Uutiset

Novo Nordisk -säätiöltä tutkimusrahoitus Maria Sammalkorvelle laskennalliseen biosynteettisten materiaalien tutkimukseen

Senior Scientist Maria Sammalkorpi on saanut Novo Nordisk -säätiöltä erittäin kilpaillun Ascending Investigator 2022 -tutkimusrahoituksen. Myönnetyn rahoituksen suuruus on noin 9 miljoonaa Tanskan kruunua (1,2 miljoonaa euroa).
A portrait of Maria Sammalkorpi.
TkT Maria Sammalkorpi mallintaa laskennallisesti biosynteettisiä materiaaleja. Simulaatiovisualisoinnit: Maisa Vuorte, Soft Materials Modelling Group, Aalto-yliopisto.

Ascending Investigator -tutkimusrahoitukset ovat osa Novo Nordisk -säätiön Research Leader Programme -ohjelmaa, joka tarjoaa alan johtaville tutkijoille mahdollisuuden toteuttaa kunnianhimoisia ja innovatiivisia hankkeita ja vahvistaa tutkimusryhmiään. Tutkimusrahoituksen viisivuotinen kesto ja rahoituksen tuomat huomattavat tutkimusresurssit mahdollistavat keskittymisen laajoihin ja haastaviin tutkimuskokonaisuuksiin, joiden tuloksilla on merkittävä mahdollisuus edistää alaa.

Sammalkorpi käyttää laskennallista mallintamista itseorganisoituvien synteettisien proteiinimateriaalien suunnitteluun. Näillä materiaaleilla on kehittyneitä materiaaliominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Elävät solut tuottavat biologisia proteiinirakenteisia materiaaleja, joilla on kiehtovia ja monipuolisia ominaisuuksia. Esimerkkejä ovat vaikkapa silkkikuidut, matelijoiden suomut ja kuoret, kalmarin nokka, iho ja nahka. Vastaavien kehittyneiden ominaisuuksien saavuttaminen biosynteettisillä materiaaleilla on edelleenkin haaste. Vielä kiehtovampaa on, jos synteettisillä materiaaleilla on elävien organismien ominaisuuksia. Esimerkkeinä voidaan mainita animoidut ja adaptiiviset materiaalit, joiden rakenne uudelleen järjestyy dynaamisesti, sekä materiaalin ohjelmoitava kasaantuminen ja sen ominaisuuksien ympäristöön sopeutuminen.

Sammalkorven projektissa käytetään tietokonemallinnusta yhdistettynä kokeelliseen karakterisointityöhön proteiinien suunnittelussa, materiaalien järjestäytymisolosuhteiden kartoittamisessa ja proteiinien ja järjestäytymisolosuhteiden välisten riippuvuuksien ratkaisemisessa. Tässä päämääränä ovat biosynteettiset materiaalit, joilla on halutut ominaisuudet ja vasteet ympäristöön sekä ärsykkeisiin.

"Laskennallisen mallintamisen tarjoamat mahdollisuudet ovat edelleen suurelta osin hyödyntämättömiä biosynteettisten materiaalien kehittämisessä. Mallinnamme proteiineja ja niiden vuorovaikutuksia pyrkien kuvaamaan esimerkiksi kemiallisten gradienttien, massavirtojen ja ulkoisten kenttien vaikutuksen biosynteettisten proteiinimateriaalien muodostumisessa. Tällaiset elävissä soluissa vallitsevat epätasapaino-olosuhteet mahdollistavat materiaalit, joilla on kehittyneitä toiminnallisuuksia", Maria Sammalkorpi sanoo.

An illustration of biosynthetic protein materials
Kuvassa on esitettynä esimerkit karkeistetusta helmimallista ja atomitason yksityiskohtaisesta mallista samalle silkin kaltaiselle proteiinille, joka muodostaa vesiliuoksessa aggregaateja.

Ylläolevan kuvan simulaatiovisualisoinnit: Alberto Scacchi ja Piotr Batys, Soft Materials Modelling Group, Aalto-yliopisto.

Lisätietoja

Senior Scientist Maria Sammalkorpi, firstname.lastname (at) aalto.fi
Kemian ja materiaalitieteen sekä Biotuotteiden ja biotekniikan laitokset,
Pehmeän aineen mallintamisen tutkimusryhmä
Academy of Finland Centre of Excellence in Life-Inspired Hybrid Materials (LIBER)
Aalto-yliopisto, Suomi

Tietoa Novo Nordisk -säätiöstä

Novo Nordisk -säätiö on tanskalainen kaupallinen säätiö, joka toimii itsenäisesti.

Novo Nordisk -säätiön visiona on parantaa ihmisten terveyttä ja tukea kestävää kehitystä yhteiskunnassa. Säätiö rahoittaa tutkimusta ja kehitystä, joka parantaa ihmisten elämää ja yhteiskunnan kestävyyttä. Tutkimusrahoituksillaan sekä kaupallisella toiminnallaan säätiö tukee yhteiskuntaa muun muassa edistämällä huippututkimusta ja innovaatiota, tukemalla lahjakkuuden kehittymistä eri elämänvaiheissa ja tieteenaloilla sekä kehittämällä uusia lääkkeitä, potilaan hoitotapoja ja kestäviä toimintatapoja. Lue lisää osoitteessa www.novonordiskfonden.dk/en.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa tietoliikenteessä vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi langaton viestintä.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!