Uutiset

Professori Robin Rasille kahden miljoonan euron EU-rahoitus erittäin vettähylkivien pintojen tutkimukseen

Tulevaisuudessa uudenlaisilla, erittäin vettähylkivillä ja liukkailla pinnoilla voi olla sovelluksia niin arjen kuin high-tech tuotteissakin.
ERC rahoittaa uraauurtavaa huippututkimusta. Professori Robin Ras sanoo olevansa innostunut päästessään ERC-rahoituksen myötä osaltaan vaikuttamaan nopeasti kasvavaan tieteen ja teknologian alaan. Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston professori Robin Ras on saanut lähes 2 miljoonan euron ERC Consolidator Grant -tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC) Superslippery Liquid-Repellent Surfaces -hankkeelle. Viisivuotisen hankkeen tavoite on valmistaa uudenlaisia pintoja ja edistää niiden mahdollista käyttöä erilaisissa teknologian sovelluksissa, kuten jäänestossa ja biologisen likaantumisen ehkäisyssä.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat aiemmin onnistuneet kehittämään kestäviä, erittäin vettähylkiviä eli superhydrofobisia pintoja, jotka pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina.

"Tässä ERC-projektissani pyrin kehittämään uudenlaisia, merkittävästi entistä parempia vettä hylkiviä pintoja, ja tutkia niiden sovelluskohteita”, kertoo professori Ras. ”Lisäksi tulen kehittämään uusia karakterisointimenetelmiä".

Superhydrofobisilla pinnoilla on valtavasti sovellusmahdollisuuksia, koska ne pystyvät muun muassa hylkimään likaa ja estämään jään muodostumista. Esimerkiksi autot, laivat, lentokoneet, aurinkokennot sekä vaatteet, kameran linssit ja puhelimet hyötyisivät likaantumattomista, huurtumattomista tai jäätymättömistä pinnoista.

"Toinen potentiaalinen soveltamisala piilee mikrofluidistiikassa, jossa puhtaus ja nopea nesteiden virtaus ovat tärkeitä. Superhydrofobisia pintoja voitaisiin käyttää esimerkiksi lääketieteelliseen diagnostiikkaan, kuten mikrofluidistiikkaa hyödyntäviin verikokeisiin ja analyyseihin”, Ras kertoo.

Ennen kuin käytännön sovellukset näkevät päivänvalon, on vielä haasteita, jotka on ratkaistava. Yksi niistä on pintarakenteiden alttius mekaaniselle kulumiselle, mikä tekee pinnoista helposti vahingoittuvia. Lisäksi tarvitaan uusia, standardisoituja pintojen tutkimusmenetelmiä.

"Sen lisäksi, että kehitämme ja valmistamme uudenlaisia pintoja, aiomme myös luoda uusia menetelmiä, joilla mitata vedenhylkivyyttä. Olen hyvin innoissani tästä ERC-projektista ja sen suomasta mahdollisuudesta vaikuttaa osaltani tähän nopeasti kasvavaan tieteen ja teknologian alaan", Ras toteaa.

 

Superhydrofobiset eli erittäin vettähylkivät pinnat pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina. Kuva Mika Latikka.

Lisätiedot:
Professori Robin Ras
Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos
Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikkö
Puumiehenkuja 2, 02150 Espoo
050 432 6633
[email protected]
http://physics.aalto.fi/smw
http://hyber.aalto.fi/en/
Twitter: @Robin_Ras
Robin Rasin YouTube-kanava: http://www.youtube.com/user/RobinHARas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.
Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.
Photo of a bolometer
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella

Tutkijat uskovat, että uusi laite voi mullistaa mikroaaltosäteilyn mittaamisen ja on huima harppaus kvanttiteknologialle.