Uutiset

Merkittävä Novo Nordisk -rahoitus tutkija Sesilja Arangolle

Aalto-yliopiston tutkija Sesilja Aranko on saanut Novo Nordisk Fonden -säätiön myöntämän Emerging Investigator -rahoituksen post-translationaalisesti muokattujen proteiinipohjaisten materiaalien kehittämiseen. Viisivuotiselle kaudelle myönnetyn rahoituksen suuruus on 10 miljoonaa DKK (noin 1,34M€).
Sesilja Aranko.

Emerging Investigator -rahoitus on osa Novo Nordisk Fonden -säätiön Tutkimuksen Edelläkävijät (Research Leader) -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on mahdollistaa alan johtaville tutkijoille kunnianhimoisten ja innovatiivisten tutkimusprojektien tekeminen. Emerging Investigator -rahoitus myönnetään poikkeuksellisen lupaaville nuorille tutkijoille, joille rahoitus mahdollistaa oman ryhmän perustamisen ja vakiinnuttamisen.

Rahoitetussa projektissa Aranko keskittyy tutkimaan post-translationaalisten muokkausten roolia rakenteellisten proteiinien sekä näistä tehtävien biomateriaalien ominaisuuksille. Proteiinipohjaisissa materiaaleissa yhdistyvät erinomaiset mekaaniset ominaisuudet ja luontainen biohajoavuus, joiden lisäksi niihin voidaan koodata hyödyllisiä toiminnallisuuksia, joista itseparantuvuus on kiinnostava esimerkki. Vaikka näiden materiaalien tutkimuksessa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, eivät ne vielä ole saavuttaneet täyttä potentiaaliaan. 

Niin kutsutut post-translationaaliset muokkaukset, jotka ovat proteiineihin niiden biosynteesin jälkeen tehtäviä kovalenttisia muokkauksia, ovat oleellisia monissa proteiinipohjaisissa materiaaleissa. Mekanismeja, joilla muokkaukset vaikuttavat materiaalin ominaisuuksiin, ei kuitenkaan täysin ymmärretä lähinnä teknisten haasteiden vuoksi. 

Projektin tavoitteena on kehittää menetelmiä, joiden avulla post-translationaalisesti muokattuja biomateriaaleihin soveltuvia proteiineja voidaan tuottaa eettisesti, ekologisesti ja taloudellisesti bakteereissa, jotka eivät luonnostaan osaa tehdä haluttuja muokkauksia. ”Tutkimme näin aikaansaatujen muokkausten vaikutusta proteiinien ominaisuuksiin ja näiden välisiin vuorovaikutuksiin sekä pyrimme ymmärtämään, miten ja miksi aikaansaadut muokkaukset vaikuttavat materiaalien ominaisuuksiin”, Sesilja Aranko kertoo. Tavoitteena projektissa on myös tuottaa uudenlaisia funktionaalisia biomateriaaleja.

Lisätietoa englanniksi:

https://researchleaderprogramme.com/recipients/sesilja-aranko/

Sesilja Aranko

Senior Scientist
T107 Bioproducts and Biosystems
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Enriqueta Noriega Benitez and Thuy-Linh Phi
Nimitykset Julkaistu:

Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa

Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.
Piirroskuvituksessa on siniasuinen mieshamo kumartuneena 3D-printterin ylle, kuvassa on myös maapallo, jonka yllä kulkee lentokone, sekä sormet, jotka pitelevät kuutiota, jossa lukee error!. Kuvitus: Studio Jenni & Jukka.
Aalto Magazine Julkaistu:

Totta vai tarua: 3D-tulostuksella voidaan valmistaa avaruusraketti?

Apulaisprofessori Mika Salmi oikoo 3D-tulostuksesta vallitsevia mielikuvia. Salmen professuurin ala on kestävä kehitys valmistuksessa.
Jaakko Honko -luennon 2023 pääpuhuja Kaisa Hietala
Yliopisto Julkaistu:

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.