Uutiset

Nanokuituiset kudoskasvatusmateriaalit näyttävät uusia piirteitä kanta- ja syöpäsolujen käyttäytymisessä

Tutkijoiden biomateriaaleihin liittyvä löytö voi mahdollisesti auttaa kehittämään uusia hoitoja.
Fluoresenssimikroskopiakuva ihmisen mesenkyymaalisista kantasoluista.

Aalto-yliopiston ja Tallinnan Teknillisen yliopiston tutkijoiden biomateriaaleihin liittyvä löytö voi avata uusia mahdollisuuksia kanta- ja syöpäsolujen käsittelyssä sekä mahdollisesti auttaa kehittämään uusia hoitoja. Uusien nanokuiduista valmistettujen solukasvatusmateriaalien ansiosta näiden solujen käyttäytymistä voidaan nyt ohjata eri tavalla kuin perinteisillä kasvualustoilla. Tämän mahdollistavat kohdistetut, itsestään järjestyvät keraamiset nanokuidut, joilla on erittäin suuri anisotropia-suhde ja jotka on kuoritettu grafeenikerroksiin.

- Tämä ainutlaatuinen hybridinanoverkosto mahdollistaa todennäköisesti poikkeuksellisen yhdistelmän valikoivia ohjaustimuleita, jotka saavat aikaan kantasolujen kehittymistä, immuunivasteiden vaihtelua ja syöpäsolujen paikallista immobilisaatiota, Aalto-yliopiston professori Michael Gasik kertoo.

Näiden kudoskasvatusmateriaalien on esimerkiksi osoitettu neurogeenisen linjan tavoin pystyvän ohjaamaan ihmisen mesenkyymaalisten kantasolujen haluttuun suuntaan hillitämään merkityksellisten inflammatoristen tekijöiden esiintymistä ja immobilisoimaan syöpäsoluja.

Tiettyjen inflammatoristen sytokiinien valikoivasta vaimennussäätelystä voidaan odottaa uutta työkalua ihmisen immuunijärjestelmän parempaan ymmärtämiseen ja siihen liittyvien sairauksien hoitamiseen. Havaittuja vaikutuksia säätelee ainoastaan solu itse ilman sivuvaikutuksia, joita yleensä voisivat aiheuttaa ulkoiset kemialliset tai biologiset tekijät.

Uudet kudoskasvatusmateriaalit voivat auttaa ohjaamaan kantasolujen kohtaloa, kuten niiden kehittymistä aksoneiksi ja neuriiteiksi. Tämä on tärkeää esimerkiksi Alzheimerin taudin tutkimuksissa ja sen hoidon kehittämisessä. Tutkimushavainto voi olla erittäin hyödyllinen myös uusien syöpäsolumallien kehittämisessä, syövän kehittymisen ymmärtämisessä ja uusien syöpähoitojen kehittämisessä.

Rintasyöpäsolulinjan fluoresenssikuvia, joissa näkyvät lasialustalla kasvatettujen solujen morfologiset muutokset.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Nature Scientific Reports -julkaisussa. Aalto-yliopiston yhteistyökumppaneina tutkimuksessa olivat Protobios, Cellin Technologies ja Tallinnan teknillinen yliopisto.

Lisätietoja:

Professori Michael Gasik
Aalto-yliopisto
[email protected]
Puh. 050 5609511 

Artikkeli:

Kazantseva, J. et al. Graphene-augmented nanofiber scaffolds demonstrate new features in cells behaviour. Sci. Rep. 6, 30150; doi: 10.1038/srep30150 (2016).

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ilmakuva modernista kaupunkimiljööstä, jossa on viherkattoisia ja aurinkopaneelein varustettuja rakennuksia veden äärellä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopistolle merkittävä rahoitus vihreän siirtymän tutkimukseen

Suomen Akatemian myöntämä rahoitus vauhdittaa energiajärjestelmien, mikroelektroniikan ja kestävien kaupunkien tutkimusta.
Sinipunainen liukuväritausta ja ilmapallojen päällä leijuva podiumi, jonka päällä valkoista savua, josta hohtavat valon eri spektrit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2024 voittaja on AALTOLAB Virtual Laboratories

Aalto-yliopiston vuoden 2024 avoimen tieteen palkinnon saaja on valittu.
Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.