Uutiset

Millaista on rakentaa lyhyitä monimuotoliikkuvuuden BIP-kursseja? Marcela Acosta kertoo

Muotoiluajattelua ja tuotekehitystä käsittelevä Unite!-kesäkoulu järjestettiin elokuussa 2023, ja se kokosi yhteen yli 30 opiskelijaa kuudesta eurooppalaisesta Unite!-allianssin yliopistosta.
Unite! Summer School students  working in groups at Aalto University.
Uniten kesäkoulun opiskelijoita

 Kolmen viikon kurssi sisälsi niin etäopiskelua kuin luentoja, työpajoja ja prototyyppien rakentamista yhden viikon aikana Aalto-yliopiston kampuksella. Tämä kesäkoulu oli niin sanottu Blended Intensive Programme (BIP), joka on kurssi, jossa yhdistetään fyysistä ja virtuaalista oppimista. BIP:n järjestämiseen tarvitaan kolme eri korkeakoulua kolmesta eri Erasmus+-ohjelman maasta, ja sitä rahoittaa Erasmus+-liikkuvuusohjelma. Keskustelimme Aalto-yliopiston kesäkoulun ohjelmapäällikkö Marcela Acostan kanssa siitä, millaista BIP:n rakentaminen on. 

Miten aloitit Uniten BIP-kurssin suunnittelun, mitkä olivat ensimmäiset askeleet?

Aloitin tämän BIP-kurssin suunnittelun osana työtäni Aallon kesäkoulussa syyskuussa 2022. Ensin minun piti löytää sopiva aihe ja opettaja. Minulla on tapana valita aiheet professoreiden saatavuuden perusteella ja sen perusteella, mikä vaikuttaa houkuttelevalta opiskelijoille, tai joskus Maailman talousfoorumin suositusten perusteella. Valittuani muotoiluajattelun ja tuotekehityksen Uniten kesäkoulun aiheeksi minun oli hankittava kansainväliset yhteistyökumppanit. Vähintään kolmen yliopiston on osallistuttava, joten otin yhteyttä Unite!-kollegoihini kumppaniyliopistoissa, ja he auttoivat minua saamaan innokkaita luennoitsijoita ulkomailta.

Marcela Acosta standing outside on Aalto University campus.
Marcela Acosta

Kuinka paljon rahoitusta saitte ja miten se käytettiin?

Kurssin järjestämiseen voi saada 6000-8000 euroa riippuen liikkuvien osallistujien määrästä. Enimmäismääränsaaminen edellyttää vähintään 20 liikkuvaa osallistujaa eli opiskelijaa, henkilökuntaa tai opettajaa. Liikkuvien osallistujien on haettava Erasmus+ -liikkuvuusapurahaa omasta yliopistostaan matkakustannusten kattamiseksi. BIP-rahoitus kattaa vain kurssin järjestämiskustannukset. Käytimme rahoitusta luennoitsijoihin, sosiaalisiin aktiviteetteihin, kuten retkiin ja ateriapalveluihin, sekä kurssilla käytettäviin materiaaleihin. Suurin osa budjetista menee yleensä luennoitsijoille.

Millainen oli kurssin aikataulu?

Kurssi kestii yhteensä kolme viikkoa, mutta vain yksi intensiiviviikko vietettiin Suomessa. Kaksi muuta viikkoa sisälsivät verkkoluentoja ja tehtäviä, joilla valmistauduttiin intensiiviviikkoon ja loppuesitykseen. BIP-rahoituksen saamiseksi fyysisen oppimisen osuuden on oltava minimissään 5 päivää (ja enintään 30 päivää). 

Miten rohkaisisit muita aloittamaan BIP:n suunnittelun? Mitä etuja siitä on?

Kehottaisin kiinnostuneita luennoitsijoita miettimään aihetta, joka saattaisi olla houkutteleva kansainvälisille opiskelijoille ja johon voidaan integroida verkko-elementtejä (tämä on pakollinen edellytys rahoitukselle). Kurssin pituus voi olla 1-4 viikkoa, ja siitä on saatava vähintään kolme opintopistettä. Opiskelijat ovat antaneet meille palautetta siitä, että ryhmätyöskentely etänä on ollut erittäin hyödyllistä, koska sen avulla he ovat voineet luoda yhteyksiä toisiinsa ennen Suomeen saapumista. 

Suunnitteluun kannattaa ottaa mukaan myös yliopiston kansainvälisiä asioita hoitava taho ja Erasmus-koordinaattori. Tällainen kurssi sopii hyvin kesä-/talvikursseille, monitieteisiin aiheisiin tai vain, jos haluat kokeilla innovatiivista opetusta.

Millaista palautetta saitte osallistujilta?

Palaute oli yleisesti ottaen hyvää. Opiskelijat nauttivat suomalaisesta kokemuksesta ja sosiaalisesta ohjelmasta sekä akateemisesta opetuksesta, ja monille heistä se oli hyvä tilaisuus saada kansainvälistä kokemusta ilman, että heidän tarvitsee lähteä kotimaastaan liian pitkäksi aikaa. Monet heistä solmivat kansainvälisiä suhteita ja pitävät varmasti yhteyttä.

Erasmus+ lyhyet monimuotoliikkuvuuden BIP-kurssit

Erasmus+-ohjelma (2021–2027) tarjoaa uuden joustavamman liikkuvuuden muodon sekä opiskelijoille että henkilökunnalle.

Lue lisää
photo_unto rautio_people in front of the väre building
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.