Opiskelijoiden suunnittelema kilpailuvati voittoon Bocuse d’Orissa
![Kuva: Kim Öhman](/sites/g/files/flghsv161/files/styles/1_6_567w_354h_n/public/2019-02/46847055072_b681bc9024_o_1.jpg?h=0a8b6f8b&itok=7IskJwis)
Kansainvälisen keittiömestareiden kilpailun Bocuse d’Orin loppukilpailu pidettiin 29.–30. tammikuuta Lyonissa Ranskassa. Suomen joukkueen lihavati valittiin parhaaksi 24 finalistimaan joukosta ja Suomen joukkue sijoittui neljänneksi.
Suomen joukkueen tämänvuotinen teema oli Survivors of the Ice Age, joka toimi myös astiaston suunnittelun lähtökohtana. Teema pohjusti värimaailmaa, materiaalivalintoja sekä tunnelmaa: hiiltyneen puun sekä loputtomien hankien keskeltä nousevia huurteisia ja jäätyneitä oksia.
”Emme pelkästään yrittäneet mennä teeman mukaan, vaan sisälle siihen. Palanut puu leiripaikalla, tuulen kasaamia lumimuodostelmia jäätyneellä aavalla, kuolleeksi luultujen kasvien ensisilmut ja niin edelleen. Kaikki tämä pidettiin mielessä jokaisessa päätöksentekovaiheessa yhdessä ruokien ja käytettävyyden asettamien vaatimusten kanssa”, kertovat Contemporary Design -koulutusohjelman opiskelija Mankinen ja Product and Spatial Design -koulutusohjelman opiskelija Zeng.
Kilpailuastiaston pohjaosa on valmistettu saarnesta, jonka päällä lepää lasi. Reunoilla kukkivat kukat ovat 3D-tulosteita ja lihavadin korkea valkoinen jalusta on valettu alumiinista. Lisäksi oksakomponentteihin, lihavatiin sekä sitä kehystävään renkaaseen on käytetty kromattua terästä.
Suunnittelutyö alkoi viime syyskuussa keraamikko, muotoilija Pekka Paikkarin johdolla yhteistyössä keittiömestari Ismo Sipeläisen ja assistentti Johan Kurkelan kanssa. Kokonaisuus toteutettiin Aalto-yliopiston työpajoilla Otaniemessä. Suunnittelutyö toteutettiin Suomen Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa hallinnoivan ja suomalaista ruokakulttuuria edistävän ELO-säätiön toimeksiannosta.
Lisätietoja:
Opiskelija, muotoilija Niko Mankinen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected]
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia
![Professori Maria Sammalkorpi](/sites/g/files/flghsv161/files/styles/2_3_288w_125h_d/public/2024-07/Aalto_University_Maria_Sammalkorpi_10-6-2024_photo_by_Mikko_Raskinen_002.jpg?h=3c516e57&itok=akEFnUgM)
Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi
Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.![bakteereja ohjataan magneettikentän avulla](/sites/g/files/flghsv161/files/styles/2_3_288w_125h_d/public/2024-07/bakteerit.png?h=9eadbaff&itok=i5Vm1LSf)
Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä
Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.![2020 rajanylitykset pohjoismaissa](/sites/g/files/flghsv161/files/styles/2_3_288w_125h_d/public/2024-07/illustration_2.png?h=3dc4be93&itok=Rag-cQH7)
Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli
Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.![Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen](/sites/g/files/flghsv161/files/styles/2_3_288w_125h_d/public/2024-06/Aalto_DayOne_opening_ceremony_6-9-2023_photo_by_Mikko_Raskinen_020_0.jpg?h=ac778ff2&itok=pa4KWaDJ)