Uutiset

Pharmaca, VTT, Aalto-yliopisto ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus käynnistivät lääkitysturvallisuuden innovaatioekosysteemihankkeen

Hankkeen tavoitteena on parantaa lääkitysturvallisuusosaamista sekä edesauttaa
lääkitysturvallisuutta tukevien teknisten ratkaisujen hyödyntämistä eri toimialoilla ja
organisaatioissa.
people brainstorming
Kuva: Pharmaca

Pharmaca Health Intelligence (ent. Lääketietokeskus), VTT, Aalto-yliopisto ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus ovat käynnistäneet lääkitysturvallisuuden innovaatioekosysteemihankkeen. Hanke on osa Sitran Terveysdata 2030 -projektia, jossa rakennetaan ratkaisuja, reiluja pelisääntöjä ja siltaa maiden rajat ylittävälle terveysdatan hyödyntämiselle Euroopassa sekä edistetään Suomen terveysalan kilpailukykyä.

Hankkeen tavoiIeena on parantaa lääkitysturvallisuusosaamista sekä lääkitysturvallisuutta tukevien teknisten ratkaisujen hyödyntämistä eri toimialoilla ja organisaatioissa. Hanke tuo lääkitysturvallisuuden asiantuntijoiden osaamista eri toimialojen saataville ja mahdollistaa laajan yhteistyön.

Lääkitysturvallisuuden innovaatioekosysteemihankkeessa kartoitetaan systemaattisesti kansallisia ja globaaleja tietovarantoja, joita yhdistelemällä ja analysoimalla luodaan uutta ymmärrystä lääkitysturvallisuuden toteutumisesta. Tietovarannot luovat pohjan lääkitysturvallisuuden haasteita ratkovien uusien datalähtöisten innovaatioiden kehiIymiselle sekä lääkitysturvallisuuden ongelmien ratkomiselle. Kansalliset ja kansainväliset tietovarannot tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksiin liittyvien riskien parempaan hallintaan.

Hankkeen keskeinen mahdollistaja on Pharmaca Health Intelligencen ylläpitämä, terveydenhuollon tarpeisiin kehitetty ja kansainvälisesti hyödynnettävä lääkkeiden yhteisvaikutustietokanta.

“Olemassa olevia tietovarantoja tulee hyödyntää yhä aktiivisemmin päätöksenteon tukena. Lääkitysturvallisuuden parantaminen lisää ihmisten hyvinvointia ja säästää yhteiskunnan varoja”, kertoo Pharmacan lääketietopalveluista vastaava johtaja Essi Kariaho.

Ekosysteemiä laajennetaan jo hankkeen aikana hyvinvointi-, elintarvike-, ICT- ja analytiikkatoimialoja sekä viranomaisia palvelevaksi avoimeksi kokonaisuudeksi. Hanke päättyy toukokuussa 2023.

Lisätietoja hankkeesta:

Aalto-yliopisto: Satu Kaleva, [email protected]
Pharmaca Health Intelligence: Päivi Rastas, [email protected]
VTT: Jaakko Lähteenmäki, [email protected]
Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus: Marianne Kuusisto, [email protected]

Lisätietoa Sitran Terveysdata 2030 -projektista ja siihen liittyvistä muista hankkeista: https://www.sitra.fi/uutiset/terveysalan-kasvua-kiritetaan-datan-avulla-sitran-hankkeissa/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.
Tekstiilikemia-tutkimusryhmä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vihreämpiä, turvallisempia ja innovatiivisempia tekstiilejä

Professori Ali Tehrani ja hänen tutkimusryhmänsä keskittyvät johonkin meille kaikille hyvin tuttuun - tekstiileihin.