Uutiset

Mistä vesi löytyy?

Maailman vedestä vain murto-osa on juomakelpoista, joten sitä tulee käyttää järkevästi. Maailman vesipäivä 22. maaliskuuta muistuttaa, että puhdas vesi on jokaisen ihmisoikeus.
fragile water infographic where is the water 2 Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019. YK:n maailman vesipäivää vietetään 22. maaliskuuta teemalla ”Ketään ei jätetä” .

"Maapallon meret sisältävät 97 prosenttia planeettamme vedestä. Vain noin 2,5 prosenttia on makeaa vettä, ja siitäkin suurin osa on sitoutunut jäähän tai maan alle. Makeasta vedestä pintavettä on murto-osa, 1,2 prosenttia – ja tämä pienen pieni osuus kattaa suurimman osan kaiken elämän tarpeista.

Väestönkasvu ja lisääntyvä veden tarve venyttävät vesiresurssit äärimmilleen alueilla, joilla veden niukkuus on jo nyt ongelma. Yksinkertaisesti sanottuna näillä alueilla ei ole tarpeeksi vettä omiin tarpeisiinsa. Ongelman yleisyys voi yllättää: 40 prosenttia maapallon väestöstä kärsii veden niukkuudesta.

Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista. Kaikki saasteet vaikuttavat vedenpuutteeseen jollain tavalla, mutta ehdottomasti suurin tekijä on vesien saastuminen. Kun haitta-aineet saastuttavat puron, joen, järven, meren, pohjaveden tai muun vesimuodostuman, veden laatu heikkenee eivätkä ihmiset voi enää käyttää sitä. Veden laatu on globaali kysymys, koska puhtaan veden niukkuus koskettaa niin suurta osaa maailman ihmisistä.

Meidän täytyy olla tehokkaampia arjen vedenkäytössämme sekä ehkäistä veden saastumista ja niukkuutta toimimalla ympäristömme hyväksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme toimivat jäteveden puhdistusjärjestelmät, myrkyttömät valmistusmenetelmät, kestävää vesitaloutta ja saasteiden minimointia. Näin turvaamme veden myös tuleville sukupolville."

Hafsa Munia, tohtorikoulutettava

 

fragile water infographic where is the water, graphic: Lin Pei-Yu
Graafinen suunnittelu: Lin Pei-Yu

Vesi- ja ympäristötekniikka

Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Lue lisää vesitutkimuksesta Aalto-yliopistossa
Aalto Research groups

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin

Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Read more
Chiao-Wen Hsu: Eaten Water Photo Anne Kinnunen

Fragile Water -näyttely Helsinki-Vantaan lentokentällä 31.1. - 31.12.2019

Fragile Water -näyttely tekee näkyväksi veden kulutuksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Lue lisää näyttelystä
Iines Jakovlev: Hidden Lake Photo: Anne Kinnunen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.
Helena Sederholm photographed in a lab setting, wearing a blue sweater.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vaihtoehtoja fossiilipohjaisille kuiduille – Helena Sederholm kehittää kestäviä tekstiilejä

Ulkovaatteissa käytetään tänä päivänä pitkälti öljypohjaisia kuituja ja ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. Helena Sederholm kehittää väitöstyössään ympäristöystävällisiä vettä hylkiviä tekstiilejä. Mallia hän ottaa luonnosta.
Humanitarian architects at field work in Nepal, sitting on rugs and discussing with local people
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston uuden koulutusohjelman tavoitteena on haavoittuvassa asemassa olevien yhteisöjen resilienssin tukeminen

Uusi diplomiohjelma hakee ratkaisuja polttavimpiin ihmisasutusta koskeviin ongelmiin.
Multiple coils of different shapes within the same transcranial magnetic stimulation device: figures of eight, loops and circles. Photo: Aalto University
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymätön: Minikokoisesta supersensorista unohdettuun rakennusmateriaaliin – uusi näyttely tekee näkymättömän näkyväksi

Näe tulevaisuus uusin silmin Otaniemessä. Syyskuun 2023 Designs for a Cooler Planet -festivaalin teemana on Näkymätön.