Uutiset

NASA Europa Challenge -sovelluskilpailun voittivat ilmastonmuutoksen vaikutusten ja säätiedon visualisoijat

Tuomaristo jakoi pääpalkinnon yhdysvaltalaistiimin kehittämän AgroSpheren ja jordanialaistiimin luoman World Weatherin kesken.

Satelliittien keräämässä datassa on paljon kaikille avointa materiaalia. Kilpailusovellukset hyödyntävät NASAn World Windiä. Se on avoimen lähdekoodin ohjelmointirajapinta, jonka pohjalta voi esimerkiksi luoda 3D-visualisointeja maastosta ja kaupungeista, ennustaa sääilmiöitä ja monitoroida liikennettä. Kuva: NASA

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetyn NASA Europa Challenge -sovelluskilpailun voittajat on valittu. Sekä koti- että ulkomaisista avaruus-, satelliitti- ja ilmastoalan asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi 11 finalistin joukosta voittajiksi yhdysvaltalaistiimin kehittämän AgroSpheren ja jordanialaistiimin luoman World Weatherin. Kisan kakkossijalle tuomaristo nosti italialaistiimin MuViAS: Multi Dimension Viz & Analysis Suite -sovelluksen.

Kilpailun tavoitteena oli löytää uusia, kekseliäitä sovelluksia, jotka edistävät kestävää kehitystä ja hyödyntävät avointa satelliittidataa sekä NASAn World Wind -ohjelmointialustaa.

Toinen voittajista, opetuskäyttöön suunniteltu AgroSphere, yhdistää ilmastodatan ja tiedot maatalouden satojen kehittymisestä. Näin se pystyy visualisoimaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa maatalouteen. Sovelluksen kehittivät NASAn World Wind 2017 -harjoittelijatiimin John Nguyen, Mingda Tang, Stacey Chen, Atreya Iyer ja Nick Rubel.

Jaetun ykkössijan toinen voittaja, World Weather, on tutkijoille, meteorologeille ja sääintoilijoille suunniteltu sovellus, joka luo eri lähteiden säädatasta 3D- ja 4D-esityksiä. Niiden avulla voi seurata sääilmiöitä ja ennustaa ilmaston kehittymistä. Sovelluksen takaa löytyvät NASAn harjoitteluohjelmaan osallistuneet Khaled Sharif ja Farah Salah.

Kilpailun kakkoseksi kirinyt MuViAS: Multi Dimension Viz & Analysis Suite mahdollistaa tehokkaan tiedostojen visualisoinnin, ja sen kehittäjät ovat Gabriele Prestifilippo, Simone Battaglia, Giulia Petrillo ja Maria Rita Battaglia Politecnico di Milanosta ja Bolognan yliopistosta.

”AgroSpheren ja World Weatherin opiskelijatiimit tekivät mahtavaa työtä yhdistämällä olennaista maatalous- ja säädataa sovelluksiksi, jotka ovat hyödyksi niin asiantuntijoille kuin suurelle yleisölle. Toivottavasti sovellukset ovat pian kaikkien saatavilla”, sanoo Jakub Balhar, yksi kilpailun tuomareista.

Kansainvälisin joukko kilpailun historiassa

Tuomaristo painotti arvioinnissa erityisesti sovellusten teknistä vaativuutta sekä niiden toteutusta ja toimivuutta. Lisäksi he arvioivat sovellusten käyttöliittymiä, sovelluksia esitteleviä verkkosivua ja ideoiden merkityksellisyyttä.

Kilpailun osallistujien joukko oli kansainvälisin koko viidettä kertaa järjestettävän kilpailun historiassa: 21 tiimin joukossa oli edustajia muun muassa Kiinasta, Intiasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista.

NASA Europa Challengen teema oli tänä vuonna elinolojen kehittäminen metropolialueilla. Suomen valinta kisapaikaksi oli luonteva: avaruusbuumi on synnyttänyt maahamme jo lukuisia alan startup-yrityksiä, ja Euroopan avaruusjärjestö ESA on valinnut Suomen uudeksi avaruuskiihdyttämönsä kotipaikaksi.

”Ja Helsinki on maailmalla tunnettu yhtenä parhaista kaupungeista elää ja asua”, kilpailun tuomaristoon kuulunut Aalto-yliopiston professori Jaan Praks muistuttaa.

”On ollut mahtavaa nähdä niin paljon lahjakkaita tyyppejä kokoontuneena Helsinkiin ja työskentelemässä kestävämmän asumisen, fiksumman infrastruktuurin, tehokkaamman luonnonvarojen käytön ja datavetoisen maatalouden haasteiden parissa. Olemme saaneet oppia kunkin tiimin oman yhteisönsä tarpeisiin kehittämistä sovelluksista ja päässeet jakamaan tapoja parantaa asuinympäristöjemme elämänlaatua. Kaiken tekemisen kulmakivenä on ollut avoimen lähdekoodin periaate, jolloin saavutukset ovat kaikkien hyödynnettävissä”, sanoo NASAlla harjoittelijana työskennellyt ja kisan finaalissa aikaisemmin mukana ollut Miguel del Castillo.

Lisätietoja:

Kilpailun järjestäjä Mikko Järvilehto
Ultrahack
p. 040 508 6265
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.