Uutiset

Ruokaa ajatuksella – Singaporen hawker centre -ruokakeskukset yhteistyöhankkeen tarkastelussa

Singaporen perinteiset hawker centre -ruokakeskukset valikoituivat tutkimuskohteeksi Aalto-yliopiston ja Singapore University of Technology and Design (SUTD) -yliopiston yhteishankkeessa.
Student exhibition is on display at the Singapore National Design Centre
Kuva: SUTD

Hawker centre -ruokakeskukset edustavat tyypillistä Singaporen ruokakulttuuria. Ulkoilmassa sijaitsevat ruokakeskittymät ovat täynnä kojuja, jotka myyvät toinen toistaan herkullisempia, edullisia annoksia kuten char kway teow -nuudelia, kanariisiä tai -laksaa. Tämä ikiaikainen katuruokakulttuuri on kuitenkin vaarassa, sillä kojujen pitäjät ikääntyvät ja lopettavat toimnintansa ja samalla kauppakeskusten ravintolat ovat alkaneet houkutella yhä enenevässä määrin asiakkaita.

Singaporen hawker centre -keskukset valikoituivat tutkimuskohteeksi Aalto-yliopiston ja Singapore University of Technology and Design (SUTD) -yliopiston yhteishankkeessa. Keskuksia tarkasteltiin myyntitorina ja ruokapaikkoina mutta myös yhteisön kokoontumispaikkoina sekä ympäristövastuun näkökulmasta. Hankkeeseen kuului seminaaritapahtuma sekä opiskelijoiden näyttely.

“Singaporessa hawker centre -ruokakeskukset ovat paikkoja, joissa juhlistetaan ruokaa ja yhteisöllisyyttä. Siitä syystä nämä paikat tarjosivat hedelmällisen tutkimuskohteen. Halusimme löytää keinoja, joilla keskuksilla voisi olla valoisa tulevaisuus”, kertoo apulaisprofessori Carlos Banon SUTD:n arkkitehtuurin ja kestävän muotoilun yksiköstä.  

Miniature of the architectural transformation of a Singapore hawker centre
Kuva: SUTD

Yliopistojen välinen opiskelijayhteistyö pureutui hawker centre -keskusten tulevaisuuteen. Opiskelijaprojektit käsittelevät ennakkoluulottomia aiheita kuten yhteisöllisiä hyötypuutarhoita, sadeveden keräämisen järjestelmiä sekä vanhenevan väestön tarpeita kaupunkitilassa. Tavoitteena on löytää holistinen suhtautumistapa kaupunkitilaan, jossa rakennukset, maisemat ja koko elävä urbaani järjestelmä järjestyy tasapainoisesti ja ympäristöä kunnioittaen.

Aalto-yliopistolla ja SUTD:llä on laajempi, strateginen yhteistyösopimus, jonka osa tämä hanke oli. Aallon opiskelijat vierailivat Singaporessa ja vastavuoroisesti singaporelaiset opiskelijat pääsevät tutustumaan Aaltoon.  

Projektista lisää:
Professori Pia Fricker [email protected]
Professori Toni Kotnik [email protected]  

Opiskelijatöiden näyttely on esillä Singapore National Design Centre -keskuksessa 28 helmikuuta 2020 saakka.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
winners of the BI competition, Aalto BIZ
Opinnot Julkaistu:

Business Intelligence -kurssin kilpailussa keskityttiin maailman lasten hyvinvointiin

Kymmenen opiskelijaryhmää analysoi dataa maailman lapsista ja esitteli tuloksensa tuomaristolle.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.