Uutiset

Perustieteiden korkeakoulun joululounaalla juhlittiin vuoden 2019 saavutuksia

Tuomas Sandholm valittiin vuoden alumniksi. Henkilökunnasta palkittiin menestyksekkäitä ja sitoutuneita yhteisön ja tasa-arvon rakentajia sekä edellä kävijöitä.

SCI Awards –palkinnot jaettiin joululounaalla 18. joulukuuta. Tänä vuonna ehdotuksia saatiin yhteensä yli 40. Perustieteiden korkeakoulun dekaani Jouko Lampinen valitsee palkinnonsaajat laatutyötyhmän ehdotusten perusteella.

Tuomas Sandholm vuoden alumniksi

Tuomas Sandholm on tietotekniikan professorina Carnegie Mellon –yliopistolla. Hän työskentelee koneoppimisen laitoksella ja jatko-opiskeluohjelmissa, joka keskittyvät muun muassa algoritmeihin, optimointiin ja laskennalliseen biologiaan. Hän on valmistunut diplomi-insinööriksi tuotantotalouden laitokselta, silloisesta Teknillisestä korkeakoulusta, vuonna 1991, ja väitellyt Massachusetts Amherts –yliopistosta vuonna 1996. Sandholm on julkaissut yli 450 artikkelia sähköisten kauppapaikkojen optimoinnista.

Akateemisen uransa lisäksi Sandholm on menestyksekkäästi kaupallistanut tutkimustaan innovaatioiksi ja liiketoiminnaksi.

Kuva: Matti Ahlgren.

Vuoden innovaatioksi valittiin uudenlainen 3D-materiaali rintasyövän hoitoa varten

Dosentti Nonappan johtama tiimi kehittää uudenlaista 3D-materiaalia, joka säilyttää kasvainten kudosrakenteen muuttumattomana. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa yksilöllisten syöpähoitojen kehityksen. Tiimiin kuuluu Nonappan lisäksi Olli Ikkala, Lahja Martikainen ja Kia Bertula. Keskimäärin 90 prosenttia rintasyövän hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä epäonnistuu kliinisissä lääkekokeissa, ja jokainen epäonnistunut lääke maksaa noin 1,4 miljardia euroa. Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto kehittävät uutta prekliinistä mallia, joka perustuu ainutlaatuiseen 3D-materiaaliin. Syöpäsoluja voidaan kasvattaa laboratorio-olosuhteissa ja näin tehostaa lääkekehitysprosesseja.

Minna Günes on vuoden palveluhenkilö

Minna Günes toimii akateemisena koordinaattorina teknillisen fysiikan laitoksella ja kvanttiteknologian huippuyksikössä. Hänellä on ollut valtava vaikutus koordinoimiensa ryhmien menestykseen ja laajaan näkyvyyteen. Minna Günesin kanssa on mukava tehdä töitä, hänellä on mahtavia ideoita, hyvä huumorintaju ja selkeä tyyli kommunikoida.

Muita ehdotuksia vuoden palveluhenkilöksi: Marja Järvi, Juuli Jantunen, Talayeh Aledavood, Paula Nyman, Tiina Aulanko-Jokirinne, Karoliina Kekko, Johanna Glader, Johanna Bovellan and Taru Bister, Kenrick Bingham, Riikka Raitio

Kuva: Matti Ahlgren.

Yhteisöpalkinto Talayeh Aledavoodille ja Milica Todorovicille

Milica Todorovic työskentelee teknillisen fysiikan laitoksella ja vetää FinWip-verkostoa (Finnish women in Physics). Hän suhtautuu tieteen lisäksi intohimoisesti yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja tasa-arvoon. Milica Todorovic osallistuu myös Shaking Up Tech –tapahtumaan ja Scientists in Schools -ohjelmaan. Hän on lahjakas ja yrittää parhaansa mukaan ottaa kaikki huomioon.

Talayeh Aledavood tietotekniikan laitokselta on vetänyt naisten mentorointiryhmää, järjestänyt lounastapaamisia ja tapahtumia naisille tavoitteenaan lisätä tasa-arvoa ja monimuotoisuutta. Hän on huolehtinut nuorista tutkijoista ja onnistunut luomaan yhteisöllisyyttä.

Muita ehdotuksia yhteisöpalkinnon saajiksi: Henri Schildt, Marjo Kauppinen, Tassu Takala, Kalle Airo, Håkan Mitts

Kuva: Matti Ahlgren.

Vuoden opetusassistentiksi Tolou Shadbahr

Tolou Shadbahr tietotekniikan laitokselta on erittäin sitoutunut opettamiseen. Hänen työnsä ja johtamistaitonsa ovat johtaneet yli 700 opiskelijan Data Science -kurssin sisällön ja laadun paranemiseen. Tolou Shadbahrin lisäksi muutkin kurssin assistentit työskentelivät kiitettävästi siirtääkseen kurssin menestyksekkäästi uusille luennoitsijoille. Kiitos kuuluu kurssin kaikille assistenteille: Alena Shchevyeva, Cagatay Yildiz, Fanni Ojala, Khaoula El Mekkaoui, Letizia Iannucci, Petri Jehkonen, Ricardo Falcon Perez, Tolou Shadbahr ja Vladimir Kuzmanovski.

Muita ehdotuksia vuoden opetusassistentiksi: Mehdi Saman Booy, Otto Solatie, Miika Leinonen, Laura Jakobsson

Kuva: Matti Ahlgren.

Tiedeviestinnän palkinto Petri Ala-Laurilalle ja Aarni Seppäselle

Petri Ala-Laurila ja Aarni Seppänen vastasivat European Retina Meeting 2019 –konferenssin järjestämisestä. Konferenssissa oli hyvin mietittyinä sekä suuret linjat että pienet yksityiskohdat puhujista konferenssipaikkaan ja konferenssin isännöintiin. Yleisö oli konferenssiin hyvin tyytyväinen.

Muita ehdotuksia tiedeviestintäpalkinnon saajaksi: Heikki Nieminen

Kuva: Matti Ahlgren.

Opetuspalkinto Matti Stenroosille ja Jukka Suomelalle

Matti Stenroos kehittää ja opettaa kursseja kiitettävällä tarmolla. Hänellä on erinomaiset pedagogiset taidot ja hän varmistaa, että opiskelijat ymmärtävät ja oppivat kurssin sisällöt hyvin syvällisellä tasolla. Hän myös mielellään keskustelee opiskelijoiden kanssa ja tukee heitä missä tahansa elämäntilanteessa.

Jukka Suomelan kanditason kurssi ‘Programming parallel computers’ on hyvin pidetty tietotekniikan opiskelijoiden keskuudessa. Opiskelijoiden palaute on ollut erinomaista. Opiskelijat ovat arvioineet kurssin muun muassa Aallon parhaaksi ohjelmoinnin kurssiksi. Jukka Suomela järjestää lisäksi aktiivista valmennusta ohjelmointikilpailuihin, hackathoneihin ja lukiolaisille suunnattuun Datatähti-kilpailuun. Hänen sitoutumisensa opettamiseen on hyvin poikkeuksellista.

Kuvat: Matti Ahlgren

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vuoden nuori suunnittelija Henna Lampinen ja kaksi XL_mallia Kuva: Mortti Saarnia
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden nuori suunnittelija 2023 on Henna Lampinen

Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta valmistuneen suunnittelijan mielestä muodin pitäisi olla nykyistä saavutettavampaa.
Pro Quality -palkitut Joonas Jaaranen, Jan-Markus Rajala ja Yangmin Wang
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Pro Quality -palkinnot vuoden merkittävimmille rakentamisalan opinnäytetöille

Aallon palkitut ovat TkT Joonas Jaaranen , DI Jan-Markus Rajala ja DI Yangmin Wang .
award
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Paavo Penttilälle myönnetty vuoden 2022 Hayashi Jisuke -palkinto

The Cellulose Society of Japan on myöntänyt Paavo Penttilälle Hayashi Jisuke -palkinnon merkittävistä kansainvälisistä saavutuksista selluloosatutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin virallisesti erityisessä seremoniassa, joka järjestettiin kansainvälisen selluloosakonferenssin yhteydessä Hiroshimassa Japanissa viime viikolla.
Anurag Sarda’s master’s thesis project Butter Churner
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

"Butter Churner" (Kirnu) voitti arvostetun vuoden 2023 Red Dot Concept Award -palkinnon

Aalto ARTSin opiskelijan Anurag Sardan voitokas maisterityö (CoID) sai inspiraationsa intialaisesta perinteisestä voin kirnuamistekniikasta.