Uutiset

Millaista on rakentaa lyhyitä monimuotoliikkuvuuden BIP-kursseja? Marcela Acosta kertoo

Muotoiluajattelua ja tuotekehitystä käsittelevä Unite!-kesäkoulu järjestettiin elokuussa 2023, ja se kokosi yhteen yli 30 opiskelijaa kuudesta eurooppalaisesta Unite!-allianssin yliopistosta.
Unite! Summer School students  working in groups at Aalto University.
Uniten kesäkoulun opiskelijoita

 Kolmen viikon kurssi sisälsi niin etäopiskelua kuin luentoja, työpajoja ja prototyyppien rakentamista yhden viikon aikana Aalto-yliopiston kampuksella. Tämä kesäkoulu oli niin sanottu Blended Intensive Programme (BIP), joka on kurssi, jossa yhdistetään fyysistä ja virtuaalista oppimista. BIP:n järjestämiseen tarvitaan kolme eri korkeakoulua kolmesta eri Erasmus+-ohjelman maasta, ja sitä rahoittaa Erasmus+-liikkuvuusohjelma. Keskustelimme Aalto-yliopiston kesäkoulun ohjelmapäällikkö Marcela Acostan kanssa siitä, millaista BIP:n rakentaminen on. 

Miten aloitit Uniten BIP-kurssin suunnittelun, mitkä olivat ensimmäiset askeleet?

Aloitin tämän BIP-kurssin suunnittelun osana työtäni Aallon kesäkoulussa syyskuussa 2022. Ensin minun piti löytää sopiva aihe ja opettaja. Minulla on tapana valita aiheet professoreiden saatavuuden perusteella ja sen perusteella, mikä vaikuttaa houkuttelevalta opiskelijoille, tai joskus Maailman talousfoorumin suositusten perusteella. Valittuani muotoiluajattelun ja tuotekehityksen Uniten kesäkoulun aiheeksi minun oli hankittava kansainväliset yhteistyökumppanit. Vähintään kolmen yliopiston on osallistuttava, joten otin yhteyttä Unite!-kollegoihini kumppaniyliopistoissa, ja he auttoivat minua saamaan innokkaita luennoitsijoita ulkomailta.

Marcela Acosta standing outside on Aalto University campus.
Marcela Acosta

Kuinka paljon rahoitusta saitte ja miten se käytettiin?

Kurssin järjestämiseen voi saada 6000-8000 euroa riippuen liikkuvien osallistujien määrästä. Enimmäismääränsaaminen edellyttää vähintään 20 liikkuvaa osallistujaa eli opiskelijaa, henkilökuntaa tai opettajaa. Liikkuvien osallistujien on haettava Erasmus+ -liikkuvuusapurahaa omasta yliopistostaan matkakustannusten kattamiseksi. BIP-rahoitus kattaa vain kurssin järjestämiskustannukset. Käytimme rahoitusta luennoitsijoihin, sosiaalisiin aktiviteetteihin, kuten retkiin ja ateriapalveluihin, sekä kurssilla käytettäviin materiaaleihin. Suurin osa budjetista menee yleensä luennoitsijoille.

Millainen oli kurssin aikataulu?

Kurssi kestii yhteensä kolme viikkoa, mutta vain yksi intensiiviviikko vietettiin Suomessa. Kaksi muuta viikkoa sisälsivät verkkoluentoja ja tehtäviä, joilla valmistauduttiin intensiiviviikkoon ja loppuesitykseen. BIP-rahoituksen saamiseksi fyysisen oppimisen osuuden on oltava minimissään 5 päivää (ja enintään 30 päivää). 

Miten rohkaisisit muita aloittamaan BIP:n suunnittelun? Mitä etuja siitä on?

Kehottaisin kiinnostuneita luennoitsijoita miettimään aihetta, joka saattaisi olla houkutteleva kansainvälisille opiskelijoille ja johon voidaan integroida verkko-elementtejä (tämä on pakollinen edellytys rahoitukselle). Kurssin pituus voi olla 1-4 viikkoa, ja siitä on saatava vähintään kolme opintopistettä. Opiskelijat ovat antaneet meille palautetta siitä, että ryhmätyöskentely etänä on ollut erittäin hyödyllistä, koska sen avulla he ovat voineet luoda yhteyksiä toisiinsa ennen Suomeen saapumista. 

Suunnitteluun kannattaa ottaa mukaan myös yliopiston kansainvälisiä asioita hoitava taho ja Erasmus-koordinaattori. Tällainen kurssi sopii hyvin kesä-/talvikursseille, monitieteisiin aiheisiin tai vain, jos haluat kokeilla innovatiivista opetusta.

Millaista palautetta saitte osallistujilta?

Palaute oli yleisesti ottaen hyvää. Opiskelijat nauttivat suomalaisesta kokemuksesta ja sosiaalisesta ohjelmasta sekä akateemisesta opetuksesta, ja monille heistä se oli hyvä tilaisuus saada kansainvälistä kokemusta ilman, että heidän tarvitsee lähteä kotimaastaan liian pitkäksi aikaa. Monet heistä solmivat kansainvälisiä suhteita ja pitävät varmasti yhteyttä.

Erasmus+ lyhyet monimuotoliikkuvuuden BIP-kurssit

Erasmus+-ohjelma (2021–2027) tarjoaa uuden joustavamman liikkuvuuden muodon sekä opiskelijoille että henkilökunnalle.

Lue lisää
photo_unto rautio_people in front of the väre building
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
winners of the BI competition, Aalto BIZ
Opinnot Julkaistu:

Business Intelligence -kurssin kilpailussa keskityttiin maailman lasten hyvinvointiin

Kymmenen opiskelijaryhmää analysoi dataa maailman lapsista ja esitteli tuloksensa tuomaristolle.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelija European Student Assemblyssä

Sofia Pascolo osallistui huhtikuussa 2024 Strasbourgissa järjestettyyn European Student Assemblyyn.