Uutiset

Ruokaa ajatuksella – Singaporen hawker centre -ruokakeskukset yhteistyöhankkeen tarkastelussa

Singaporen perinteiset hawker centre -ruokakeskukset valikoituivat tutkimuskohteeksi Aalto-yliopiston ja Singapore University of Technology and Design (SUTD) -yliopiston yhteishankkeessa.
Student exhibition is on display at the Singapore National Design Centre
Kuva: SUTD

Hawker centre -ruokakeskukset edustavat tyypillistä Singaporen ruokakulttuuria. Ulkoilmassa sijaitsevat ruokakeskittymät ovat täynnä kojuja, jotka myyvät toinen toistaan herkullisempia, edullisia annoksia kuten char kway teow -nuudelia, kanariisiä tai -laksaa. Tämä ikiaikainen katuruokakulttuuri on kuitenkin vaarassa, sillä kojujen pitäjät ikääntyvät ja lopettavat toimnintansa ja samalla kauppakeskusten ravintolat ovat alkaneet houkutella yhä enenevässä määrin asiakkaita.

Singaporen hawker centre -keskukset valikoituivat tutkimuskohteeksi Aalto-yliopiston ja Singapore University of Technology and Design (SUTD) -yliopiston yhteishankkeessa. Keskuksia tarkasteltiin myyntitorina ja ruokapaikkoina mutta myös yhteisön kokoontumispaikkoina sekä ympäristövastuun näkökulmasta. Hankkeeseen kuului seminaaritapahtuma sekä opiskelijoiden näyttely.

“Singaporessa hawker centre -ruokakeskukset ovat paikkoja, joissa juhlistetaan ruokaa ja yhteisöllisyyttä. Siitä syystä nämä paikat tarjosivat hedelmällisen tutkimuskohteen. Halusimme löytää keinoja, joilla keskuksilla voisi olla valoisa tulevaisuus”, kertoo apulaisprofessori Carlos Banon SUTD:n arkkitehtuurin ja kestävän muotoilun yksiköstä.  

 

Miniature of the architectural transformation of a Singapore hawker centre
Kuva: SUTD

Yliopistojen välinen opiskelijayhteistyö pureutui hawker centre -keskusten tulevaisuuteen. Opiskelijaprojektit käsittelevät ennakkoluulottomia aiheita kuten yhteisöllisiä hyötypuutarhoita, sadeveden keräämisen järjestelmiä sekä vanhenevan väestön tarpeita kaupunkitilassa. Tavoitteena on löytää holistinen suhtautumistapa kaupunkitilaan, jossa rakennukset, maisemat ja koko elävä urbaani järjestelmä järjestyy tasapainoisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Aalto-yliopistolla ja SUTD:llä on laajempi, strateginen yhteistyösopimus, jonka osa tämä hanke oli. Aallon opiskelijat vierailivat Singaporessa ja vastavuoroisesti singaporelaiset opiskelijat pääsevät tutustumaan Aaltoon.  

Projektista lisää:
Professori Pia Fricker [email protected]
Professori Toni Kotnik [email protected]  

Opiskelijatöiden näyttely on esillä Singapore National Design Centre -keskuksessa 28 helmikuuta 2020 saakka.

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Picture: Topias Dean / Sitra.
Yhteistyö Julkaistu:

Selvitys: Rakentava vuorovaikutus ratkaisee pelin etätiimeissä

Kun etätiimeissä ratkaistaan haastavia ja monimutkaisia ongelmia, korostuvat yksilön kyvyt sanoittaa ajatuksiaan ja luoda sanallista yhteyttä muiden ajatuksiin. Tasapuolisesti osallistuvat tiimit rakensivat toistensa välille liittymäpintoja pohtivien puheenvuorojen ja avointen kysymysten avulla.
CYBER_Aki-Pekka_Sinikoski010.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Perustieteiden korkeakoulun tutkijoita mukana nyt yhteensä viidessä tutkimuksen huippuyksikössä

Suomen Akatemia on valinnut yhteensä 11 uutta huippuyksikköä. Perustieteiden korkeakoulun tutkijat ovat mukana ottamassa selvää keinotekoisesti älykkäistä materiaaleista, matematiikan viimeisimpien edistysaskeleiden sovelluksista sekä ilmakehän molekyyliprosesseísta.
Opiskelijoita laboratoriossa
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.
Lisa Schröder
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarinoita: Lisa Schröder

"Säilyköön Aalto-yliopisto edistyksellisenä, voimaannuttavana ja jatkuvasti kehittyvänä instituutiona, jossa minulla oli etuoikeus opiskella!"