Uutiset

Novo Nordisk -säätiöltä tutkimusrahoitus Maria Sammalkorvelle laskennalliseen biosynteettisten materiaalien tutkimukseen

Senior Scientist Maria Sammalkorpi on saanut Novo Nordisk -säätiöltä erittäin kilpaillun Ascending Investigator 2022 -tutkimusrahoituksen. Myönnetyn rahoituksen suuruus on noin 9 miljoonaa Tanskan kruunua (1,2 miljoonaa euroa).
A portrait of Maria Sammalkorpi.
TkT Maria Sammalkorpi mallintaa laskennallisesti biosynteettisiä materiaaleja. Simulaatiovisualisoinnit: Maisa Vuorte, Soft Materials Modelling Group, Aalto-yliopisto.

Ascending Investigator -tutkimusrahoitukset ovat osa Novo Nordisk -säätiön Research Leader Programme -ohjelmaa, joka tarjoaa alan johtaville tutkijoille mahdollisuuden toteuttaa kunnianhimoisia ja innovatiivisia hankkeita ja vahvistaa tutkimusryhmiään. Tutkimusrahoituksen viisivuotinen kesto ja rahoituksen tuomat huomattavat tutkimusresurssit mahdollistavat keskittymisen laajoihin ja haastaviin tutkimuskokonaisuuksiin, joiden tuloksilla on merkittävä mahdollisuus edistää alaa.

Sammalkorpi käyttää laskennallista mallintamista itseorganisoituvien synteettisien proteiinimateriaalien suunnitteluun. Näillä materiaaleilla on kehittyneitä materiaaliominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Elävät solut tuottavat biologisia proteiinirakenteisia materiaaleja, joilla on kiehtovia ja monipuolisia ominaisuuksia. Esimerkkejä ovat vaikkapa silkkikuidut, matelijoiden suomut ja kuoret, kalmarin nokka, iho ja nahka. Vastaavien kehittyneiden ominaisuuksien saavuttaminen biosynteettisillä materiaaleilla on edelleenkin haaste. Vielä kiehtovampaa on, jos synteettisillä materiaaleilla on elävien organismien ominaisuuksia. Esimerkkeinä voidaan mainita animoidut ja adaptiiviset materiaalit, joiden rakenne uudelleen järjestyy dynaamisesti, sekä materiaalin ohjelmoitava kasaantuminen ja sen ominaisuuksien ympäristöön sopeutuminen.

Sammalkorven projektissa käytetään tietokonemallinnusta yhdistettynä kokeelliseen karakterisointityöhön proteiinien suunnittelussa, materiaalien järjestäytymisolosuhteiden kartoittamisessa ja proteiinien ja järjestäytymisolosuhteiden välisten riippuvuuksien ratkaisemisessa. Tässä päämääränä ovat biosynteettiset materiaalit, joilla on halutut ominaisuudet ja vasteet ympäristöön sekä ärsykkeisiin.

"Laskennallisen mallintamisen tarjoamat mahdollisuudet ovat edelleen suurelta osin hyödyntämättömiä biosynteettisten materiaalien kehittämisessä. Mallinnamme proteiineja ja niiden vuorovaikutuksia pyrkien kuvaamaan esimerkiksi kemiallisten gradienttien, massavirtojen ja ulkoisten kenttien vaikutuksen biosynteettisten proteiinimateriaalien muodostumisessa. Tällaiset elävissä soluissa vallitsevat epätasapaino-olosuhteet mahdollistavat materiaalit, joilla on kehittyneitä toiminnallisuuksia", Maria Sammalkorpi sanoo.

An illustration of biosynthetic protein materials
Kuvassa on esitettynä esimerkit karkeistetusta helmimallista ja atomitason yksityiskohtaisesta mallista samalle silkin kaltaiselle proteiinille, joka muodostaa vesiliuoksessa aggregaateja.

Ylläolevan kuvan simulaatiovisualisoinnit: Alberto Scacchi ja Piotr Batys, Soft Materials Modelling Group, Aalto-yliopisto.

Lisätietoja

Senior Scientist Maria Sammalkorpi, firstname.lastname (at) aalto.fi
Kemian ja materiaalitieteen sekä Biotuotteiden ja biotekniikan laitokset,
Pehmeän aineen mallintamisen tutkimusryhmä
Academy of Finland Centre of Excellence in Life-Inspired Hybrid Materials (LIBER)
Aalto-yliopisto, Suomi

Tietoa Novo Nordisk -säätiöstä

Novo Nordisk -säätiö on tanskalainen kaupallinen säätiö, joka toimii itsenäisesti.

Novo Nordisk -säätiön visiona on parantaa ihmisten terveyttä ja tukea kestävää kehitystä yhteiskunnassa. Säätiö rahoittaa tutkimusta ja kehitystä, joka parantaa ihmisten elämää ja yhteiskunnan kestävyyttä. Tutkimusrahoituksillaan sekä kaupallisella toiminnallaan säätiö tukee yhteiskuntaa muun muassa edistämällä huippututkimusta ja innovaatiota, tukemalla lahjakkuuden kehittymistä eri elämänvaiheissa ja tieteenaloilla sekä kehittämällä uusia lääkkeitä, potilaan hoitotapoja ja kestäviä toimintatapoja. Lue lisää osoitteessa www.novonordiskfonden.dk/en.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Radical Creativity summer school. Original image: George Atanassov
Opinnot Julkaistu:

Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?

Radical Creativity -kesäkoulussa sovelletaan erilaisia luovia työskentelytapoja, joita tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. "Tiivistetty inspiraatiopaketti on kuin karkkikauppa, jossa voit maistella eri makuja."
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.
Kemiantekniikan opiskelijoita
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oletko uusi data-agenttimme?

Hae kemian tekniikan korkeakoulun data-agentiksi.
Eväitä ajatteluun logo yhteistyökumppaneiden kanssa
Yhteistyö Julkaistu:

Uudessa podcastissa Suomen eturivin työelämän tutkijat esittelevät tutkimushavaintojaan työn muutoksesta

Aalto-yliopiston Future of Work -hanke, Työelämän tutkimusyhdistys ry ja TYÖ2030-ohjelma ovat tuottaneet podcast-sarjan yhteistyönä.