Uutiset

Professori İdil Gaziulusoy: "Tulevaisuuden visiomme eivät ole tarpeeksi kunnianhimoisia"

Kestävän kehityksen professori İdil Gaziulusoy haluaa haastaa ihmisten oletukset siitä, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta tulevaisuudessa. Hän haluaa myös selvittää, miten toivottaviin tulevaisuuksiin voidaan päästä – vaikka niiden saavuttaminen tuntuisi mahdottomalta.
Idil Gaziulusoy

Mitä professuurisi tarkoittaa? 

"Kestävä muotoilu käsittelee historiallisesti tuotteiden, palvelujen, liiketoimintamallien ja järjestelmien ympäristöllisen ja sosiaalisen suorituskyvyn parantamista. Yhä useammin siinä on kuitenkin kyse uusien mielikuvien luomisesta vaihtoehtoisista – toivottavista ja kestävistä – tulevaisuuksista ja käytännönläheisen tiedon tuottamisesta siitä, miten ne voidaan saavuttaa. Tämä on hyvin monitieteistä ja kansainvälistä yhteistyötä vaativaa työtä.”

Mikä toi sinut Aaltoon?

"Ennen Aalto-yliopistoa tiesin Taideteollisesta korkeakoulusta, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu muotoilukoulu. Kun Aalto-yliopisto syntyi, innostuin yliopiston poikkitieteellisyydestä ja visiosta. Ajattelin, että siellä on vapaus tulkita, mitä innovaatio tarkoittaa omalle tutkimukselleni. Sattuma ja onni saivat meidät tapaamaan, kun olin juuri lopettamassa post doc -tutkintoani Australiassa. Niinpä tulin Suomeen tähän tehtävään.”

Mitkä ovat urasi kohokohdat?

"Päätin ryhtyä professoriksi kuusivuotiaana, vaikken silloin vielä tiennyt, mitä se tarkoittaa. Muotoilun maisterin tutkintoni johdatti minut kestävyyden tielle. Väittelin tohtoriksi Uudessa-Seelannissa kestävän kehityksen alalta, mikä muutti näkökulmaani monissa asioissa – ennen kaikkea ymmärsin kestävän kehityksen kysymykset systeemisinä ongelmina. Sen jälkeen minulla oli tilaisuus työskennellä Australiassa Victorian Eco-innovation Labissa, joka oli uraauurtava tutkimusympäristö, jossa tehtiin eturivin työtä kestävään kehitykseen tähtäävän suunnittelun alalla. Kehitimme upeassa hankkeessamme visioita, skenaarioita ja polkuja hiilidioksidipäästöjen jälkeiseen aikaan ja kestävään tulevaisuuteen siirtymiseksi australialaisissa kaupungeissa. Tässä käytimme muotoiluun perustuvia menetelmiä tutkimukseen ja sitouttamiseen.

Myös työpaikan löytäminen Aalto-yliopistosta ja tehtäväni vakinaistaminen ovat suuria kohokohtia. Virkanimitys merkitsee minulle paljon, sillä se tarjoaa mahdollisuuden asettua aloilleni ja vihdoin toteuttaa pitkän aikavälin tutkimusstrategiaani. Minulla ei ollut ennakko-odotuksia siitä, mitä voin Aallossa tehdä. Arvostan täällä vallitsevaa ympäristöä ja ilmapiiriä, työskentelen hyvin inspiroivassa ja motivoivassa ympäristössä. Olen viihtynyt täällä ja oppinut ja kehittynyt melko paljon. Ja koen, että olen antanut mielekkään panoksen koululle ja koko yliopistolle.

Olen poikkitieteellinen tutkija, minulla on tutkintoja eri aloilta, joten kaikki se kokemus on altistanut minut laajemmalle ajattelulle. Se on vaikuttanut tutkijapersoonaani.”

Meidän on ymmärrettävä, miten käytännössä suunnitella niin, että se mahdollistaa monilajisen kestävyyden.”

İdil Gaziulusoy

Mitä tutkit ja miksi?

"Tutkimukseni suuntautuu tulevaisuuteen. Kestävän kehityksen tutkijana minulla on yksi jalka systeemisen muutoksen tutkimuksessa, joka on toimintapainotteista ja kiinni todellisessa elämässä. Toinen jalka on muotoilussa ja muotoilun tutkimuksessa. Olen väitöskirjastani lähtien tutkinut kestävän kehityksen muutosten ja muotoilututkimuksen yhtymäkohtia. Väitöskirjani oli ensimmäinen maailmassa, jossa yhdistettiin muotoilu, systeemi-innovaatiot ja kestävän kehityksen muutokset. Minua kiinnostaa tuoda muotoilun ymmärrystä tälle tutkimusalueelle ja tutkia, millaisia rooleja ja tehtäviä muotoilulla on ja voi olla näissä rakenteellisissa, yhteiskunnallisissa ja systeemisissä muutosprosesseissa.

Tätä risteyskohtaa ei ole empiirisesti juurikaan tutkittu. Meidän on ymmärrettävä, mitä siellä tapahtuu, ja mitä nykyisiä ja uusia muotoilun tutkimusmenetelmiä ja käytäntöjä näissä muutosprosesseissa voidaan käyttää. Muutos- ja siirtymätutkimusta on tehty jo jonkin aikaa, mutta kestävään kehitykseen tähtäävää muutosta ei tapahdu niin nopeasti eikä niin kunnianhimoisesti kuin on tarpeen. Tarvitaan teoreettista ja metodista uudistusta, ja muotoilu ja luovat käytännöt voivat antaa tähän merkittävän panoksen.”

Mikä on juuri nyt ajankohtaista alallasi?

"Minulla on tällä hetkellä useita kiinnostuksen kohteita. Ensinnäkin, miten voin auttaa yrityksiä kehittämään pitkän aikavälin strategioita, jotka ovat linjassa näiden kestävyysmuutosten kanssa ja jotka voivat vaikuttaa yritysten innovaatiopolkuihin. Toinen aihe, josta olen kiinnostunut, on se, miten voimme siirtyä pois ihmiskeskeisyydestä ja troposentrisyydestä ja suunnitella elinympäristöjämme siten, että ihminen ja luonto ovat paremmin linjassa keskenään – ymmärtääksemme, miten voimme käytännössä toteuttaa monilajisen kestävyyden suunnittelua.

Kolmas kiinnostuksen kohteeni on, miten voin tutkimukseni avulla haastaa ihmisten oletukset siitä, mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta tulevaisuudessa. Haluan avata polkuja, jotka ovat meille tällä hetkellä näkymättömiä. Kestävästä tulevaisuudesta luodut visiot eivät ole edelleenkään tarpeeksi kunnianhimoisia. Haluan haastaa näiden visioiden taustalla olevat oletukset ja sen, mitä yhä useammin pidämme mahdottomana tulevaisuudessa – jotta voimme avata polkuja toivottaviin tulevaisuuksiin, niihin, jotka haluamme saavuttaa, itsellemme ja tuleville sukupolville.”

Mitä odotuksia sinulla on alasi tulevaisuudesta? 

"Tutkimuksemme ja tutkimukseen perustuvien käytäntöjemme on jatkossakin haastettava havaittujen realiteettien rajoja ja autettava meitä kollektiivisesti kuvittelemaan ja toimimaan toivottavien tulevaisuuksien visioiden mukaisesti. Meidän on myös kehitettävä uusia menetelmiä ja välineitä yrityksille ja muille organisaatioille niiden innovaatiopolkujen muuttamiseksi.”

Miksi kestävän kehitykseen suunnittelua pitäisi opiskella?

"Se on hyvin ajankohtainen ala, suorastaan kuuma aihe. Ja erittäin tärkeä. Sitä voidaan soveltaa myös moniin tosielämän osa-alueisiin, kuten politiikan suunnitteluun ja uusien tuotteiden valmistukseen. Sen soveltamisala on varsin laaja. Käytännön asiantuntijoita tarvitaan paljon.”

Mitä muita kiinnostuksen kohteita sinulla on?

"Kestävän kehityksen työ on myös elämäntyöni. Haluaisin edistää yhteiskunnan muutosta myös tutkimukseni ulkopuolella. Teen mielelläni konsultointityötä, joka tarjoaa mahdollisuuden käyttää asiantuntemustani. Luen mielelläni spekulatiivista fiktiota, se auttaa minua kuvittelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Minulla on kaksi kissaa ja tykkään viettää aikaa niiden kanssa. Asunnossani on myös urbaani viidakko. Rakastan matkustamista, mutta suhtaudun siihen ristiriitaisesti, koska lentäminen ei ole kestävää. Yritän kuitenkin matkustaa ”hitaasti” niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi olen jäsenenä kahdessa helsinkiläisessä melontaseurassa, ja rakastan avantouintia ja saunomista. Helsinki on hyvä paikka asua, myös kaupungissa voi olla lähellä luontoa.”

Katso video (englanniksi):Transforming our now for sustainable futures
(Miten muutamme nykyhetken kestäväksi tulevaisuudeksi)

Woman in dark sleeveless suit or dress is holding a handrail in front of a white wall, smiling to the camera

Kuka?

Tehtävä: Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kestävän kehityksen professori, NODUS Sustainable Design -tutkimusryhmän johtaja

Taustaa: Kotoisin Turkista, opiskellut Uudessa-Seelannissa ja tehnyt post doc -tutkinnon Australiassa

Harrastukset: Matkustaminen, patikointi, ulkoilu, ruoanlaitto, valokuvaus, elokuvat, lukeminen

Yhteystiedot:

İdil Gaziulusoy, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected],
050 567 1137

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.