Uutiset

Opiskelijat analysoivat kiinteistörahoitusmarkkinoiden toimintaa

Projektissa oli tavoitteena tunnistaa tulevaisuuden trendejä.
Kuvituskuva: Designs For A Cooler Planet exhibition 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Kuvituskuva: Designs For A Cooler Planet -näyttely 2021. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kiinteistömarkkinoilla on eletty “kuumaa aikaa”, sillä Euroopan keskuspankin voimakkaan elvytyksen seurauksena korot ovat olleet poikkeuksellisen matalalla ja edullista rahoitusta on ollut helposti saatavilla. Asuntokauppa on käynyt kuumana, rakentaminen on ollut huipussaan ja vuokra-asunnot on viety käsistä.

Tilanne on nyt kuitenkin muuttumassa, sillä koronapandemian seurauksena muuttoliikenne on viimeisen kahden vuoden aikana suuntautunut enemmän kasvukeskuksiin, ja Helsingin alueella sijaitsevat yksiöt saattavat roikkua tyhjillään kuukausia. Etätyön lisääntymisen myötä isommat asunnot kiinnostavat aiempaa enemmän. Energian hinta nousee ja rakentamisen kustannukset jatkavat nousuaan materiaalien saatavuusongelmien vuoksi.

Myös rahoituksen saatavuudessa alkaa näkyä muutoksia. Pankkisääntely kiristyy, korkojen nousua odotetaan ja EU-regulaatio aiheuttaa muutoksia muun muassa rakentamiseen. Pankkirahoituksen saatavuus ei enää olekaan itsestäänselvyys ja vaihtoehtoisten rahoitusmuotojen suosio on kasvamassa.

Aktiivinen viestintä tuki projektin onnistumista

Projekti toteutettiin yhteistyössä KAS asunnot Oy:n kanssa. KAS asunnot on yleishyödyllinen vuokra-asuntotoimija, jonka missiona on tarjota asukkaille viihtyisää sekä kohtuuhintaista asumista. KAS asunnot toimii 38 paikkakunnalla, ja yrityksen tavoitteena on laajentaa asuntokantaa entisestään.

Kauppatieteiden maisteriopiskelijat Karoliina Kakarinen ja Neea Santama tarttuivat projektiin, joka oli osa Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konseptia. Heidän ohjaajanaan toimi yliopistonlehtori, KTTJoni Kokkonen.Projektissa oli tavoitteena kartoittaa kiinteistörahoitusmarkkinoiden nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät. Lisäksi tavoitteena oli selvittää rahoituksen saatavuus sekä se, millaisia vaikutuksia koronapandemialla on ollut kiinteistörahoitusmarkkinoiden toimintaan.

Kartoittaakseen kiinteistörahoitusmarkkinoita kattavasti opiskelijat haastattelivat useita alan asiantuntijoita. Haastateltaviin kuului muun muassa pankkien edustajia, vaihtoehtoisrahoituksen tarjoajia, muita vuokra-asuntotoimijoita sekä kiinteistötalouden apulaisprofessori. Haastattelujen lisäksi opiskelijat keräsivät tietoa akateemisista julkaisuista, yritysten toimintakertomuksista ja tilinpäätöksistä, uutisartikkeleista sekä webinaareista.

KAS asuntojen toimitusjohtaja Jarmo Kuosa ja talousjohtaja Susanna Vartiainen olivat tiiviisti mukana projektissa ja antoivat arvokasta lisätietoa yrityksen nykytilanteen hahmottamiseksi.

Innostavaa työskentelyä dynaamisessa projektiympäristössä

Karoliina ja Neea pääsivät projektin aikana syventämään osaamistaan kvalitatiivisesta tutkimuksesta ja hyödyntämään aiemmin kerryttämäänsä tietotaitoa konsultointityössä. Lisäksi he saivat konkreettista kokemusta projektinhallinnasta sekä dynaamisessa ympäristössä työskentelystä.

Projektin ohjaaja Joni Kokkonen kertoo, että Karoliina ja Neea työskentelivät erittäin tehokkaasti ja itsenäisesti. ”Opiskelijat itse löysivät haastateltavat, jotka sopivat erinomaisesti asiakkaan toiveisiin ja he laativat myös haastattelukysymykset huolella asiakkaan tarpeita ajatellen.”

Lopuksi Karoliina ja Neea kirjoittivat projektista raportin, jossa he analysoivat KAS asuntojen toimintaympäristöä, ja ehdottivat yritykselle potentiaalisia tulevaisuuden rahoitusmuotoja.

KAS asuntojen toimitusjohtaja Jarmo Kuosa kertoo, että projekti toteutui ajallaan ja vastasi heidän odotuksiaan. ”Karoliina ja Neea tekivät hyvää työtä sekä saivat aikaan raportin, jota voimme hyödyntää hakiessamme käytännön tasolla uusia rahoitusratkaisuja. Tutkimus ajoittui myös erityiseen pandemian ja sodan varjostamaan aikaan, jolloin globaalisti on monia muutoksia käynnissä. Nämä yhdessä tiukentuvien EU:n säädösten kanssa ovat asettaneet uusia haasteita toimialalla. Opiskelijat olivat hyvässä vuorovaikutuksessa projektin aikana, ja tämä osaltaan edesauttoi projektin tavoitteiden toteutumisessa.”

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Lue lisää
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.