Uutiset

Professori Ilkka Keppo tutkii epävarmuuden arviointia ja mallintamista

Mitä yhteistä on päätöksillä, joita voisin tehdä kahvikupillisen valitsemisesta matkalla töihin, ja päätöksistä, joita teemme energiajärjestelmämalleista tulevina vuosikymmeninä?

Ilkka Keppo

Professori Keppo on erikoistunut energiajärjestelmä- ja integroitujen arviointimallien käyttöön ja kehittämiseen, erityisesti erilaisiin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen keskittyviin kysymyksiin liittyen. Hänen tutkimuksensa läpileikkaava teema on epävarmuuden arviointi, karakterisointi ja mallintaminen ja hänen tutkimustuloksiaan on julkaistu esim. lehdissä Nature, Nature Energy, Nature Climate Change ja Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Keppo nimitettiin vakituiseen associate professor -tehtävään konetekniikan laitokselle 1.11.2020 alkaen. Professuurin ala on energiajärjestelmät.

Hänellä on laaja kansainvälinen verkosto työskenneltyään viimeisen 15 vuoden aikana lukuisissa johtavissa tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa ympäri Eurooppaa Iso-Britanniassa (UCL), Alankomaissa (ECN) ja Itävallassa (IIASA). Ennen Aaltoon siirtymistään professori Keppo toimi energiajärjestelmien tutkimusalueen johtajana ja associate professorina UCL Energy Institute:ssa, University College Londonissa (UCL), missä hän myös aiemmin (2012-2015) johti Economics and Policy of Energy and Environment -maisteriohjelmaa.

Hän  valmistui tekniikan tohtoriksi energiatalouden ja voimalaitostekniikan alalta Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2009.

Professori Keppo johti UCL:ssa instituuttinsa tutkimusta useissa kansallisen ja kansainvälisen tutkimusrahoituksen saaneissa hankkeissa, joista viimeisin oli EU:n Horizon 2020 -rahoituksen saanut NAVIGATE-projekti (2019–2023). Hän valvoi UCL:sta lähtiessään suorana esimiehenä noin kymmentä  väitöskirja- ja post-doc tutkijaa. Hän on ollut myös aktiivinen vertaisarvioija noin 20:lle eri lehdelle, rahoittajalle ja järjestölle (esim. Nature Climate Change, Nature Communications, PNAS, Swiss National Science Foundation, FNRS, IPCC ja IEA) ja toimitusneuvoston jäsenenä yhdessä ja vierailevana jäsenenä kahdessa tieteellisessä julkaisussa. Hän on myös neuvonut ja avustanut erikseen sekä Britannian että Skotlannin hallintoja energiajärjestelmämallinnukseen liittyen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

aula
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030

Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
vihreät liput, green flags. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille

Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.