Russell Lai tuntee kryptografian salat

Mitä tutkit?
Olen kiinnostunut teoreettisista ja käytännöllisistä näkökulmista kryptografiaan, turvallisuuteen ja yksityisyyteen. Lisäksi minua kiinnostaa näiden yhteydet muihin aloihin, kuten algebralliseen lukuteoriaan, graafi- ja informaatioteoriaan sekä kuvankäsittelyyn. Tutkimustyössäni kehitän kryptografisia skeemoja ja käytän hyväkseni laskennan vaativuusteoreettisia ongelmia.
Mitä kryptografian tutkimuksessa on meneillään?
Kryptografia on tutkimusalojen outolintu. On harvinaista, että akateemisen huippututkimuksen viimeisimmät tulokset otetaan muutamassa viikossa tai kuukaudessa suoraan käyttöön käytännön tasolla.
Ennen oli tyypillistä, että käyttöönottoon hyväksyttiin vain vuosikymmeniä vanhat salausjärjestelmät. Nykyään kryptovaluutta-ala on innokas ottamaan käyttöön uusimmat tutkimustulokset vaikka niitä ei vielä täysin ymmärrettäisi. Toisinaan akateemisen tutkimuksen ja teollisuuden intressit tai vaatimukset eivät kohtaa ja riskinä on salausjärjestelmän kehittäminen ilman vankkaa teoreettista pohjaa.
Miten sinusta tuli apulaisprofessori?
Tutkimusurani alkoi vuonna 2013 matematiikan kandiopintojeni lopussa kun työskentelin salaustekniikoiden ja tiedonhaun parissa – eli tutkin miten salatusta datasta voi tehdä tiedonhakua paljastamatta dataa. Halusin soveltaa osaamistani johonkin konkreettiseen ja kryptologia oli matemaattisin tarjolla oleva aine tuolloin. Aloitinkin tutkimusurani sovelletun kryptografian alalla. Käytännön aiheiden kautta mielenkiintoni laajeni myös teoreettisiin kysymyksiin. Väitöskirjassani tutkin tapoja, joilla salatun tiedon vastaanottajalle on välitettävissä tehokas todiste tietyn väitteen totuusarvosta, joka on lyhyempi kuin todistettava väite (succinct argument systems). Tutkimukseni aiheen parissa on laajentunut myös anonyymien kryptovaluuttojen teorioihin.
Miten tutkimuksesi vaikuttaa yhteiskuntaan?
Tutkimusaiheeni ovat moninaisia, mutta niitä ohjaa tavoitteeni ratkaista käytännön ongelmia vahvan teoreettisen osaamisen avulla. Salasanatekniikoiden tutkimuksiani on käytetty teollisuuden henkilötietojen hallintajärjestelmiin ja tutkimukseni anonyymeista kryptovaluutoista on luonut pohjan Monerolle, joka on yksi vaihdetuimmista anonyymeista krpytovaluutoista. Viimeaikoina olen työskennellyt Protocol Labsin kanssa kvanttiturvallisuuden teemojen parissa.
Mitkä asiat sinua kiinnostavat tutkimustyön ulkopuolella?
Harrastan vapaa-ajallani historiallista miekkailua. Minulla on taustaa iaidossa – joka on japanilainen miekkataitoon perustuva budolaji – ja olen harrastanut pitkämiekkailua muutaman vuoden. Miekkailu on mahtava laji! Se on myös elämäntyyli, jossa korostuvat tietyt luonteenpiirteet, kuten oikeudenmukaisuus, rohkeus ja päättäväisyys.
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiöltä merkittävä tuki muotoiluopetuksen vahvistamiseksi
Suomen Taideteollisuusyhdistyksen 100-vuotissäätiön mahdollistamaan työelämäprofessorin tehtävään on nimitetty MA Irina Viippola
Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa
"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."
Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä
Emeritusprofessori Antti Räisänen tunnetaan korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.