Uutiset

Professori Ville Pulkki palkittiin hauskasta ja kekseliäästä tutkimuksesta

Palkittu tutkimus selvitti, miksi tuuleen huutaminen tuntuu ihmisistä hankalalta, vaikka oikeasti ääni säteilee enemmän vastatuuleen kuin myötätuuleen.
Stage of the gala
Ville Pulkki palkittiin kategoriassa fysiikka.

Kiinalainen Zhejiangin tiede- ja teknologiamuseo palkitsee vuosittain Pineapple Science Award -tilaisuudessa hauskoina ja kekseliäinä pidettyjä tutkimuksia, jotka innoittavat nuoria tieteen pariin. Lauantaina 11.11. pidetyssä palkintoseremoniassa professori Ville Pulkki palkittiin kategoriassa fysiikka. Pulkki työskentelee Informaation ja tietoliikennetekniikan laitoksella Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa. Hänen tutkimusryhmänsä tutkii kommunikaatioakustiikkaa eli äänen tuottamista, tallentamista, välittämistä, toistamista sekä havaitsemista.

Pulkin ja tutkijakollegoiden palkitussa tutkimuksessa selvitettiin, miksi tuuleen huutaminen tuntuu ihmisistä vaikealta, vaikka oikeasti äänilähde säteilee enemmän vastatuuleen kuin myötätuuleen. Tutkimuksen lopputulos oli yllättävä, mutta yksinkertainen: vastatuuleen huutaessa ihminen kuulee itsensä huonommin. Tämä johtuu siitä, että kun ihminen huutaa vastatuuleen, korvat ovat suuhun nähden myötätuulen suunnassa. Tällöin ääni kulkeutuu niihin heikommin.

Screenshot of Ville Pulkki's video greeting at the gala.
Kuvakaappaus Ville Pulkin videotervehdyksestä gaalassa.

Palkinnoilla halutaan hauskuuden ja innostavuuden lisäksi korostaa uteliaisuuden merkitystä. Uteliaisuus toimikin alkusysäyksenä sille, että Pulkki lähti aihetta tutkimaan. Hän kokee uteliaisuuden tärkeänä ominaisuutena itselleen tutkijana.

"Uteliaisuuteni yleensä herää voimakkaampana, jos löydän jonkin asian, jota ei ole aiemmin löydetty tai selitetty. Kun uteliaisuus herää, asia jää pyörimään päähän, ja siitä hankkii taustatietoa. Tätä kautta asia menee syvemmälle johonkin ajatteluprosesseihin, ja usein jonkinlaiset tiedostamattomat tajunnan prosessit sitten auttavat ongelmanratkaisussa", Pulkki kertoo. 

Lisätietoja

Professori Ville Pulkki
[email protected]
050 520 8392

Lue lisää

To make the measurements, a car was used to move a model of a shouter, generating wind past it.

Luulitko, että tuuleen huutaminen on vaikeaa? Aalto-yliopiston tutkijat todistivat, että kyse onkin jostain ihan muusta

Sanonta ”kuin tuuleen huutaisi” ilmaisee tilannetta, jossa ihminen kokee, ettei vastapuoli ymmärrä, mitä hänelle yritetään sanoa. Aalto-yliopiston tutkijat ovat nyt selvittäneet, että ongelma ei piilekään tuuleen huutamisessa, vaan vika löytyy kuulostamme.

Uutiset
Aalto University Acoustic Lab

Akustiikan laboratorio

Akustiikan laboratorio on Aalto-yliopiston monitieteinen tutkimuskeskus, joka keskittyy äänenkäsittelyyn ja tilaääneen.

 Äänen viivettä on tutkittu Suomen hiljaisimmassa huoneessa Otaniemessä sijaitsevassa kaiuttomassa huoneessa.  Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitos

Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tutkimus ja opetus keskittyvät ICT-teknologiaan, sähkötekniikkaan ja sen perusilmiöihin. Laitos tekee tutkimusta informaatio- ja kommunikaatiotekniikan perusteiden, ihmiskeskeisen teknologian sekä viestintä- ja verkkojärjestelmien aloilla.

Koulutamme tulevia asiantuntijoita ja johtajia kaikilla tutkintotasoilla: kandidaatti, maisteri ja tohtori. Laitoksellamme on johtava ja kansainvälisesti kilpailukykyinen tutkimusinfrastruktuuri, jota laajennetaan ja kehitetään jatkuvasti Otaniemen kampuksellamme.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Apulaisprofessori Viktar Asadchy. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nuoren tutkijan palkinto Viktar Asadchylle

Tekniikan edistämissäätiö on myöntänyt vuoden 2024 Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Viktar Asadchylle.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.