Uutiset

Professori Robin Rasille kahden miljoonan euron EU-rahoitus erittäin vettähylkivien pintojen tutkimukseen

Tulevaisuudessa uudenlaisilla, erittäin vettähylkivillä ja liukkailla pinnoilla voi olla sovelluksia niin arjen kuin high-tech tuotteissakin.
ERC rahoittaa uraauurtavaa huippututkimusta. Professori Robin Ras sanoo olevansa innostunut päästessään ERC-rahoituksen myötä osaltaan vaikuttamaan nopeasti kasvavaan tieteen ja teknologian alaan. Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston professori Robin Ras on saanut lähes 2 miljoonan euron ERC Consolidator Grant -tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC) Superslippery Liquid-Repellent Surfaces -hankkeelle. Viisivuotisen hankkeen tavoite on valmistaa uudenlaisia pintoja ja edistää niiden mahdollista käyttöä erilaisissa teknologian sovelluksissa, kuten jäänestossa ja biologisen likaantumisen ehkäisyssä.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat aiemmin onnistuneet kehittämään kestäviä, erittäin vettähylkiviä eli superhydrofobisia pintoja, jotka pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina.

"Tässä ERC-projektissani pyrin kehittämään uudenlaisia, merkittävästi entistä parempia vettä hylkiviä pintoja, ja tutkia niiden sovelluskohteita”, kertoo professori Ras. ”Lisäksi tulen kehittämään uusia karakterisointimenetelmiä".

Superhydrofobisilla pinnoilla on valtavasti sovellusmahdollisuuksia, koska ne pystyvät muun muassa hylkimään likaa ja estämään jään muodostumista. Esimerkiksi autot, laivat, lentokoneet, aurinkokennot sekä vaatteet, kameran linssit ja puhelimet hyötyisivät likaantumattomista, huurtumattomista tai jäätymättömistä pinnoista.

"Toinen potentiaalinen soveltamisala piilee mikrofluidistiikassa, jossa puhtaus ja nopea nesteiden virtaus ovat tärkeitä. Superhydrofobisia pintoja voitaisiin käyttää esimerkiksi lääketieteelliseen diagnostiikkaan, kuten mikrofluidistiikkaa hyödyntäviin verikokeisiin ja analyyseihin”, Ras kertoo.

Ennen kuin käytännön sovellukset näkevät päivänvalon, on vielä haasteita, jotka on ratkaistava. Yksi niistä on pintarakenteiden alttius mekaaniselle kulumiselle, mikä tekee pinnoista helposti vahingoittuvia. Lisäksi tarvitaan uusia, standardisoituja pintojen tutkimusmenetelmiä.

"Sen lisäksi, että kehitämme ja valmistamme uudenlaisia pintoja, aiomme myös luoda uusia menetelmiä, joilla mitata vedenhylkivyyttä. Olen hyvin innoissani tästä ERC-projektista ja sen suomasta mahdollisuudesta vaikuttaa osaltani tähän nopeasti kasvavaan tieteen ja teknologian alaan", Ras toteaa.

 

Superhydrofobiset eli erittäin vettähylkivät pinnat pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina. Kuva Mika Latikka.

Lisätiedot:
Professori Robin Ras
Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos
Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikkö
Puumiehenkuja 2, 02150 Espoo
050 432 6633
[email protected]
http://physics.aalto.fi/smw
http://hyber.aalto.fi/en/
Twitter: @Robin_Ras
Robin Rasin YouTube-kanava: http://www.youtube.com/user/RobinHARas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Jäteveden käsittely
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jäteveden ravinteista kierrätyslannoitetta

Tutkijoiden kehittämässä NPHarvest-prosessissa otetaan jäteveden typpi ja fosfori talteen.
Droplet of honey in a superhydrophobic tube
Mediatiedotteet Julkaistu:

Hunaja virtaa vettä nopeammin erikoispäällystetyissä putkissa

Mitä korkeaviskoosisempaa neste on, sitä enemmän vettähylkivä eli superhydrofobinen pinnoite lisää sen juoksevuutta.
Aalto-yliopiston alumni Ulla Heikkilä on ohjannut ja käsikirjoittanut lyhytelokuvan Let her speak. Se on osa Yksittäistapaus-elokuvasarjaa, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Kuvassa näyttelijä Iida-MariaHeinonen. Kuva: JohannaOnnismaa/TuffiFilms2019
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tuoreet selvitykset vahvistavat: naistekijä on yhä altavastaaja Suomen elokuva- ja tv-alalla

Alaa hallitsevat verkostot, joiden ulkopuolella putoaa herkästi palkkakuoppaan ja työttömyyteen. Naiset kohtaavat myös toistuvasti sukupuoleen liitettyä kielteistä arviointia.
Aallossa kehitetty kolmiulotteinen malli, jossa aurinkotuulen vaikutuksesta Venuksesta pakenevat hapen ionit on kuvattu punaisilla pisteillä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Merkuriukseen matkaava BepiColombo ohitti Venuksen – simulaatio näyttää planeetalta karkaavat hiukkaspilvet

Aalto-yliopiston tutkijat ovat olleet mukana rakentamassa luotaimen mittalaitteita, joiden avulla tutkitaan muun muassa Venuksen ja Merkuriuksen avaruussäätä.