Uutiset

Mari Lundström on nimitetty Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavaksi varadekaaniksi

Professori Mari Lundström on nimitetty Kemian tekniikan korkeakoulun tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavaksi varadekaaniksi 1. syyskuuta 2022 alkaen. Varadekaanina Mari Lundström vastaa dekaanin tukemisesta kaikissa tutkimukseen ja innovaatioihin liittyvissä asioissa. Hän on korkeakoulun johtoryhmän ja yliopiston tutkimuksen ohjausryhmän jäsen.
Lundström

Mari Lundström on menestynyt tutkija, ja hän on viime aikoina aktiivisesti työskennellyt yhdistääkseen teollisuudessa ja korkeakouluissa tehtävää tutkimusta. Hänen tutkimussalkkunsa on poikkeuksellisen laaja sisältäen yli 30 eri rahoitussegmenteistä rahoitettua hanketta. Viime vuosina hänen ohjauksessaan on valmistunut 13 tekniikan tohtoria.

Professori Lundström liittyi Aalto-yliopiston tiedeyhteisöön vuonna 2015 työskenneltyään useita vuosia teollisuudessa valmistumisensa jälkeen. Hän on toiminut mm. useissa tutkimukseen-, ja projektien toteutukseen liittyvissä tehtävissä Outotecissä. Lundström on tunnustettu metallurgian ammattilainen, joka keskittyy erityisesti hydrometallurgiaan eli metallien tuotantoon ja kierrätykseen liittyviin ilmiöihin ja prosesseihin vesiliuoksissa. Myös sovellettu sähkökemia, korroosio- ja prosessimallinnus sekä niihin liittyvä elinkaarianalyysi ovat hänen tutkimusryhmänsä painopistealueita.

Tutkimuksen ja innovaation varadekaanina Lundström kertoo haluavansa edistää korkeatasoista tutkimusta, jolla on todellista vaikutusta nykypäivän suuriin haasteisiin.

”Ilmastokriisi kulkee käsi kädessä "molekyylikriisin" kanssa, sillä esimerkiksi energiamurros on yhä raaka-aineintensiivisempi. Tämä korostaa energiamateriaalien ja energian varastoinnin tutkimuksen kasvavaa merkitystä, mutta myös tarvetta lisätä ymmärrystä raaka-aineriippuvuudesta, raaka-aineiden tuotannosta, rajoituksista ja kierrätettävyydestä", sanoo professori Mari Lundström.

"Kemian tekniikan korkeakoulun osaaminen antaa meille mahdollisuuden vastata useisiin ajankohtaisiin haasteisiin, olipa kyse sitten vetytaloudesta, Power-to-X:stä, akuista, hiilidioksidin talteenotosta, biotaloudesta tai tekstiilien ja metallien kierrätyksestä, vain muutamia mainitakseni. Korkeatasoinen tutkimustyö yhdistettynä realistisiin innovaatioihin antaa meille mahdollisuuden hyödyntää koulumme täysimääräisen potentiaalin," Mari Lundström sanoo.

Lundström on ollut aktiivinen myös Aallon innovaatiotoiminnassa. Tänä vuonna on perustettu yliopiston keksintöihin pohjautuen uusi kiertotalousyritys, joka keskittyy innovatiiviseen sähkökemialliseen metallien talteenottoon. Hän on myös kehittänyt aktiivisesti raaka-aineiden tutkimusinfrastruktuuria, joka on Suomen Akatemian kansallisen tutkimusinfrastruktuurin tiekartalla 2021-2024.

"Mari Lundströmin saavutukset yliopistossa, teollisuudessa ja innovaatiotoiminnassa sekä hänen johtamiskokemuksensa antavat erinomaiset edellytykset menestyä tässä tehtävässä. Koulumme tutkimuskohteet edistävät kestävää kehitystä ja ovat erittäin ajankohtaisia. Olemme sitoutuneet kehittämään valittuja aloja edelleen. Odotan innolla yhteistyötä Marin kanssa ja olen vakuuttunut siitä, että voimme yhdessä edistää ja tukea tutkimuksellista huippuosaamista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta koulussamme," toteaa Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus.

Aalto-yliopiston rehtori on tehnyt nimityksen dekaanin esityksen perusteella.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Työelämäprofessori Topias Siren
Nimitykset Julkaistu:

Kalliomekaniikan asiantuntija Topias Siren on nimitetty Aalto-yliopiston työelämäprofessoriksi

”Työelämäprofessuurin myötä tuon opiskelijoille paljon oppeja työelämästä yhdistettäväksi teoreettiseen osaamiseen”, lupaa Topias Siren.
Man with glasses and a black blouse looking at the camera
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Tomek Rygalik: "Meidän on suunniteltava vähemmän mutta parempia asioita pidemmäksi aikaa”

Uudet professorit esittäytyvät: huonekalusuunnittelun professori Tomek Rygalik
Aalto logo on roof. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakouluun kaksi uutta tutkijaa

Wenwen Fang on nimitetty 1. lokakuuta 2022 alkaen Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen tutkijaksi.
Kimmo Kovanen portrait
Nimitykset Julkaistu:

Kimmo Kovanen aloitti tutkimuspalveluissa tietoasiantuntijana

Kimmo Kovanen työskentelee Avoin tiede ja ACRIS-tiimissä.