Uutiset

Russell Lai tuntee kryptografian salat

Aalto-yliopiston uusi apulaisprofessori Russell Lai tutkii kryptologiaa ja haluaa vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään tieteellisyydestä tinkimättä.
Assistant Professor Russell Lai wants to solve practical problems with his strong theoretical background in cryptography.
Russell Lai aloitti tietotekniikan laitoksen apulaisprofessorina heinäkuussa 2022. Kuva: Matti Ahlgren/Aalto-yliopisto

Mitä tutkit?  

Olen kiinnostunut teoreettisista ja käytännöllisistä näkökulmista kryptografiaan, turvallisuuteen ja yksityisyyteen. Lisäksi minua kiinnostaa näiden yhteydet muihin aloihin, kuten algebralliseen lukuteoriaan, graafi- ja informaatioteoriaan sekä kuvankäsittelyyn. Tutkimustyössäni kehitän kryptografisia skeemoja ja käytän hyväkseni laskennan vaativuusteoreettisia ongelmia. 

Mitä kryptografian tutkimuksessa on meneillään?  

Kryptografia on tutkimusalojen outolintu. On harvinaista, että akateemisen huippututkimuksen viimeisimmät tulokset otetaan muutamassa viikossa tai kuukaudessa suoraan käyttöön käytännön tasolla.  

Ennen oli tyypillistä, että käyttöönottoon hyväksyttiin vain vuosikymmeniä vanhat salausjärjestelmät. Nykyään kryptovaluutta-ala on innokas ottamaan käyttöön uusimmat tutkimustulokset vaikka niitä ei vielä täysin ymmärrettäisi. Toisinaan akateemisen tutkimuksen ja teollisuuden intressit tai vaatimukset eivät kohtaa ja riskinä on salausjärjestelmän kehittäminen ilman vankkaa teoreettista pohjaa.   

Miten sinusta tuli apulaisprofessori? 

Tutkimusurani alkoi vuonna 2013 matematiikan kandiopintojeni lopussa kun työskentelin salaustekniikoiden ja tiedonhaun parissa – eli tutkin miten salatusta datasta voi tehdä tiedonhakua paljastamatta dataa. Halusin soveltaa osaamistani johonkin konkreettiseen ja kryptologia oli matemaattisin tarjolla oleva aine tuolloin. Aloitinkin tutkimusurani sovelletun kryptografian alalla. Käytännön aiheiden kautta mielenkiintoni laajeni myös teoreettisiin kysymyksiin. Väitöskirjassani tutkin tapoja, joilla salatun tiedon vastaanottajalle on välitettävissä tehokas todiste tietyn väitteen totuusarvosta, joka on lyhyempi kuin todistettava väite (succinct argument systems). Tutkimukseni aiheen parissa on laajentunut myös anonyymien kryptovaluuttojen teorioihin. 

Miten tutkimuksesi vaikuttaa yhteiskuntaan? 

Tutkimusaiheeni ovat moninaisia, mutta niitä ohjaa tavoitteeni ratkaista käytännön ongelmia vahvan teoreettisen osaamisen avulla. Salasanatekniikoiden tutkimuksiani on käytetty teollisuuden henkilötietojen hallintajärjestelmiin ja tutkimukseni anonyymeista kryptovaluutoista on luonut pohjan Monerolle, joka on yksi vaihdetuimmista anonyymeista krpytovaluutoista. Viimeaikoina olen työskennellyt Protocol Labsin kanssa kvanttiturvallisuuden teemojen parissa.  

Mitkä asiat sinua kiinnostavat tutkimustyön ulkopuolella? 

Harrastan vapaa-ajallani historiallista miekkailua. Minulla on taustaa iaidossa – joka on japanilainen miekkataitoon perustuva budolaji – ja olen harrastanut pitkämiekkailua muutaman vuoden. Miekkailu on mahtava laji! Se on myös elämäntyyli, jossa korostuvat tietyt luonteenpiirteet, kuten oikeudenmukaisuus, rohkeus ja päättäväisyys. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

President Ilkka Niemelä, Aalto University
Nimitykset Julkaistu:

Rehtori Ilkka Niemelä nimitetty Unite!-yliopistoallianssin vararehtoriksi

Eurooppalainen yliopistoallianssi Unite! vahvistaa johtoaan kahdella uudella vararehtorilla. Aalto-yliopisto on yksi vuonna 2019 perustetun allianssin yhdeksästä kumppaniyliopistosta. Unite! rakentaa uutta eurooppalaista yliopistomallia.
Mikael Huhtamäki.
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Aalto vahvistaa yrittäjyysekosysteemiään luovilla aloilla Mikael Huhtamäen johdolla

Mikael Huhtamäki pyrkii kehittämään monialaista yhteistyötä Aalto-yliopiston yrittäjyysekosysteemissä ja kuulee mielellään ideoita ja ajatuksia aiheeseen liittyen.
Assistant Professor Robin Welsch sitting on a sofa against a green backdrop
Nimitykset Julkaistu:

Mielekästä tietotekniikkaa

Miten saisimme teknologian ja ihmisen samalle sivulle? Robin Welsch etsii vastauksia psykologian ja tietotekniikan välimaastosta.
Jukka Niskanen
Nimitykset Julkaistu:

Jukka Niskanen on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle

Filosofian tohtori Jukka Niskanen on nimitetty Aalto-yliopiston Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle tenure track -urapolulle viiden vuoden määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään 1.1.2023 alkaen. Professuurin ala on polymeeritekniikka.