan käyttöön käytännön tasolla.  

Ennen oli tyypillistä, että käyttöönottoon hyväksyttiin vain vuosikymmeniä vanhat salausjärjestelmät. Nykyään kryptovaluutta-ala on innokas ottamaan käyttöön uusimmat tutkimustulokset vaikka niitä ei vielä täysin ymmärrettäisi. Toisinaan akateemisen tutkimuksen ja teollisuuden intressit tai vaatimukset eivät kohtaa ja riskinä on salausjärjestelmän kehittäminen ilman vankkaa teoreettista pohjaa.   

Miten sinusta tuli apulaisprofessori? 

Tutkimusurani alkoi vuonna 2013 matematiikan kandiopintojeni lopussa kun työskentelin salaustekniikoiden ja tiedonhaun parissa – eli tutkin miten salatusta datasta voi tehdä tiedonhakua paljastamatta dataa. Halusin soveltaa osaamistani johonkin konkreettiseen ja kryptologia oli matemaattisin tarjolla oleva aine tuolloin. Aloitinkin tutkimusurani sovelletun kryptografian alalla. Käytännön aiheiden kautta mielenkiintoni laajeni myös teoreettisiin kysymyksiin. Väitöskirjassani tutkin tapoja, joilla salatun tiedon vastaanottajalle on välitettävissä tehokas todiste tietyn väitteen totuusarvosta, joka on lyhyempi kuin todistettava väite (succinct argument systems). Tutkimukseni aiheen parissa on laajentunut myös anonyymien kryptovaluuttojen teorioihin. 

Miten tutkimuksesi vaikuttaa yhteiskuntaan? 

Tutkimusaiheeni ovat moninaisia, mutta niitä ohjaa tavoitteeni ratkaista käytännön ongelmia vahvan teoreettisen osaamisen avulla. Salasanatekniikoiden tutkimuksiani on käytetty teollisuuden henkilötietojen hallintajärjestelmiin ja tutkimukseni anonyymeista kryptovaluutoista on luonut pohjan Monerolle, joka on yksi vaihdetuimmista anonyymeista krpytovaluutoista. Viimeaikoina olen työskennellyt Protocol Labsin kanssa kvanttiturvallisuuden teemojen parissa.  

Mitkä asiat sinua kiinnostavat tutkimustyön ulkopuolella? 

Harrastan vapaa-ajallani historiallista miekkailua. Minulla on taustaa iaidossa – joka on japanilainen miekkataitoon perustuva budolaji – ja olen harrastanut pitkämiekkailua muutaman vuoden. Miekkailu on mahtava laji! Se on myös elämäntyyli, jossa korostuvat tietyt luonteenpiirteet, kuten oikeudenmukaisuus, rohkeus ja päättäväisyys. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Nimitykset Julkaistu:

Aalto-yliopiston kehitysjohtajaksi on nimitetty Raili Pönni

Raili Pönni on toiminut aiemmin yliopiston suunnittelupäällikkönä ja väliaikaisena kehitysjohtajana.
Sinipaitainen silmälasipäinen mies istuu ja katsoo kameraan hymyillen
Nimitykset Julkaistu:
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.
Iso Aalto-valologo ja nainen kävelemässä
Nimitykset Julkaistu:

Uusia nimityksiä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun johdossa

Uudeksi taiteellisen ja luovan toiminnan varadekaaniksi on nimitetty professori Laura Beloff. Uusina laitosjohtajina aloittavat professori Mikko Jalas ja professori Jenni Reuter.