Uutiset

Mari Lundström on nimitetty Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavaksi varadekaaniksi

Professori Mari Lundström on nimitetty Kemian tekniikan korkeakoulun tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavaksi varadekaaniksi 1. syyskuuta 2022 alkaen. Varadekaanina Mari Lundström vastaa dekaanin tukemisesta kaikissa tutkimukseen ja innovaatioihin liittyvissä asioissa. Hän on korkeakoulun johtoryhmän ja yliopiston tutkimuksen ohjausryhmän jäsen.
Lundström

Mari Lundström on menestynyt tutkija, ja hän on viime aikoina aktiivisesti työskennellyt yhdistääkseen teollisuudessa ja korkeakouluissa tehtävää tutkimusta. Hänen tutkimussalkkunsa on poikkeuksellisen laaja sisältäen yli 30 eri rahoitussegmenteistä rahoitettua hanketta. Viime vuosina hänen ohjauksessaan on valmistunut 13 tekniikan tohtoria.

Professori Lundström liittyi Aalto-yliopiston tiedeyhteisöön vuonna 2015 työskenneltyään useita vuosia teollisuudessa valmistumisensa jälkeen. Hän on toiminut mm. useissa tutkimukseen-, ja projektien toteutukseen liittyvissä tehtävissä Outotecissä. Lundström on tunnustettu metallurgian ammattilainen, joka keskittyy erityisesti hydrometallurgiaan eli metallien tuotantoon ja kierrätykseen liittyviin ilmiöihin ja prosesseihin vesiliuoksissa. Myös sovellettu sähkökemia, korroosio- ja prosessimallinnus sekä niihin liittyvä elinkaarianalyysi ovat hänen tutkimusryhmänsä painopistealueita.

Tutkimuksen ja innovaation varadekaanina Lundström kertoo haluavansa edistää korkeatasoista tutkimusta, jolla on todellista vaikutusta nykypäivän suuriin haasteisiin.

”Ilmastokriisi kulkee käsi kädessä "molekyylikriisin" kanssa, sillä esimerkiksi energiamurros on yhä raaka-aineintensiivisempi. Tämä korostaa energiamateriaalien ja energian varastoinnin tutkimuksen kasvavaa merkitystä, mutta myös tarvetta lisätä ymmärrystä raaka-aineriippuvuudesta, raaka-aineiden tuotannosta, rajoituksista ja kierrätettävyydestä", sanoo professori Mari Lundström.

"Kemian tekniikan korkeakoulun osaaminen antaa meille mahdollisuuden vastata useisiin ajankohtaisiin haasteisiin, olipa kyse sitten vetytaloudesta, Power-to-X:stä, akuista, hiilidioksidin talteenotosta, biotaloudesta tai tekstiilien ja metallien kierrätyksestä, vain muutamia mainitakseni. Korkeatasoinen tutkimustyö yhdistettynä realistisiin innovaatioihin antaa meille mahdollisuuden hyödyntää koulumme täysimääräisen potentiaalin," Mari Lundström sanoo.

Lundström on ollut aktiivinen myös Aallon innovaatiotoiminnassa. Tänä vuonna on perustettu yliopiston keksintöihin pohjautuen uusi kiertotalousyritys, joka keskittyy innovatiiviseen sähkökemialliseen metallien talteenottoon. Hän on myös kehittänyt aktiivisesti raaka-aineiden tutkimusinfrastruktuuria, joka on Suomen Akatemian kansallisen tutkimusinfrastruktuurin tiekartalla 2021-2024.

"Mari Lundströmin saavutukset yliopistossa, teollisuudessa ja innovaatiotoiminnassa sekä hänen johtamiskokemuksensa antavat erinomaiset edellytykset menestyä tässä tehtävässä. Koulumme tutkimuskohteet edistävät kestävää kehitystä ja ovat erittäin ajankohtaisia. Olemme sitoutuneet kehittämään valittuja aloja edelleen. Odotan innolla yhteistyötä Marin kanssa ja olen vakuuttunut siitä, että voimme yhdessä edistää ja tukea tutkimuksellista huippuosaamista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta koulussamme," toteaa Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus.

Aalto-yliopiston rehtori on tehnyt nimityksen dekaanin esityksen perusteella.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aallon logo talon katolla
Nimitykset Julkaistu:

Neljä uutta professoria Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessorit Hannele Holttinen ja Teemu Manderbacka sekä apulaisprofessorit Mikko Suominen ja Risto Ojala nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Nainen mustassa asussa nojaa vaaleaa seinää vasten
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.