Uutiset

Rakennusalan vaikuttaja Maija Jokela on nimitetty Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumniksi 2022

”Kestävä kehitys ja energiatehokkuus ovat rakennusalan hankkeissa suunnittelun ytimessä. Yhdessä Aalto-yliopiston kanssa teemme työtä sen eteen, että otamme harppauksia myös näissä teemoissa.”
Maija Jokela
Maija Jokela, Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumni 2022. Kuva: Ramboll Finland Oy

Ramboll Finland Oy:n toimitusjohtaja Maija Jokela on nimitetty Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumniksi 2022. Tunnustus myönnettiin nyt seitsemännen kerran. Jokela on tunnettu rakennusalan vaikuttaja.

”Rakennetun ympäristön kestävä suunnittelu takaa sen, että tulevaisuudessa rakennusten, teiden ja viheralueiden käyttö sopeutuu yhteiskunnan muutoksiin ja palvelee erilaisten ihmisten tarpeita. Maija Jokelalla on pitkä kokemus erityisesti suurten projektien ja vaativien asiantuntijatiimien johtamisesta. Hän on osoittanut, että rakentamishankkeiden suunnittelun asiantuntijana on mahdollista vaikuttaa koko yhteiskunnan kestävään ja energiatehokkaaseen kehitykseen. Hänen uransa on erinomainen esimerkki siitä, kuinka perinteisesti miesvaltainen rakennusala tarjoaa loistavia mahdollisuuksia myös naisille”, sanoo dekaani Gary Marquis.

”Olen todella iloinen tästä nimityksestä. Aalto-yliopisto on meille tärkeä kumppani ja teemme monipuolista yhteistyötä, konkreettisena esimerkkinä oma toimipiste yliopiston tiloissa. Yhdessä Ramboll-säätiön ja Aalto-yliopiston kanssa pystymme panostamaan tutkimukseen ja siihen, että alalle saadaan jatkossakin tutkimustietoa sekä huippuluokan käytännön osaamista. Mietimme keinoja kansainvälisen yhteistoiminnan edistämiseksi. Pidän tärkeänä yhteistyötoimena myös Building 2030 -konsortiota, joka kehittää visiota Suomen rakennusalalle ”, toteaa toimitusjohtaja Maija Jokela.

Jokela valmistui rakenne- ja rakennustuotantotekniikan diplomi-insinööriksi Teknillisestä Korkeakoulusta vuonna 2006 pääaineenaan rakentamistalous. Valmistumisensa jälkeen hän toimi useita vuosia Swecossa muun muassa projektinjohto- ja rakennuttamistoimialan johdossa. Syyskuussa 2021 hänet nimitettiin Ramboll Finland Oy:n toimitusjohtajaksi. Jokelalla on useita luottamustoimia ja hän on toiminut muun muassa suunnittelu- ja konsultointialan yritysten toimialajärjestö SKOLin hallituksen varapuheenjohtaja. Teknologiateollisuus ry listasi hänet nuorten johtajien TOP-5 joukkoon vuonna 2016. Rakennusalan insinöörien liiton RIL valitsi hänet vuoden 2021 rakennusalan diplomi-insinööriksi.

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu nimittää Vuoden alumnin tukeakseen korkeakoulun sidosryhmätyötä ja edistääkseen keskustelua yhteiskunnallisesti vaikuttavien alumnien ja korkeakoulun välillä. Insinööritieteiden korkeakoulun Vuoden alumni valittiin tänä vuonna seitsemättä kertaa.

Esittelyssä Vuoden alumni 2022 Maija Jokela

Kertoisitko itsestäsi ja urapolustasi? Miten sinusta tuli ison suunnittelu- ja konsultointiyrityksen toimitusjohtaja?

Minusta piti alun perin tulla lääkäri, mutta hain varmuuden vuoksi muitakin opiskelupaikkoja. Ystävä vinkkasi minulle Teknillisestä korkeakoulusta. Aluksi en ollut varma valinnastani, mutta pikkuhiljaa opintojen edetessä huomasin, että valinta osui nappiin. Ensimmäiset opiskeluvuodet tosin sujuivat enemmän kilta- ja ammattiainekerhotoiminnan parissa kuin varsinaisilla luennoilla.

Mutta päästyäni kesätöihin rakennuttajakonsulttiyritykseen ymmärsin paremmin, miten merkittävä ja vaikuttava rakennusala on koko yhteiskunnassamme ja miten erilaisia urapolkuja se tarjoaa. Siitä urani jatkui projektinjohtotöissä, sitten kesätyöyrityksen ostaneen Sweco PM Oy:n johtoryhmässä ja lopulta koko yrityksen toimitusjohtajana. Sweco PM vaihtui huomattavasti suurempaan Rambollin, kun aloin kaivata uusia haasteita.

Ihmisenä olen avoin ja suorapuheinen. Jotta pystymme yhdessä vastaamaan ilmastohaasteisiin ja toteuttamaan hankkeet parhaalla mahdollisella tavalla, meidän pitää mielestäni oppia ymmärtämään ja kuuntelemaan toisiamme entistä paremmin.

Mikä on alalla kiinnostavinta juuri nyt?

Ehdottomasti kestävyysteemat. Elinympäristömme suunnittelu monimuotoiseksi ja joustavaksi on ratkaisevan tärkeää, jotta pystymme sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja vähentämään ihmisten ja luonnon haavoittuvuutta. Suunnittelu- ja asiantuntijayrityksillä on tässä merkittävä rooli. Luomme esimerkiksi uutta tietoa energiatehokkaasta rakentamisesta ja kestävästä liikkumisesta, selvitämme rakennushankkeiden vaikutuksia ympäristöön, suunnittelemme kestäviä sekä elinvoimaisia kaupunkeja, jätevesien puhdistamista ja pilaantuneiden maiden kunnostamista.

Minkälaisia urapolkuja rakennusala tarjoaa nuorille?

Rakennusalalla on tarjolla hyvin monipuolisia asiantuntijatöitä. Esimerkiksi suomalainen suunnitteluosaaminen on niin vahvaa, että siihen kannattaa panostaa vientituotteena. Urapolun ei tarvitse olla suoraviivainen, vaan se voi joskus sisältää askeleita myös sivulle. Tärkeintä on kuunnella omaa ääntään ja hakeutua mielenkiintoisten asioiden äärelle.

Mitkä ovat neuvosi tekniikan alaa harkitseville opiskelijoille? Mitä kannattaa opiskella ja millaisia taitoja kannattaa kehittää tulevaisuutta varten?

Tulevaisuudessa työura voi koostua hyvinkin vaihtelevista rooleista ja hypyistä uusiin suuntiin, joten uskon, että halu oppia uutta ja rohkeus haastaa itsensä uudistumaan ovat tärkeitä. Kielitaito alkaa olla välttämätön vaatimus kansainvälistyvässä työmarkkinassa, samoin hyvä viestintäkyvyt. Uteliaisuus, avoin mieli ja kyky kuunnella erilaisia näkökulmia ovat tärkeitä kaikenlaisissa töissä.

Opiskeluajan paras oppi, josta on ollut apua työelämässä?

Pidän opiskeluajan kilta- ja järjestötoimintaa erittäin arvokkaana. Fuksikapteenina toimiminen, tapahtuminen ja excujen järjestäminen, yhteistyö erilaisten ihmisten ja tahojen kanssa sekä rahoituksen ja yhteistyökumppaneiden etsintä opettivat koordinointi- ja johtamistaitoja sekä antoivat suoria linkkejä yrityksiin. Opiskeluaikana syntyneet ystävyyssuhteet ja verkostot ovat minulle edelleen tärkeitä.

Mikä on mielestäsi paras ilmastoteko?

Suomella on yksi maailman kunnianhimoisimmista hiilineutraalisuustavoitteista. Uskon, että hyvä ilmastoteko syntyy siitä, että pohdimme yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa, millaisilla ratkaisuilla tähän pääsemme. Ja viemme rohkeasti osaamistamme maailmalle. Yritän myös itse elää kestävästi. Mielestäni jokaisella on oma henkilökohtainen vastuu tehdä niin.

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aalto University / Petri Suomala / Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Petri Suomala jatkaa opetuksesta vastaavana vararehtorina

Vararehtorin toimikausi on viisi vuotta ja alkaa 1.9.2023.
Laura Aalto
Nimitykset Julkaistu:

Laura Aalto nimitetty Aalto-yliopiston viestintäjohtajaksi

Laura Aalto siirtyy 1.8. alkaen Aalto-yliopistoon Helsingin kaupungilta, jossa hän toimii kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtajana.
Henri Haimi
Nimitykset Julkaistu:

FCG:n projektipäällikkö Henri Haimista Aalto-yliopiston työelämäprofessori

Haimin erityisalueita ovat jätevedenpuhdistuksen ilmastovaikutusten pienentäminen, digitaaliset ratkaisut sekä jäteveden sisältämien resurssien talteenotto.