Uutiset

Muotoilun opiskelijoiden vati ylsi voittoon Bocuse d’Or Europe -kilpailussa

Suomen edustusjoukkueen vadin ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston opiskelijat Laura Meriluoto ja Klaudia Kasprzak.
Kuvaaja: Kim Öhman

Suomen Bocuse d’Or -joukkue voitti maailman arvostetuimmassa kokkikilpailussa parhaan vadin palkinnon. Joukkue sijoittui kilvassa neljänneksi ja menee Lyonissa tammikuussa 2019 pidettäviin loppukilpailuihin.

Euroopan Bocuse d’Or -karsinnat käytiin 11.–12.6. Torinossa Italiassa. Kilpailun kärkisijoille ylsivät Norja, Ruotsi ja Tanska. Euroopan osakilpailuun valittiin 20 maata, joista 10 pääsi tammikuussa 2019 pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Suomen edustaja on Ismo Sipeläinen.

Bocuse d’Or -kilpailutiimi teki ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto yliopiston opiskelijoiden kanssa.

“Tämä oli hieno saavutus kaikin puolin. Upea kokemus koko tiimille ja suunnitteljoille kuulla tulokset paikan päällä. Tämä oli huikea tulos yhteistyöllemme Aalto-yliopiston ja nuorten muotoilijoiden kanssa”, iloitsee Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO:n toimitusjohtaja Bettina Lindfors.

Muotoiluosaaminen nousee kilpailussa esiin, kun toinen kokkikilpailun tehtävistä esitellään kilpailuun suunnitellulla ainutkertaisella vadilla. Vatitehtävässä edellytetään, että maat esittelevät omaa ruokakulttuuriaan, ja kilpailijan kyky tuoda oman kotimaansa identiteettiä annokseen vaikuttaa pisteytykseen.

Suomen luonto, estetiikka ja käyttötarkoitus kohtaavat

Vadin suunnittelussa muotoilun kandidaattiopiskelija Meriluoto ja teollisen muotoilun maisteriopiskelija Kasprzak etsivät muotokieltä Suomen luonnosta. Materiaaleiksi valittiin koivuvaneri, lasi ja kupari. Vadin suunnittelua johti muotoilija, kuvanveistäjä Pekka Paikkari.

“Lähdimme miettimään vadin materiaaleja Sipeläisen toiveiden ja halutun vaalean värimaailman kautta. Hänellä oli selkeät mielipiteet siitä, mistä materiaaleista ja muodoista hän pitää, joten vadin suunnittelu lähti käyntiin luontevasti. Turhaa koristeellisuutta vältettiin, jotta ruoka itsessään nousee vadilla pääosaan”, muotoilijat kertovat.

“Meidän näkökulmastamme vatiprojekti oli jännittävä, haastava ja mielenkiintoinen. Poikkeuksellisen vadista tekee se, että sen suunnittelussa oli otettava huomioon sekä estetiikka että käyttötarkoitus. Pelkkä muoto kun voi jo itsessään olla eräänlainen argumentti. Lisäksi vati on käytössä vain 15 minuutin ajan ja sinä aikana vatiannos tulee saada rakennettua mahdollisimman sujuvasti.”

Kilpailuissa valmistettiin 15 annosta lautasille ja 15 annosta vadille. 20 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikin hallinta, tekniikka ja hygienia. Loppukilpailu järjestetään Lyonissa 28.–30.1. 2019.

Lue lisää:

ELO-säätiö

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon jakotilaisuus
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinto professori Ewald Kiblerin ja tutkimusryhmän ikään ja innovaatioihin liittyviä stereotypioita haastavalle tutkimukselle

Palkitun tutkimuksen mukaan markkinoita muuttavia innovaatioita tekevätkin myöhemmin uralla yrittäjiksi siirtyvät erityisesti yli 50-vuotiaat yrittäjät.
Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
Apurva Ganoo
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Apurva Ganoolle stipendi yrittäjyyden edistämisestä

Vuoden Yritysjohtaja 2024 on Goforen Timur Kärki.