Uutiset

Professori Robin Rasille kahden miljoonan euron EU-rahoitus erittäin vettähylkivien pintojen tutkimukseen

Tulevaisuudessa uudenlaisilla, erittäin vettähylkivillä ja liukkailla pinnoilla voi olla sovelluksia niin arjen kuin high-tech tuotteissakin.
ERC rahoittaa uraauurtavaa huippututkimusta. Professori Robin Ras sanoo olevansa innostunut päästessään ERC-rahoituksen myötä osaltaan vaikuttamaan nopeasti kasvavaan tieteen ja teknologian alaan. Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto.

Aalto-yliopiston professori Robin Ras on saanut lähes 2 miljoonan euron ERC Consolidator Grant -tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC) Superslippery Liquid-Repellent Surfaces -hankkeelle. Viisivuotisen hankkeen tavoite on valmistaa uudenlaisia pintoja ja edistää niiden mahdollista käyttöä erilaisissa teknologian sovelluksissa, kuten jäänestossa ja biologisen likaantumisen ehkäisyssä.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat aiemmin onnistuneet kehittämään kestäviä, erittäin vettähylkiviä eli superhydrofobisia pintoja, jotka pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina.

"Tässä ERC-projektissani pyrin kehittämään uudenlaisia, merkittävästi entistä parempia vettä hylkiviä pintoja, ja tutkia niiden sovelluskohteita”, kertoo professori Ras. ”Lisäksi tulen kehittämään uusia karakterisointimenetelmiä".

Superhydrofobisilla pinnoilla on valtavasti sovellusmahdollisuuksia, koska ne pystyvät muun muassa hylkimään likaa ja estämään jään muodostumista. Esimerkiksi autot, laivat, lentokoneet, aurinkokennot sekä vaatteet, kameran linssit ja puhelimet hyötyisivät likaantumattomista, huurtumattomista tai jäätymättömistä pinnoista.

"Toinen potentiaalinen soveltamisala piilee mikrofluidistiikassa, jossa puhtaus ja nopea nesteiden virtaus ovat tärkeitä. Superhydrofobisia pintoja voitaisiin käyttää esimerkiksi lääketieteelliseen diagnostiikkaan, kuten mikrofluidistiikkaa hyödyntäviin verikokeisiin ja analyyseihin”, Ras kertoo.

Ennen kuin käytännön sovellukset näkevät päivänvalon, on vielä haasteita, jotka on ratkaistava. Yksi niistä on pintarakenteiden alttius mekaaniselle kulumiselle, mikä tekee pinnoista helposti vahingoittuvia. Lisäksi tarvitaan uusia, standardisoituja pintojen tutkimusmenetelmiä.

"Sen lisäksi, että kehitämme ja valmistamme uudenlaisia pintoja, aiomme myös luoda uusia menetelmiä, joilla mitata vedenhylkivyyttä. Olen hyvin innoissani tästä ERC-projektista ja sen suomasta mahdollisuudesta vaikuttaa osaltani tähän nopeasti kasvavaan tieteen ja teknologian alaan", Ras toteaa.

Superhydrofobiset eli erittäin vettähylkivät pinnat pysyvät kuivina jopa veteen upotettuina. Kuva Mika Latikka.

Lisätiedot:
Professori Robin Ras
Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos
Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen huippuyksikkö
Puumiehenkuja 2, 02150 Espoo
050 432 6633
[email protected]
http://physics.aalto.fi/smw
http://hyber.aalto.fi/en/
Twitter: @Robin_Ras
Robin Rasin YouTube-kanava: http://www.youtube.com/user/RobinHARas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
Professori Antti Oulasvirta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat selvittävät, miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmistä paremmin

Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.
Kuvituskuva, jossa kirkkain värein piirretty tyttö katsoo graafista kuviota.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen kaksivuotisen esiopetuskokeilun toteutus voi toimia mallina maailmalle

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on erinomainen esimerkki siitä, miten hallitukset voivat ennakoida ja testata politiikkaansa ennen sen laajamittaista käyttöönottoa. Suomi on kokeiluille mitä otollisin paikka.