Uutiset

Mitä tulevaisuuden vaatekaapissa on?

Aalto-yliopisto esittelee kestäviä tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuuden ratkaisujaan EU-parlamentissa Brysselissä.
A hand holding green purse on top of a green dress
Tulevaisuuden vaatekaappi -näyttely. Asu: Sofia Ilmonen Kuva: Sofia Okkonen

Aalto-yliopiston "Tulevaisuuden vaatekaappi" -näyttely on esillä 29.11.-1.12.2022 Euroopan parlamentissa, EU-parlamentaarikko Henna Virkkusen kutsumana.

Näyttelyssä esillä olevat, konkreettiset ratkaisuehdotukset tähtäävät siihen, että jatkossa EU:n markkinoilla tekstiilituotteet ovat pitkäikäisiä ja kierrätettäviä, mahdollisimman paljon kierrätyskuiduista valmistettuja, vailla vaarallisia aineita sekä sosiaalisia oikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen tuotettuja. Nämä kysymykset ovat erittäin ajankohtaisia alan tulevaisuuden kannalta, sillä parlamentti käsittelee parhaillaan EU:n uutta tekstiilistrategiaa. Se määrittelee toimenpiteitä, joilla alan kasvusta pyritään tekemään kestävää, ilmastoneutraalia, energia- ja resurssitehokasta sekä luontoa kunnioittavaa. Alan tulevaisuus on tarkoitus rakentaa kiertotalouden periaatteiden ympärille.

Aalto-yliopisto haluaa osallistua keskusteluun monialaisella, luovalla asiantuntemuksellaan ja auttaa päättäjiä valitsemaan parhaat kestävän tekstiili- ja muotiteollisuuden edellyttämät toimenpiteet.

"Meidän on otettava kaikki sidosryhmät mukaan, kun haluamme rakentaa paremman ja kestävämmän tasapainon tekstiili- ja muotialan järjestelmään", sanoo professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta. Niinimäki on yksi maailman johtavista kestävän muodin tutkijoista. Hän on mukana suomalaisessa kestävien tekstiilijärjestelmien tutkimuskonsortiossa FINIXissä, jonka keskeiset viestit Aalto-yliopisto vie nyt EU-päättäjille.  

Aalto-yliopisto on myös yksi EU:n komission The New European Bauhaus -aloitteen kumppaneista. Hankkeessa visioidaan uusia, kestäviä elämäntapoja. Muotiteollisuuden käynnissä oleva vihreä siirtymä voi olla erinomainen esimerkki myös muille teollisuudenaloille — sillä kaikkien alojen on opittava vauhdittamaan kestävyysmuutosta järjestelmätasolla.

Mitkä ovat Aalto-yliopiston keskeiset viestit EU-päättäjille?

Tekstiilijätettä on hyödynnettävä nykyistä enemmän Euroopan tekstiilituotannon raaka-aineena.

  • Tarvitsemme taloudellisia kannustimia tekstiilimateriaalin pitämiseksi EU:ssa, sillä se on teollisen kiertotalouden perusta.
  • Tekstiilijätteen laittomia siirtoja OECD:n ulkopuolelle on valvottava ennaltaehkäisevästi uusien välineiden ja käytäntöjen avulla.

Kierrätykseen kelpaamattomista tekstiileistä on perittävä maksu.

  • Materiaalien, joita ei voida käyttää uudelleen tai kierrättää, on oltava kalliimpia tuottajille ja kuluttajille. Jotkin materiaalit - kuten elastaani - saatetaan joutua kokonaan kieltämään, kierrätyksen mahdollistamiseksi.

Kuluttajat tarvitsevat yksinkertaistettua tietoa laadusta ja kestävyydestä.

  • Digitaalisen tuotepassin (DPP) tietoja on yksinkertaistettava kuluttajien päätöksenteon helpottamiseksi. Kehitetään DPP-tietoihin perustuvia kuluttajapalveluita.
  • Autetaan kuluttajia tunnistamaan hyvä laatu tiedon avulla.
  • Tuottajien on ilmoitettava vaatteiden arvioidut käyttöajat.

Sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksia ei saa unohtaa.

  • Ihmisoikeusrikkomukset tulee ottaa huomioon sekä EU:n tasolla että EU:n ulkopuolella tapahtuvassa tuotannossa.

Paikalliset pientuottajat ovat avain tekstiiliteollisuuden uudistamiseen.

  • Pienet eurooppalaiset yritykset ovat todellinen vaihtoehto pikamuodille. Heillä on yleensä lähtökohtaisesti kestävämpi liiketoimintamalli. Pientuottajat on otettava huomioon poliittista sääntelyä tehtäessä.

Tunnustetaan sekä perinteisten että vaihtoehtoisten kestävien raaka-aineiden mahdollisuudet.

  • Tuetaan Euroopassa tuotettuja materiaaleja kannustimilla, joilla lisätään paikallisten kestävien kuitujen kuten pellavan, hampun ja nokkosen viljelyä ja tuotantoa. Tämä parantaisi myös logistiikan hiilijalanjälkeä lyhyiden ja läpinäkyvien toimitusketjujen avulla.

Lisätietoja:

Lisätietoa EU:n uudesta tekstiilistrategiasta

Enni Äijälä, asiantuntija – outreach with partners, Aalto-yliopisto
[email protected], +358 50 359 4810

 

Lue lisää:

FINIX logo

FINIX (ulkoinen linkki)

kestävien muoti- ja tekstiilijärjestelmien tutkimushanke

A hand holding green purse on top of a green dress

Tulevaisuuden vaatekaappi vie muodin tulevaisuuteen (ulkoinen linkki)

Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuuden on muututtava. Miten muutos tehdään? Tutustu Aalto-yliopistoyhteisön visioihin kestävän muodin tulevaisuudesta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

VCD students collaborating with Yle
Opinnot Julkaistu:

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille

Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.
Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.