Uutiset

Merkittävä Novo Nordisk -rahoitus tutkija Sesilja Arangolle

Aalto-yliopiston tutkija Sesilja Aranko on saanut Novo Nordisk Fonden -säätiön myöntämän Emerging Investigator -rahoituksen post-translationaalisesti muokattujen proteiinipohjaisten materiaalien kehittämiseen. Viisivuotiselle kaudelle myönnetyn rahoituksen suuruus on 10 miljoonaa DKK (noin 1,34M€).
Sesilja Aranko.

Emerging Investigator -rahoitus on osa Novo Nordisk Fonden -säätiön Tutkimuksen Edelläkävijät (Research Leader) -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on mahdollistaa alan johtaville tutkijoille kunnianhimoisten ja innovatiivisten tutkimusprojektien tekeminen. Emerging Investigator -rahoitus myönnetään poikkeuksellisen lupaaville nuorille tutkijoille, joille rahoitus mahdollistaa oman ryhmän perustamisen ja vakiinnuttamisen.

Rahoitetussa projektissa Aranko keskittyy tutkimaan post-translationaalisten muokkausten roolia rakenteellisten proteiinien sekä näistä tehtävien biomateriaalien ominaisuuksille. Proteiinipohjaisissa materiaaleissa yhdistyvät erinomaiset mekaaniset ominaisuudet ja luontainen biohajoavuus, joiden lisäksi niihin voidaan koodata hyödyllisiä toiminnallisuuksia, joista itseparantuvuus on kiinnostava esimerkki. Vaikka näiden materiaalien tutkimuksessa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, eivät ne vielä ole saavuttaneet täyttä potentiaaliaan. 

Niin kutsutut post-translationaaliset muokkaukset, jotka ovat proteiineihin niiden biosynteesin jälkeen tehtäviä kovalenttisia muokkauksia, ovat oleellisia monissa proteiinipohjaisissa materiaaleissa. Mekanismeja, joilla muokkaukset vaikuttavat materiaalin ominaisuuksiin, ei kuitenkaan täysin ymmärretä lähinnä teknisten haasteiden vuoksi. 

Projektin tavoitteena on kehittää menetelmiä, joiden avulla post-translationaalisesti muokattuja biomateriaaleihin soveltuvia proteiineja voidaan tuottaa eettisesti, ekologisesti ja taloudellisesti bakteereissa, jotka eivät luonnostaan osaa tehdä haluttuja muokkauksia. ”Tutkimme näin aikaansaatujen muokkausten vaikutusta proteiinien ominaisuuksiin ja näiden välisiin vuorovaikutuksiin sekä pyrimme ymmärtämään, miten ja miksi aikaansaadut muokkaukset vaikuttavat materiaalien ominaisuuksiin”, Sesilja Aranko kertoo. Tavoitteena projektissa on myös tuottaa uudenlaisia funktionaalisia biomateriaaleja.

Lisätietoa englanniksi:

https://researchleaderprogramme.com/recipients/sesilja-aranko/

Sesilja Aranko

Senior Scientist
T107 Bioproducts and Biosystems
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen
Kampus Julkaistu:

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.