Uutiset

Kuluttajien ruokailutottumuksia ja terveyttä tutkitaan big datan avulla

RICHFIELDS-hankkeessa luodaan kuluttajatietoalusta, joka kerää ja yhdistää sekä vertaa ja jakaa tietoja eurooppalaisten ruokailutottumuksista.

Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos on mukana RICHFIELDS-hankkeessa, jonka tavoitteena on tutkia Euroopassa päivittäin tehtäviä päätöksiä erilaisista ruokailutottumuksista. Aiemmin hyödyntämättömän big datan analyysi voi auttaa löytämään ratkaisuja ruokaan liittyviin ongelmiin kuten ylipainoisuuteen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Tietomassaa kerätään niin yksityishenkilöiltä, teollisuudesta kuin tutkimuksestakin.

– Meidän roolimme hankkeessa on kehittää alusta, joka kerää tietoa liikunnasta, unesta ja ravinnosta ja antaa tietojen pohjalta palautetta ja esittää vaihtoehtoisia, terveellisiä elämäntapavalintoja, tohtoritutkija Edward Mutafungwa tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta kertoo.

Järjestelmä kerää kaiken mahdollisen terveyteen liittyvän tiedon käyttäjän mukana kulkevista laitteista, kuten puhelimeen asennetuista antureista, joita tutkitaan ja kehitetään Aalto-yliopistossa.

– RICHFIELDS-hankkeessa arvioidaan myös, mitä laitoksia, resursseja ja palveluja tarvitaan kun tutkitaan, mitä kuluttajat valitsevat syötäväksi ja miten ja miksi he tekevät kyseiset valinnat, toteaa Karin Zimmermann, RICHFIELDS-hankkeesta vastaava koordinaattori LEI Wageningen UR tutkimuslaitoksessa.

Toistaiseksi tarvittavat tiedot ovat hajallaan ja monia keskeisiä tietoja puuttuu, mikä vaikeuttaa ruokailutottumusten ymmärtämistä ja uusien menetelmien ja tuotteiden kehittämistä.

RICHFIELDS-hankkeessa tutkitaan myös mahdollisuutta rikastaa alustaa yhdistämällä olemassa olevia ja uusia tutkimusinfrastruktuureja, laboratorioita ja -laitoksia. Tulosten pohjalta laaditaan tekniset vaatimukset, joiden mukaan ruokailutottumuksistamme koskevaa tietoa kerätään, vertaillaan ja jaetaan.

– RICHFIELDS-hankkeessa sidosryhmiä pyydetään keskustelemaan tietojen omistusoikeuksista, yksityisyydestä, tekijänoikeuksista, etiikasta ja hallintorakenteesta sekä laatimaan säännöt kuluttajatietoalustalle, Zimmermann toteaa. 

RICHFIELDS-hanketta koordinoi LEI Wageningen UR. Hankkeessa on mukana 16 kumppania 12 maasta, ja niillä on osaamista ravitsemuksen, sosiologian, tiedonhallinnan, tieto- ja viestintätekniikan, liike-elämän, kuluttajatutkimuksen ja elintarvikkeiden jalostuksen alalta. Tarkoituksena on tukea tulevia strategioita kansanterveyden edistämiseksi. EU:n Horisontti 2020 ohjelmassa korostetaan maailmanluokan tutkimusinfrastruktuurin tarvetta, ja siitä rahoitetaan RICHFIELDS-hanketta vuonna 2015.

Lisätietoa osoitteessa: www.richfields.eu

Yhteystiedot:
tutkijatohtori Jose Costa-Requena
Aalto-yliopisto
puh 050 577 0142
[email protected]

tutkijatohtori Edward Mutafungwa
Aalto-yliopisto
puh 050 4355 673
[email protected]

Hankkeen koordinaattori:
Karin Zimmermann, BSc, RM
LEI Wageningen UR
[email protected]

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.
Kemiantekniikan opiskelijoita
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oletko uusi data-agenttimme?

Hae kemian tekniikan korkeakoulun data-agentiksi.
Illustration: Juuli Miettilä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avattaria ja aitoja kohtaamisia

Aalto-yliopiston tutkijat ovat tutkimushankkeissaan mukana luomassa uudenlaista neuvolaa ja myönteistä synnytyskokemusta. Visioissa huomioidaan teknologian luomat mahdollisuudet, kuten synnytyksen simulointi kolmiulotteisessa videokonferenssissa avattaren eli virtuaalihahmon välityksellä. Toisaalta tutkijat mielellään säilyttäisivät parhaat käytänteet menneestä, kuten perinteisen neuvolakortin, aidot kohtaamiset sekä rotinat, vierailut katsomaan vastasyntynyttä ruokalahjojen kera.