Uutiset

Opiskelijatiimi auttoi PwC:tä vastaamaan vero- ja lakipalvelumarkkinan kiristyvään kilpailuun

PwC Suomi hyödyntää projektin tuloksia omassa strategiatyössään.
Räätälöity opiskelijaprojekti PwC:lle
Aallon projektitiimi ja PwC:n ohjausryhmän jäseniä. Tommi Vihervaara (Aalto) (vas.), Kaisa Heikkinen, Kaisa Nikkinen ja Juha Laitinen (PwC), Leevi Mäkipää, Miia-Mari Virtanen ja Alexei Gloukhovtsev (Aalto) ja Mikko Leinola (PwC).

Kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijat Miia-Mari Virtanen ja Leevi Mäkipää toteuttivat PwC Suomen toimeksiannosta laajan markkinatutkimuksen ja kilpailija-analyysin, jossa kartoitettiin vero- ja lakipalvelumarkkinan kilpailutilannetta sekä PwC:n positiota. Opiskelijat tuottivat analyysinsa pohjalta kattavan raportin sekä laativat suosituksia PwC:n strategiatyön ja päätöksenteon tueksi.  

Projektin tavoitteena oli muodostaa kokonaisvaltainen näkemys vero- ja lakipalveluita hyödyntävien yritysten päätöksentekoprosesseista sekä palveluntarjoajiin kohdistuvista odotuksista. Opiskelijat syventyivät vero- ja lakipalvelumarkkinan ajankohtaisiin ilmiöihin, haastattelivat alan johtavia asiantuntijoita sekä kutsuivat yli tuhat yrityspäättäjää osallistumaan laajaan kvantitatiiviseen kyselytutkimukseen, jonka pohjalta opiskelijat arvioivat PwC:n positiota ja suoriutumista kilpailijoihinsa verrattuna. Opiskelijat esittivät projektin tulokset PwC:n johdolle vuoden 2024 alussa.   

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että palveluntarjoajan tehokkuuden ja hinnoittelun välinen suhde korostuu vero- ja lakipalveluita hyödyntävien yritysten kumppanivalinnoissa. PwC:n partner Juha Laitinen kertoo, että asiakkaan liiketoiminnan ymmärtäminen ja taloudellisten tavoitteiden tukeminen ovat osa PwC:n ydintoimintaa.

“Meille on erittäin tärkeää kuulla, miten asiakkaamme kokevat vero- ja lakipalvelumarkkinan tässä taloustilanteessa, jossa taantuma ja liiketoimintaympäristön muutokset koettelevat yrityksiä useilla toimialoilla. Haluamme auttaa asiakkaitamme menestymään haastavinakin aikoina. Aalto-yliopistolta tilaamamme tutkimus syvensi entisestään ymmärrystämme kumppaneillemme tärkeistä kysymyksistä ja niiden ratkaisuista. Olemme erittäin tyytyväisiä opiskelijoiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön”, Laitinen sanoo. 

Projektin tulokset ylittivät odotukset  

Opiskelijoiden toteuttama projekti keräsi PwC:n edustajilta kiitosta erityisesti liiketoimintanäkökulman huomioimisesta sekä selkeistä analyyseista, jotka auttavat tulosten jalkauttamisessa organisaatiossa. “Projektin tulokset ylittivät odotuksemme, ja hyödynsimme opiskelijoiden esiin tuomia havaintoja strategiatyössämme vain tunteja sen jälkeen, kun opiskelijat esittelivät hankkeen tulokset ohjausryhmällemme. Analyysit olivat välittömästi käytettävissämme”, PwC:n partner Mikko Leinola kertoo.  

PwC Suomen brändi- ja viestintäjohtaja Kaisa Heikkinen pitää Leinolan tavoin projektiin rekrytoitujen opiskelijoiden valintaa onnistuneena. “Oli hienoa päästä tekemään yhteistyötä näin skarppien opiskelijoiden kanssa, ja ilahduimme erityisesti heidän laatimistaan strategisista suosituksista ja ideoista”, hän sanoo. “Kiitämme kaikkia asiakkaitamme ja kumppaneitamme tutkimukseen osallistumisesta. PwC Suomi istuttaa jokaista vastaajaa kohti yhden puuntaimen metsitysprojekteihin Suomessa”, Heikkinen jatkaa. 

Opiskelijat hioivat taitojaan asiantuntijatyössä  

Projektia ohjannut apulaisprofessori Alexei Gloukshovtsev kertoo, että PwC:n toimeksianto tarjosi opiskelijoille ainutlaatuista kokemusta konsultointityöstä. “Projektin alusta alkaen oli selvää, että opiskelijat kykenevät johtamaan projektia itsenäisesti ja perehtymään heille aiemmin tuntemattomaan vero- ja lakipalvelumarkkinaan syvällisesti ja nopeassa aikataulussa. Projektia oli ilo ohjata, sillä opiskelijat olivat joustavia, ratkaisuhakuisia sekä huomioivat erinomaisesti projektin eri sidosryhmät ja heidän tarpeensa”,Gloukhovtsev sanoo. 

Projektin toteuttaneet opiskelijat kertovat, että yhteistyö PwC:n kanssa tarjosi heille runsaasti mahdollisuuksia kehittää omaa asiantuntemustaan. “Projekti vahvisti osaamistamme laajojen tietoaineistojen tehokkaassa analysoinnissa sekä tulosten raportoinnissa suhteessa asiakkaan liiketoimintaan. Strategisten suositusten laatiminen PwC:lle onnistui myös vaivattomasti toteuttamiemme analyysien pohjalta,” Virtanen ja Mäkipää kertovat. 

“PwC:n projektille tarjoama tuki ja asiantunteva viestintä loivat erinomaiset puitteet onnistuneelle projektille. Kiitos PwC:n ohjausryhmälle, tutkimukseen osallistuneille asiantuntijoille sekä Aalto-yliopiston edustajille hankkeen aikana tehdystä yhteistyöstä”, opiskelijat päättävät.   


PwC:n tarkoitus on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista merkittäviä ongelmia. Yhtiö auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja vastuullisesti sekä raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Palveluihin kuuluvat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta, tilintarkastus ja muut varmennuspalvelut. PwC toimii 151 maassa, ja Suomen PwC:llä työskentelee 1 350 asiantuntijaa ympäri maan. Lisää tietoa: www.pwc.fi.

Premium Partner - PwC

Kauppakorkeakoulun partneri vuodesta 2001.

Lue lisää
Smiling people standing in front of a colorful wall with PwC logo

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Lue lisää
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
pohjallinen pdp-gaalassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti synnytti innovaation: Kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat kehittivät kestävän sisäpohjan prototyypin, joka taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten. Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.
Jar full of coins representing Unite! Seed Fund.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Hae Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa opetusyhteistyön edistämiseksi

Siemenrahalla edistetään vaihto-opintokokonaisuuksien luomista Unite-yliopistojen välillä. Allianssiin kuuluu Aallon lisäksi kahdeksan muuta eurooppalaista yliopistoa.
Sophie Belanger on the left and Ferdinand Keil on the right sitting on a sofa  and chatting
Yhteistyö Julkaistu:

Erasmus Staff Training: Syväsukellus yhteisohjelmiin ja hyvinvointiin yliopistossa

Yli 30 osallistujaa 17 yliopistosta kokoontui kesäkuun alussa Aalto-yliopiston kampukselle Erasmus Staff Training Days -tapahtumaan.