Uutiset

Novo Nordisk -säätiöltä tutkimusrahoitus Maria Sammalkorvelle laskennalliseen biosynteettisten materiaalien tutkimukseen

Senior Scientist Maria Sammalkorpi on saanut Novo Nordisk -säätiöltä erittäin kilpaillun Ascending Investigator 2022 -tutkimusrahoituksen. Myönnetyn rahoituksen suuruus on noin 9 miljoonaa Tanskan kruunua (1,2 miljoonaa euroa).
A portrait of Maria Sammalkorpi.
TkT Maria Sammalkorpi mallintaa laskennallisesti biosynteettisiä materiaaleja. Simulaatiovisualisoinnit: Maisa Vuorte, Soft Materials Modelling Group, Aalto-yliopisto.

Ascending Investigator -tutkimusrahoitukset ovat osa Novo Nordisk -säätiön Research Leader Programme -ohjelmaa, joka tarjoaa alan johtaville tutkijoille mahdollisuuden toteuttaa kunnianhimoisia ja innovatiivisia hankkeita ja vahvistaa tutkimusryhmiään. Tutkimusrahoituksen viisivuotinen kesto ja rahoituksen tuomat huomattavat tutkimusresurssit mahdollistavat keskittymisen laajoihin ja haastaviin tutkimuskokonaisuuksiin, joiden tuloksilla on merkittävä mahdollisuus edistää alaa.

Sammalkorpi käyttää laskennallista mallintamista itseorganisoituvien synteettisien proteiinimateriaalien suunnitteluun. Näillä materiaaleilla on kehittyneitä materiaaliominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Elävät solut tuottavat biologisia proteiinirakenteisia materiaaleja, joilla on kiehtovia ja monipuolisia ominaisuuksia. Esimerkkejä ovat vaikkapa silkkikuidut, matelijoiden suomut ja kuoret, kalmarin nokka, iho ja nahka. Vastaavien kehittyneiden ominaisuuksien saavuttaminen biosynteettisillä materiaaleilla on edelleenkin haaste. Vielä kiehtovampaa on, jos synteettisillä materiaaleilla on elävien organismien ominaisuuksia. Esimerkkeinä voidaan mainita animoidut ja adaptiiviset materiaalit, joiden rakenne uudelleen järjestyy dynaamisesti, sekä materiaalin ohjelmoitava kasaantuminen ja sen ominaisuuksien ympäristöön sopeutuminen.

Sammalkorven projektissa käytetään tietokonemallinnusta yhdistettynä kokeelliseen karakterisointityöhön proteiinien suunnittelussa, materiaalien järjestäytymisolosuhteiden kartoittamisessa ja proteiinien ja järjestäytymisolosuhteiden välisten riippuvuuksien ratkaisemisessa. Tässä päämääränä ovat biosynteettiset materiaalit, joilla on halutut ominaisuudet ja vasteet ympäristöön sekä ärsykkeisiin.

"Laskennallisen mallintamisen tarjoamat mahdollisuudet ovat edelleen suurelta osin hyödyntämättömiä biosynteettisten materiaalien kehittämisessä. Mallinnamme proteiineja ja niiden vuorovaikutuksia pyrkien kuvaamaan esimerkiksi kemiallisten gradienttien, massavirtojen ja ulkoisten kenttien vaikutuksen biosynteettisten proteiinimateriaalien muodostumisessa. Tällaiset elävissä soluissa vallitsevat epätasapaino-olosuhteet mahdollistavat materiaalit, joilla on kehittyneitä toiminnallisuuksia", Maria Sammalkorpi sanoo.

An illustration of biosynthetic protein materials
Kuvassa on esitettynä esimerkit karkeistetusta helmimallista ja atomitason yksityiskohtaisesta mallista samalle silkin kaltaiselle proteiinille, joka muodostaa vesiliuoksessa aggregaateja.

Ylläolevan kuvan simulaatiovisualisoinnit: Alberto Scacchi ja Piotr Batys, Soft Materials Modelling Group, Aalto-yliopisto.

Lisätietoja

Senior Scientist Maria Sammalkorpi, firstname.lastname (at) aalto.fi
Kemian ja materiaalitieteen sekä Biotuotteiden ja biotekniikan laitokset,
Pehmeän aineen mallintamisen tutkimusryhmä
Academy of Finland Centre of Excellence in Life-Inspired Hybrid Materials (LIBER)
Aalto-yliopisto, Suomi

Tietoa Novo Nordisk -säätiöstä

Novo Nordisk -säätiö on tanskalainen kaupallinen säätiö, joka toimii itsenäisesti.

Novo Nordisk -säätiön visiona on parantaa ihmisten terveyttä ja tukea kestävää kehitystä yhteiskunnassa. Säätiö rahoittaa tutkimusta ja kehitystä, joka parantaa ihmisten elämää ja yhteiskunnan kestävyyttä. Tutkimusrahoituksillaan sekä kaupallisella toiminnallaan säätiö tukee yhteiskuntaa muun muassa edistämällä huippututkimusta ja innovaatiota, tukemalla lahjakkuuden kehittymistä eri elämänvaiheissa ja tieteenaloilla sekä kehittämällä uusia lääkkeitä, potilaan hoitotapoja ja kestäviä toimintatapoja. Lue lisää osoitteessa www.novonordiskfonden.dk/en.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde. Kuva: Matti Ahlgren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Sikeästi nukuttu yö ja kova treeni näkyivät aivoissa jopa kahden viikon päästä

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijat seurasivat yhden ihmisen arkea viiden kuukauden ajan aivokuvausten, puettavien älylaitteiden sekä älypuhelintietojen avulla. Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde.
Professori Jouni Punkki iloitsee, että Loikka-hankkeen tutkimustulokset on viety täysimääräisenä käytäntöön ja Lammi näyttää omalta osaltaan suuntaa koko alalle. Kuva: Lammin Betoni
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lammi siirtyi valmistamaan vain vähähiilisiä tuotteita – taustalla tutkimustyö

Lammin Betoni siirtyi tänä syksynä valmistamaan vain vähähiilisiä harkkotuotteita. Siirtymää edelsi laaja-alainen, yli kahden vuoden pituinen kansallinen LOIKKA-tutkimushanke.
Hera-tehtävässä Milani on yksi kahdesta CubeSat-pienoissatelliitista, jotka lähetetään tutkimaan Didymoksen ja Dimorphoksen asteroidijärjestelmää.  Kuva: Tyvak International
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomalaista teknologiaa lähtee ulkoavaruuteen – tavoitteena auttaa suojelemaan Maata asteroidien törmäyksiltä

VTT:n kehittämä ASPECT-hyperspektrikamera on mukana Euroopan avaruusjärjestön ESA:n avaruusmissiossa, jossa testataan teknologiaa potentiaalisesti vaarallisen asteroidin kiertoradan muuttamiseksi. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto vastaavat datankäsittelystä, laitteiston testauksesta ja operaation tieteellisestä suunnittelusta. Kuva Space on suunnitellut hyperspektrikameran dataprosessointiyksikön ja laitteet, jotka ylläpitävät luotaimien elintoimintoja matkalla asteroideille.
Aalto-yliopiston liput liehuvat salossa. Kuva: Aino Huovio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIZ Success funding -rahoitusta kolmelle erinomaiselle hankkeelle

Apulaisprofessorit Ciprian Domnisoru, Iiris Saittakari ja Moritz Scherleitner ovat rahoitusta saaneiden tutkimushankkeiden omistajat.