Uutiset

Luentosarja keväällä 2022: Miten talous ja politiikka kytkeytyvät?

Maanantaina 14.3. alkaa kaikille avoin, studia generalis -periaatteella toteutettava kurssi, joka keskittyy luomaan yleiskuvan Suomen ja euroalueen talouspolitiikasta.
Helsinki GSE:n talouspolitiikkakurssi, kevät 2022

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston taloustieteen työelämäprofessorit Vesa Vihriälä ja Martti Hetemäki luotsaavat Helsinki GSE:n kurssia Talouspolitiikka Suomessa ja euroalueella. Maanantaina 14.3. alkava kaikille avoin, studia generalis -periaatteella toteutettava kurssi keskittyy luomaan yleiskuvan Suomen ja euroalueen talouspolitiikasta. Vihriälä ja Hetemäki saavat luennoille vieraikseen nimekkäitä talousvaikuttajia, kuten Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin ja VATT:n entisen ylijohtajan Anni Huhtalan.

Talous ja politiikka kulkevat käsikädessä, eikä ilman toista olisi toista.  Talouspolitiikka-kurssin tavoite onkin antaa osallistujille yleiskäsitys talouspolitiikan tavoitteista, keinoista, rajoituksista ja instituutioista sekä valikoiduista ajankohtaisista politiikkakysymyksistä. Painopiste kurssilla on Suomen talouspolitiikassa, mutta myös Suomen kannalta kiinnostavat euroalueen ja koko EU:n talouspolitiikan kysymykset tulevat esille.

”Talouspolitiikan kysymykset ovat arkipäivää median uutisoinneissa ja toisaalta politiikkojen pöydällä ne ovat jatkuvasti. Toivomme, että tämä kurssi antaa mahdollisimman monelle ihmiselle välineitä hahmottaa tuota keskustelua ja ajatuksia päätösten takana”, visioivat kurssin vetäjät Martti Hetemäki ja Vesa Vihriälä.

Luentojen ajankohdat, aiheet ja luennoitsijat

Kurssin luennot järjestetään kuuden viikon aikana, maanantaisin klo 14.15–15.45 ja torstaisin klo 12.15–13.45. Kuka tahansa voi seurata luentoja verkon välityksellä ja halutessaan kurssin voi suorittaa osana Helsingin yliopiston avoimen yliopiston taloustieteen opintoja (tästä ilmoittautumiseen). Luentojen kieli on suomi.

Verkkolähetyksiä voi seurata Helsingin yliopiston Unitube-palvelun suoratoistosivulla.

Ma 14.3. Johdanto ja talouspolitiikan peruskysymykset, työelämäprofessori Vesa Vihriälä, Helsingin yliopisto

To 17.3. Talouspolitiikan osa-alueet sekä instituutiot ja prosessit Suomessa, työelämäprofessori Martti Hetemäki, Aalto-yliopisto

Ma 21.3. Finanssipolitiikka Suomessa, Martti Hetemäki

To 24.3. EU-tason talouspolitiikka, Vesa Vihriälä

Ma 28.3. Rahapolitiikka euroalueella, pääjohtaja Olli Rehn, Suomen Pankki

To 31.3. Rahoitusmarkkinoiden sääntely ja makrovakauspolitiikka, Vesa Vihriälä

Ma 4.4. Talouskriisien politiikka, Vesa Vihriälä

To 7.4. Verotus ja sosiaaliturva, professori Niku Määttänen, Helsinki GSE, Helsingin yliopisto

Ma 11.4. Työmarkkinat ja niiden sääntely, tutkimusjohtaja Antti Kauhanen, Etla

To 21.4. Ympäristöpolitiikka, tutkimusprofessori Anni Huhtala, VATT

Ma 25.4. Innovaatiopolitiikka, Martti Hetemäki

To 28.4. Ajankohtaisia politiikkakysymyksiä Suomessa ja EU:ssa, Vesa Vihriälä ja Martti Hetemäki

Tervetuloa!

Lisätietoja: 
Jari Järvenpää
projektipäällikkö, Helsinki GSE
[email protected]
+358 50 342 3736

***

Taloustieteen keskus Helsinki GSE (Helsinki Graduate School of Economics) on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska Handelshögskolanin ja Helsingin yliopiston yhteinen taloustieteen huippuyksikkö, jonka tehtävä on kouluttaa, tuottaa korkeatasoista tutkimusta ja hyödyttää yhteiskuntaa – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

https://www.helsinkigse.fi/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Seminariin osallistujia kuuntelemassa esityksiä.
Yhteistyö Julkaistu:

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen biotuotealan yhteistyö vahvistuu – puulle lisäarvoa innovatiivisista biomateriaaleista

Suomessa vieraili toukokuun lopulla laaja yhdysvaltalaisdelegaatio, joka tutustui maamme metsä- ja puusektoriosaamiseen. Aalto-yliopiston ja VTT:n lippulaivahanke FinnCERES on mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa biopohjaisten materiaali-innovaatioiden avulla.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.