Uutiset

Maailman ja Suomen suurimmat kestävyystieteiden tapahtumat saman katon alle ensi vuonna

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat mukana järjestämässä suurta kestävyystieteiden kansainvälistä konferenssia kesäkuussa 2024. Helsingissä ja Espoossa järjestettävä tapahtuma yhdistää kansainvälisen SRI-kongressin ja Sustainability Science Daysin.
SSD posters

Kansainvälinen konferenssi järjestetään 10.–15.6.2024 Helsingin yliopiston keskustakampuksella ja Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä. 

Sustainability Science Days on Suomen suurin kestävyystieteiden konferenssi, ja se järjestetään ensi vuonna seitsemättä kertaa, nyt yhteistyössä SRI-kongressin kanssa. SRI-kongressi (Sustainability Research and Innovation) on kansainvälinen tiedetapahtuma kestävän kehityksen tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan edistämiseksi. Tapahtumaan odotetaan yli 2000 kansainvälistä kestävän kehityksen asiantuntijaa ja tutkijaa. 

- Kestävyyskriisi on kiireellinen ja monimutkainen haaste, joka koskettaa meitä kaikkia. Helsingin yliopistossa uskomme vahvasti siihen, että tutkitun tiedon voimalla ja rajoja rikkovalla yhteistyöllä luomme oikeudenmukaisemman, terveemmän ja kestävämmän maailman. Odotamme innolla, että saamme rakentaa SRI-tapahtuman, jolla on todellista, maailmanlaajuista vaikutusta, sanoo Tom Böhling, Helsingin yliopiston kestävän kehityksen ja vastuullisuuden vararehtori. 

- Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on kaiken toiminnan ytimessä. On hienoa voida yhdistää voimat ja tuoda tutkijat ja eri sidosryhmät yhteen Suomen suurimpaan suureen kestävän kehityksen tiedekonferenssiin. Tarvitsemme kestävyystiedettä, -tutkimusta ja -innovaatioita nyt enemmän kuin koskaan, sanoo Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen

SRI tarjoaa alustan keskustelulle, verkostoitumiselle sekä tiedon ja ideoiden jakamiselle. Tapahtuma kerää yhteen kestävyystutkijoita, hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijoita, rahoittajia ja innovaattoreita ympäri maailman.  

- Keräämme yhteen suuren joukon osaajia pohtimaan vaikeita kysymyksiä – miten turvaamme ihmisen ja muiden lajien tulevaisuuden, miten reagoimme ilmastohätätilaan ja luontokatoon sekä muihin vakaviin ympäristöongelmiin. Haastamme kaikki yhteiskunnan toimijat mukaan yhteisen tiedon äärelle, jotta yhteiskunnat voivat tehdä viisaita päätöksiä, sanoo Susanna Lehvävirta, Helsingin yliopiston Kestävyystieteen instituutin (HELSUS) johtaja. 

SRI-kongressin järjestävät yhdessä vuosittain vaihtuvan isäntämaan tahojen kanssa kestävyysalan toimijat Future Earth ja Belmont Forum. Aiemmin tapahtuma on järjestetty Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Panamassa. 

- Olemme innoissamme siitä, että saamme tuoda kongressin Suomeen, joka on yksi maailman johtavista kestävän kehityksen ja innovoinnin maista. Vuoden 2024 SRI-kongressi on myös ensimmäinen Euroopassa ja Pohjoismaissa. Tuomalla tapahtuman ja sen globaalin yhteisön eri alueille SRI haluaa käynnistää uusia keskusteluja ja yhteistyötä sekä vauhdittaa tietoon perustuvaa kestävän kehityksen muutosta maailmanlaajuisesti, sanovat SRI:n koollekutsujat Erica Key, Future Earth US Global Hubin johtaja, Nicole Arbour, Belmont Forumin toiminnanjohtaja, ja Veera Mitzner, Future Earth US Hubin apulaisjohtaja. 

Tutustu SRI-kongressiin https://sricongress.org/ 

Lue lisää Sustainability Science Daysista https://www.helsinki.fi/en/conferences/sustainability-science-days-2023 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyy ruokalista, johon eri aterioiden CO2-päästöt on merkitty värikoodilla ja euromääräisrellä hinnalla.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimus: Hiilijalanjäljen merkitseminen vaikuttaa joukkoruokailijoiden valintoihin – myös merkitsemistavalla on väliä

Saksassa toteutettu tuore tutkimus osoittaa, että opiskelijaravintolan asiakkaat valitsivat vähäpäästöisempiä aterioita, kun heille kerrottiin eri ateriavaihtoehtojen hiilijalanjälki. Vaikutus oli suurin, kun hiilijalanjälki kerrottiin liikennevalo-värikoodin ja euromääräisen hinnan yhdistelmänä. Tutkijan mukaan asia kannattaisi huomioida myös Suomessa, missä joukkoruokailu on erityisen suosittua.
The magnetic properties of a material can affect how it interacts with light.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Yksisuuntaisen lasin kehitys vihdoin mahdollista

Tutkijat kehittivät uuden metamateriaalin, joka voi toimia monenlaisten teknologisten innovaatioiden pohjana.
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee

Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.
Illustration of a hand holding a smartphone with a data visualisation of a social bubble behind it.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus näyttää, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti suomalaisten Nato-keskustelua Twitterissä

Juuri julkaistu tutkimus osoittaa, miten suomalaiset vasemmistolaisiksi määritellyt keskustelijat lähentyivät Natoon myönteisesti suhtautuvia käyttäjiä Twitterissä Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Sen sijaan salaliittoteorioista ja disinformaatiosta ammentavat keskustelijat pysyivät omassa kuplassaan hyökkäyksestä huolimatta.