Uutiset

Loppuuko Suomesta sähkö ja mitä päästöillemme tapahtuu? Tutkijamme vastaa viiteen monia mietityttävään kysymykseen energiasta

Suomessa on kehotettu varautumaan mahdolliseen sähköpulaan tulevana talvena sähköä ja energiaa säästämällä. Teknillisen fysiikan professorimme Peter Lund vastaa viiteen ajankohtaiseen energiakysymykseen.
Aalto University campus lights. Photo: Mika Huisman
Kuva: Mika Huisman / Decopic

1. Voiko Suomesta loppua talvella sähkö?

”Talvella energiakäyttö, erityisesti lämmityksessä, on huipussaan.  Koko sähköjärjestelmä voikin tulevana talvena olla aivan äärimmillään. Siksi ei ole poissuljettua, että sähköstä tulee hetkellisesti pulaa. Jos energiakriisi pahenisi, valtiovalta joutuisi pian päättämään muun muassa  energian varmuusvarastojen ja reservien lisäämisestä ensi talvikaudelle sekä erilaisista tehostamistoimista.

Isompi ja pidempi häiriö sähköntuotannossa, esimerkiksi suuressa voimalaitoksessa, voisi jopa johtaa jonkinlaiseen säännöstelyyn. Jos talvella olisi pulaa sähköstä, niin todennäköisesti joitakin suuria teollisuuslaitoksia suljettaisiin hetkeksi, että sähköä riittää tavallisille ihmisille.”

2. Onko mahdollista, että Suomi alkaa lisätä kivihiilen ja turpeen käyttöä? Miten tämä vaikuttaisi päästöihimme?

”Vakavassa energiakriisissä saatetaan joutua käyttämään etenkin pakkaskaudella enemmän kivihiiltä ja mahdollisesti turvettakin, mutta tämä olisi väliaikaista eikä siten romuttaisi pitemmän aikavälin hiilineutraaliuustavoitteita. Jos kriisissä sen sijaan tukeudutaan vahvemmin uusiutuviin energialähteisiin ja energian käytön tehostamistoimiin, voidaan itse asiassa vahvistaa ja nopeuttaa ilmastotavoitteeseen pääsyä. Suomi ottaa nyt käyttöön suuria määriä päästötöntä sähköntuotantoa, joka vähentää muualta tulevan fossiilisen energian tarvetta ja mahdollistaa esimerkiksi tehokkaiden lämpöpumppujen käytön lämmityksessä fossiilisten polttoaineiden sijaan.”

Group leader professor Peter Lund

ilmastotavoitteisiin pääsyä voidaan itse asiassa nopeuttaa, jos kriisissä tukeudutaan uusiutuviin ja energian käytön tehostamiseen.

Peter Lund, teknillisen fysiikan professori

3. Miten suuri merkitys yksityisten tahojen, esimerkiksi taloyhtiöiden, asentamilla aurinkopaneeleilla tai maalämpöpumpuilla olisi?

”Investoinnit lämpöpumppuihin ja aurinkoenergiaan ovat avuksi energiariippuvuuden ja energialaskun pienentämisessä. Yksityistaloudessa niiden merkitys voisi olla huomattava.  Esimerkiksi lämpöpumppuja otetaan jo nyt laajasti käyttöön Suomessa, ja ne auttavat pääsemään eroon öljylämmityksestä, mutta ovat iso apu myös kaupunkien kaukolämpölaitosten uudistamisessa.

Tavoitteeksi voitaisiin asettaa lämpöpumppujen käytön kaksinkertaistaminen nykyisestä, mikä  auttaisi esimerkiksi Helsinkiä pääsemään eroon vahvasta kaasu- ja hiiliriippuvuudesta lämmityksessä.”

4. Mikä on tehokkain tapa vähentää omaa sähkönkulutusta?

”Käyttämätön energia on usein puhtainta ja tehokkainta energiaa. Energiansäästötoimet, jotka perustuvat käyttötottumusten tai energiakäyttäytymisen muutoksiin, eivät juuri maksa mitään ja niistä kannattaa lähteä liikkeelle. Esimerkiksi sähkölaitteiden jättäminen valmiustilaan vie koko ajan turhaa sähköä. Liittämällä laturit, TV ja muut pienlaitteet moniosaiseen jatkojohtoon, on helppo napauttaa virtakytkimellä kaikki pois päältä yhdellä kertaa.

Monessa perheessä sähkösauna on tietenkin iso yksittäinen sähkösyöppö. Kannattaisi harventaa saunomista ja pyrkiä täsmäsaunomiseen eli ei kannata jättää turhaan kiuasta päälle.”

5. Mitä yliopiston pitäisi tehdä juuri nyt tutkimuksessa ja opetuksessa, jotta voimme auttaa yhteiskuntia kestävämmiksi?

Energia- ja ilmastokysymykset ovat muuttumassa monimutkaisemmiksi systeemisiksi kysymyksiksi, jossa muun muassa tekniset, taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset kysymykset linkittyvät yhteen. Esimerkiksi pelkät tekniset taidot eivät enää riitä. Kokonaisuuden ymmärtäminen ja ratkaisumallien kehittäminen edellyttää monitieteellistä osaamista ja monitieteellisen työskentelyn hallitsemista.

Aalto-yliopiston strategia lähtee juuri tällaisesta monen tieteenalan välisestä yhteistyöstä, joka antaa hyvät edellytykset laajempienkin kokonaisuuksien hallitsemiseksi, mutta myös ratkaisumallien kehittämiseen osana kokonaisuutta ja se ymmärtäen. Aallon erikoisuuteena voisi olla kouluttaa osaajia, joilla on kapean erityisosaamisen lisäksi ymmärrystä myös muilta oppiaineilta tai aloilta, kuten vaikkapa sosiaalisista kysymyksistä tai taloudesta. Kuvaisin tätä T-kirjaimena, jossa pystyviiva on oma syvällinen erityisala ja poikkiviiva on osaamisen laajuus.”

Venäläisenergian loppuminen voisi leikata Suomelta myös muun tuontienergian – Aalto-yliopiston tutkijat mallinsivat, mitä ketjureaktio tarkoittaisi huoltovarmuudelle

Aalto-yliopiston tuottama riskianalyysi osoittaa, että pahimmillaan sähkön tuotanto ei kattaisi kulutusta 2 500 tuntina vuodessa.

Read more
Kaasuputkia
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Vuoden 2023 kunniatohtorit
Palkinnot ja tunnustukset, Mediatiedotteet Julkaistu:

Viisi uutta tekniikan kunniatohtoria Aaltoon 2024

Kunniatohtorit vihitään juhlallisessa tohtoripromootiossa kesäkuussa.