Mistä vesi löytyy?

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat visualisoivat vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyssä, joka on esillä Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 2019. YK:n maailman vesipäivää vietetään 22. maaliskuuta teemalla ”Ketään ei jätetä” .
"Maapallon meret sisältävät 97 prosenttia planeettamme vedestä. Vain noin 2,5 prosenttia on makeaa vettä, ja siitäkin suurin osa on sitoutunut jäähän tai maan alle. Makeasta vedestä pintavettä on murto-osa, 1,2 prosenttia – ja tämä pienen pieni osuus kattaa suurimman osan kaiken elämän tarpeista.
Väestönkasvu ja lisääntyvä veden tarve venyttävät vesiresurssit äärimmilleen alueilla, joilla veden niukkuus on jo nyt ongelma. Yksinkertaisesti sanottuna näillä alueilla ei ole tarpeeksi vettä omiin tarpeisiinsa. Ongelman yleisyys voi yllättää: 40 prosenttia maapallon väestöstä kärsii veden niukkuudesta.
Saasteet ovat yksi vakavimmista vedenpuutteen aiheuttajista. Kaikki saasteet vaikuttavat vedenpuutteeseen jollain tavalla, mutta ehdottomasti suurin tekijä on vesien saastuminen. Kun haitta-aineet saastuttavat puron, joen, järven, meren, pohjaveden tai muun vesimuodostuman, veden laatu heikkenee eivätkä ihmiset voi enää käyttää sitä. Veden laatu on globaali kysymys, koska puhtaan veden niukkuus koskettaa niin suurta osaa maailman ihmisistä.
Meidän täytyy olla tehokkaampia arjen vedenkäytössämme sekä ehkäistä veden saastumista ja niukkuutta toimimalla ympäristömme hyväksi. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme toimivat jäteveden puhdistusjärjestelmät, myrkyttömät valmistusmenetelmät, kestävää vesitaloutta ja saasteiden minimointia. Näin turvaamme veden myös tuleville sukupolville."
Hafsa Munia, tohtorikoulutettava

Vesi- ja ympäristötekniikka
Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimus Aalto-yliopistossa pyrkii kokonaisvaltaiseen ympäristön resurssien säästämiseen. Tutkimus on jakautunut kahteen strategisen painopistealueeseen, globaaleihin vesikysymyksiin ja kestävään materiaalien kiertoon. Näitä laajoja kokonaisuuksia tutkitaan kolmen eri tutkimuskokonaisuuden alla.

Näyttely esittelee vesitutkimusta kokeellisen designin keinoin
Elintärkeät makean veden varannot ovat rajallisia ja haavoittuvia monissa paikoissa maailmassa. Muotoilun opiskelijat ja vesitutkijat yhdistivät voimansa visualisoimalla vesitutkimuksen kestäviä ratkaisuja Fragile Water -näyttelyyn.

Fragile Water -näyttely Helsinki-Vantaan lentokentällä 31.1. - 31.12.2019
Fragile Water -näyttely tekee näkyväksi veden kulutuksen vaikutuksia yhteiskunnassa.

Lue lisää uutisia

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa
Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”
Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa
Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.