Uutiset

Nuoret suomalaiset suunnittelijat esillä Tukholman muotiviikoilla

New Fashion from Finland -näyttely tuo suomalaista suunnittelua tutuksi nyt Tukholman muotiviikoilla.

Muodin kenttä on Suomessa ja Ruotsissa hyvin erilainen. Ruotsi tunnetaan kansainvälisesti hyvin menestyneistä kaupallisista brändeistä, lisäksi Ruotsi on monella tapaa ollut skandinaavisen muodin sanansaattaja uusilla markkinoilla kuten Aasiassa. Suomalainen muodin kenttä taas on täynnä lahjakkaita nuoria suunnittelijoita, joilla on korkeaa taiteellista osaamista.
 
Kansainvälinen kiinnostus suomalaista muotia kohtaan on edelleen kasvussa, mm. Ranskan Elle, Italian Vogue, Belgian suurin päivälehti De Morgen ja China Daily julkaisivat isot jutut suomalaisesta muodista viime syksynä. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti nuoret suunnittelijat. Taiteellisen osaamisen lisäksi nuorten suunnittelijoiden materiaaliosaaminen on merkittävää, monet luovat mallistonsa neuleita, kudottuja kankaita ja painokuoseja myöten. Suomalaiset suunnittelijat ovat tietoisia trendeistä, mutta pääpaino on konseptuaalisessa ajattelussa. Tavoitteena on ennemminkin luoda tarina, tunnelma ja oma visuaalinen maailma. Suomalaisen muoti liikkuukin taiteen ja muodin välimaastossa siinä missä esimerkiksi ruotsalaiset kulkevat kaupallisten trendien perässä.

"El-Khoury, Suomalainen, Raasmaja, Hackenberg - New Fashion from Finland" -näyttely tuo suomalaista suunnittelua tutuksi nyt Tukholman muotiviikoilla. Näyttelyyn valitut neljä suunnittelijaa edustavat suomalaisen muodin uuden aallon parhaimmistoa.

- Kansainvälisestä näkyvyydestä huolimatta ruotsalaiset tuntevat suomalaisia suunnittelijoita melko huonosti. Halusimme esitellä uusia suomalaisia nimiä ja sitä osaamista mitä meillä täällä on. Erilaisuus on kiinnostavaa, kertoo näyttelyä kuratoineen Juni Communications & Productionin toimitusjohtaja Miia Koski
 
Suomalaiset tekevät muodin alalla yllättävän vähän pohjoismaista yhteistyötä. Suomesta puuttuu kuitenkin muodin alalla mm. kansainvälistä myyntiosaamista, jota voisi hyvien verkostojen kautta löytyä esimerkiksi Ruotsista.

Näyttelyn kautta onkin tarkoitus luoda verkostoja, kasvattaa tietoisuutta suomalaisesta muodista ja löytää myös liiketoimintamahdollisuuksia nuorille suunnittelijoille. Se on ensimmäinen osa Juni Communications & Productionin Pohjoismaihin suuntautuvia hankkeita. Seuraava näyttely, jota Juni on kutsuttu kuratoimaan, avautuu Tukholmassa kesäkuussa osana "Mode i sju akter" -näyttelyä Kulturhuset Stadsteatern:issa.
 
Kaksi “El-Khoury, Suomalainen, Raasmaja, Hackenberg - New Fashion from Finland” -näyttelyn suunnittelijaa on mukana myös arvostetun Designer´s Nest kilpailun finaalissa Kööpenhaminassa helmikuussa, kilpailun voitti viime vuonna suomalainen Rolf Ekroth.
 
Kaikki näyttelyn neljä suunnittelijaa ovat valmistuneet Aalto-yliopistosta viime vuonna ja monet heistä työskentelevät nyt kansainvälisellä kentällä.  Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelma on rankattu maailman 15 johtavan muotikoulun joukkoon. Tänä päivänä monet valmistuvista opiskelijoista rekrytoidaan suoraan lopputyönäytöksestä isoille muotitaloille, kuten esimerkiksi Lanvinille, Balenciagalle, Maison Margielalle, Alexander Wangille, Calvin Klein Collectionille ja Saint Laurentille.

Marianne El-Khoury
Marianne El-Khoury sekoittaa 50-ja 60-lukujen vaihteen pariisilaisen Haute Couturen  Tjäreborgin halpoihin pakettirantalomiin. Tuloksena on hyvän ja huonon maun iloinen liitto. Veistoksellisten asujen yksityiskohtien muodot lainaavat muotonsa uima-altaista ja niiden kiinnityksiin on käytetty kellukkeista muistuttavaa vaahtomuovia. Havaijikuosisia asuja koristavat myös osittain käsin helmikirjaillut, palmut, uima-altaat ja drinkkilasit.

 

 

 

 

Ilona Hackenberg
Ilona Hackenbergin malliston ispiraationa on kuninkaallisuus. Hän käsittelee monarkiaa muuttuvana ilmiönä ja käsitteenä, keskittymättä tiettyyn aikakauteen tai paikkaan. Mallisto on yhtä aikaa mahtaileva ja vaatimaton. Siluetit ovat puhtaita ja selkeitä, pinnat koristeellisia, värikkäitä ja kolmiulotteisia. Dekoratiiviset pinnat ja tekstiilit on toteutettu yhdistämällä perinteisiä kudonnantekniikoita laserleikkaukseen, digiprintteihin ja kohoprässäykseen. Asuja koristavat Matias Liimataisen kanssa yhteistyönä suunnitellut korut ja keraamiset aarteet.

 

 

Maria Suomalainen
Maria Suomalaisen käsissä vaatekaapin arkiset perusvaatteet kuten trenssi, denimklassikot ja housupuku muuttuvat näyttäviksi kolmiulotteisiksi veistoksiksi, joiden luonnonvalkoisen ja valkoisen sävyiset puuvilla- ja silkkimateriaalit on koottu taidokkaiksi painevoimaa uhkaaviksi laskosrykelmiksi, jotka kehystävät vaatteisiin leikattuja vartalon paljastavia aukkoja.

 

 

 

 

 

Anni Raasmaja
Anni Raasmajan mallisto voitti Aalto-yliopiston Näytös15-muotinäytöksessä Diesel Awardin, jonka myönsi Dieselin taiteellinen johtaja Nicola Formichetti. Raasmaja kehitti mallistossa käytettyjä kankaita varten uniikin brodeeraustekniikan. Minimalististen asujen päällä aaltomaisin kuvioin risteilevät silkki- ja viskoosilangat ryöpsähtävät vapaaksi vaatteiden saumoista. Raasmajan mallisto on hätkähdyttävä etenkin liikkeessä. Syksyllä hän työskenteli Italian maineikkaassa Canepa-kangastehtassa painokuosien parissa.

Lähde ja kuvat: Juni Communications & Production

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A Grid. Opiskelijoita istumassa tyynyillä ja työskentelemässä yhdessä.
Opinnot Julkaistu:

Aalto BIZ Case Development Center -projekti tähtää jokaisen yhtäläistä osallistumista tukevien oppimisympäristöjen luomiseen

Kauppakorkeakoulu tukee yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta edistäviä hankkeita ja aloitteita.
Puun taimia istutetaan Suomen ensimmäiseen hiilensidontaa tukevaan mikrometsään Keravalla
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle

Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä
The winning collection by Ruusa Vuori at Aalto University's fashion show Näytös23, a model walking on the catwalk
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Ruusa Vuori voitti Näytös23-palkinnon herkällä mallistollaan

Aalto-yliopiston muodin opiskelijoiden muotinäytöksessä perjantaina 26. toukokuuta nähtiin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden mallistoja.
First Time Manager program workshop with students / photo: Johnny Jussila/AaltoEE
Opinnot Julkaistu:

Uusien esihenkilöiden keskinäinen vertaistuki korostui Aallon First Time Manager -ohjelmassa

Ohjelman vertaistapaamiset saavat osallistujilta kiitosta, ja osa on jatkamassa niitä koulutuksen jälkeenkin.