Uutiset

Mistä vesi löytyy?

Maailman vedestä vain murto-osa on juomakelpoista, joten sitä tulee käyttää järkevästi. Maailman vesipäivä 22. maaliskuuta muistuttaa, että puhdas vesi on jokaisen ihmisoikeus.
fragile water infographic where is the water 2 Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019. YK:n maailman vesipäivää vietetään 22. maaliskuuta teemalla ”Ketään ei jätetä” .

"Maapallon meret sisältävät 97 prosenttia planeettamme vedestä. Vain noin 2,5 prosenttia on makeaa vettä, ja siitäkin suurin osa on sitoutunut jäähän tai maan alle. Makeasta vedestä pintavettä on murto-osa, 1,2 prosenttia – ja tämä pienen pieni osuus kattaa suurimman osan kaiken elämän tarpeista.

Väestönkasvu ja lisääntyvä veden tarve venyttävät vesiresurssit äärimmilleen alueilla, joilla veden niukkuus on jo nyt ongelma. Yksinkertaisesti sanottuna näillä alueilla ei ole tarpeeksi vettä omiin tarpeisiinsa. Ongelman yleisyys voi yllättää: 40 prosenttia maapallon väestöstä kärsii veden niukkuudesta.

Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista. Kaikki saasteet vaikuttavat vedenpuutteeseen jollain tavalla, mutta ehdottomasti suurin tekijä on vesien saastuminen. Kun haitta-aineet saastuttavat puron, joen, järven, meren, pohjaveden tai muun vesimuodostuman, veden laatu heikkenee eivätkä ihmiset voi enää käyttää sitä. Veden laatu on globaali kysymys, koska puhtaan veden niukkuus koskettaa niin suurta osaa maailman ihmisistä.

Meidän täytyy olla tehokkaampia arjen vedenkäytössämme sekä ehkäistä veden saastumista ja niukkuutta toimimalla ympäristömme hyväksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme toimivat jäteveden puhdistusjärjestelmät, myrkyttömät valmistusmenetelmät, kestävää vesitaloutta ja saasteiden minimointia. Näin turvaamme veden myös tuleville sukupolville."

Hafsa Munia, tohtorikoulutettava

fragile water infographic where is the water, graphic: Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää vesitutkimuksesta Aalto-yliopistossa
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Read more
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen

Fragile Water -näyttely Helsinki-Vantaan lentokentällä 31.1. - 31.12.2019

Fragile Water -näyttely tekee näkyväksi veden kulutuksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Lue lisää näyttelystä
Iines Jakovlev: Hidden Lake Photo: Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.