Uutiset

Luova Eurooppa -projekti "Urban Travel Machines" Tarton kansainvälisellä kirjallisuusfestivaalilla Virossa

Yksitoista Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijaa opiskelijaa ja visuaalisen viestinnän muotoilun lehtori Tarja Nieminen osallistuivat 9.-13.5.2023 Tarton kansainväliselle Prima Vista-kirjallisuusfestivaalille. Festivaalin tämänvuotinen teema oli Impossible Dream (”Mahdoton unelma”). Festivaali kutsui yleisön pohtimaan “mielikuvituksen roolia ja kykyä kuvitella näennäisesti tutun ja toteutettavissa olevan horisontin taakse, erityisesti nykyisenä kriisien ja konfliktien aikana".
Maja Jantar's rehearsal at Tartu Planetarium
Kuva: Teele Lember. Tarton planetaarionäytöksessä esiintyneen äänirunoilija Maja Jantarin esityksen visualisoivat Aalto Artsin opiskelijat Eerika Jalasaho (MA New Media Design and Production) ja Pietu Arvola (MA Sound Design in New Media)

Festivaaleilla esiintyi runoilijoita, kirjailijoita, kriitikkoja ja kääntäjiä Virosta, muualta Euroopasta ja USA:sta. Ohjelma tarjosi tapahtumia lapsille, nuorille ja aikuisille. Aalto ARTS -ryhmä ja Urban Travel Machines -projektin valitsemat viisi runoilijaa esittelivät neljässä eri näytöksessä 12. ja 13. toukokuuta Tarton AHHAA Science Centerin planetariumissa viisi erilaista puolipallon muotoon visualisoitua 360˚ slam poetry -esitystä.

Esitykset saivat alkunsa Aalto ARTSissa joulukuussa 2022 pidetyssä Performance Driven Visuals -työpajassa, jossa runoilijat työskentelivät ryhmissä korkeakoulun opiskelijoiden kanssa luoden immersiivisiä full-dome visualisointeja ja videoita. Työpajaan osallistui viiden runoilijan lisäksi seitsemän tutoria Antwerpenistä, Varsovasta ja Aalto-yliopistosta sekä 15 Aalto ARTSin MA -opiskelijaa.

Tarton tapahtumaan osallistuneet runoilijat olivat Giovanni Baudonck (Belgia), Eleonora Fisco (Italia), Sergio Garau (Italia), Maja Jantar (Suomi) ja Jaan “Luulur” Malin (Viro).

Lisäksi Tarton planetaarionäytöksissä esiintyivät virolaiset runoilijat Sveta Grigorjeva, Sirel HeinlooIrene, Teele Lember ja Joonas Veelmaa, joiden esitykset oli luotu yhteistyössä Tarton planetaariossa työskentelevän Üllar Kivilan kanssa.

"Creative Europen rahoittama UTM Urban Travel Machines -projekti tuo yhteen runouden ja immersiivisen uuden teknologian maailmat luodakseen ikimuistoisen kulttuurikokemuksen. Innovatiivisen hankkeen tavoitteena on laajentaa kirjallisuuden sektoria Euroopassa yhdistämällä slam- ja äänirunous, huipputeknologia ja neljän planetaarion - Tarton, Wienin, La Corunan ja Brysselin - asiantuntemus. Projektin lopulliset tulokset esitetään Brysselin planetaariossa syksyllä 2024”, UTM-projektin pääkoordinaattori Philip Meersman tiivistää. Meersman piti Tartossa myös immersiivisten runoesitystekniikoiden työpajoja kahdelle paikallisten runoilijoiden ryhmälle.

”Kun Aalto ARTSin opiskelijat suunnittelivat ryhmissä kansainvälisten runoilijoiden esitykset ja loivat jokaiselle runoilijalle oman, yksilöllisen immersiivisen maailman, virolaiset runoilijat työskentelivät AHHAAn planetaariossa Üllar Kivilan kanssa, joka samalla testasi Tarton intiimin planetaarion rajoja”, Philip Meersman jatkaa. "Haluan kiittää kaikkia kumppaneita ja projektiin osallistuneita heidän innokkuudestaan ja ansiokkaasta työstään projektin ensimmäisten tulosten esittelemiseksi yleisölle.”

Runoilijat olivat innoissaan projektista. ”Yhteistyö opiskelijoiden kanssa oli sujuvaa ja yhdenvertaista, he olivat minulle kuin kollegoita. Alusta asti oli selvää, että olimme kaikki taiteilijoita, jotka tuovat oman luovan panoksen esitykseen. Inspiroiduimme yhdessä ja löysimme helposti yhteisen sävelen”, äänirunoilija Maja Jantar tiivistää. "Oli todella ilo nähdä runojen ja niihin luotujen visuaalisten maailmojen yhdistyvän ja toteutuvan tapahtumana.”

“Tarton planetaariosta tuli muutaman päivän ajan U.T.M. - Urban Travel Machine - tumma kohtu, missä kosmisella matkalla oleva hohtava avaruusalus eteni sisällään muun muassa aakkosellisia tähtikuvioita, ääniä ja kaleidoskooppisia katedraalimaisia muotoja”, italialainen runoilija Sergio Garau lisää. “Tämä oli ensimmäinen kerta kun esitin runon planetaariossa. Aalto-yliopiston opiskelijoiden visuaalinen mielikuvitus ja heidän luomansa äänitehosteet ja musiikki tehostivat hienolla tavalla katsojamatkustajien mielikuvia ja kokemusta runoista”, hän jatkaa.

Kirsi-Marja in a green blazer reciting a poem in front of a blue screen
Kuva: Tarja Nieminen. Kirsi-Marja Moberg esittelee työryhmän Kirsi-Marja Moberg, Merle Karp ja Yoona Yang puolesta Jaan Malinin aseemisen runon “Tähed ja Tähed” visualisoinnin suunnittelua planetaarion järjestämässä yleisötilaisuudessa 11. toukokuuta.

“Poikkitaiteellisissa ryhmissä työskentely oli todella hieno oppimiskokemus, jossa yhdistyi kaikkien asiantuntemus ja näkemykset. Oli myös mahtavaa nähdä lopputulokset, 360˚-projektiot ensimmäistä kertaa planetaario-olosuhteissa Tarton Prima Vista -festivaalilla. Aiomme jatkaa esitysten työstöä Brysselin planetaarioon, joka tarjoaa entistä enemmän teknisiä mahdollisuuksia uniikkiin immersiiviseen taidekokemukseen”, Aalto Artsin Visual Cultures, Curating and Contemporary Art -ohjelman maisteriopiskelija Kirsi-Marja Moberg toteaa. ”Tiimimme esitys perustui Jaan ”Luulur” Malinin improvisoituun aseemiseen runoesitykseen. Vironkielinen sana “täht” tarkoittaa sekä tähteä että kirjainta. Tästä tuli myös alku esityksen suunnittelulle. Luulurin improvisoidun äänilyriikan avulla audiovisuaalisen esityksen tavoitteeksi tuli hylätä sanallinen informaatio ja löytää runon alla piileviä merkityksiä."

"Projekti oli vaativa ja kiehtova oppimistapahtuma: 360˚ planetaario-projisoinnin suunnittelu runoilijamme viestin ja esityksen huomioon ottaen oli haastavaa, mutta palkitsevaa. Sain uutta luottamusta kykyyni navigoida teknisissä haasteissa sekä inspiraatiota yhdistää runous, performanssit ja eri alojen yhteistyö omaan luovaan tekemiseeni”, visuaalisen viestinnän suunnittelun MA-opiskelija Milja Komulainen runoilija Eleonora Fisco -ryhmästä lisää.

Eleonora citing her poem in front of a colourful slideshow
Kuva: Tarja Nieminen. Milja Komulainen esittelee planetaario-projektia "Radici", jossa hän työskenteli italialaisen runoilijan Eleonora Fiscon sekä Aalto Artsin opiskelijoiden Erika Rustamovan, Liisi Souroshin ja Noa Joulinin kanssa.

Urban Travel Machines -projektin pääkoordinaattori:

Philip Meersman (Royal Academy of Fine Arts, Antwerp, Belgium)
 

Projektin koordinaattori Aalto ARTSissa:

Tarja Nieminen (Visuaalisen viestinnän lehtori, Art & Media)
 

Aalto ARTSissa joulukuussa 2022 pidetyn työpajan ohjaajat:

Kristof Timmerman (Royal Academy of Fine Arts, Antwerp, Belgium)

Jeroen Cluckers (Royal Academy of Fine Arts, Antwerp, Belgium)

Olga Wroniewicz (PJAIT Warsaw, Poland)

Ludwika Bialkowska (PJAIT Warsaw, Poland)

Emilia Ishizaka (PJAIT Warsaw, Poland)
 

Projektiin osallistuvat runoilija/opiskelijaryhmät:

Giovanni Baudonck / Belgia

Hanna-Katri Eskelinen (MA in Visual Communication Design)

Malgorzata Nowicka (MA in New Media)

Calvin Guillot Suarez (MA in New Media)

Eleonora Fisco / Italia

Milja Komulainen (MA in Visual Communication Design)

Erika Rustamova (MA in New Media)

Liisi Soroush (MA in New Media)

Noa Joulin (MA in Visual Communication Design)

Sergio Garau / Italia

Jacob Söderström (BA in Visual Communication Design) 

Inka Jerkku (MA in New Media)

Iida Nurminen (Production Design, ELO Film School

Maja Jantar / Hollanti-Suomi

Eerika Jalasaho (MA New Media Design and Production)

Pietu Arvola (MA Sound Design in New Media)

Jaan Malin / Viro

Merle Karp (BA in Visual Communication Design)

Kirsi-Marja Moberg (MA, Visual Cultures, Curating and Contemporary Art)

Yoona Yang (MA in New Media Design and Production)

Lisätietoja:

Tarja Nieminen, visuaalisen viestinnän muotoilun lehtori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected]

Tartu International Literary Festival

European Union logo for a co-funded project by the Creative Europe Programme of the EU

Hanke sai osarahoitusta Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelmasta.

Lue lisää:

Eleonora Fisco presenting a virtual concept of the performance for Tartu planetarium.

Urban Travel Machines -hankkeessa tutkitaan immersiivisen teknologian mahdollisuuksia tarinankerronnassa ja runoudessa

Kolme taidekoulua yhdistää voimansa luodakseen digitaalisesti visualisoituja slam-runofestivaaleja eri puolilla Eurooppaa.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: