Uutiset

Kriittisten katalyyttimateriaalien tutkimukselle rahoitusta Horisontti 2020 -ohjelmasta

Tutkimuksessa etsitään vaihtoehtoja tietyissä kemiallisissa reaktioissa ja energianmuuntotekniikoissa käytettäville kriittisille metalleille.

Kriittisillä metalleilla tarkoitetaan erityisesti harvinaisia platinaryhmän metalleja (Platinum Group Metals, PGM). Aalto-yliopistossa tehtävää tutkimusta johtavat professorit Adam Foster Perustieteiden korkeakoulusta ja Kari Laasonen Kemian tekniikan korkeakoulusta.

Hankkeessa tutkitaan erittäin pieniä siirtymämetallien nanohiukkasia, jotta katalyysitehoa harvinaisten maametallien kanssa voidaan parantaa. Tutkimuksessa keskitytään teollisuuden kannalta merkittäviin kemiallisiin reaktioihin ja nouseviin energianmuuntotekniikoihin, joissa PGM-metalleilla on ratkaiseva asema, erityisesti vety- ja synteesikaasupolttoaineiden osalta.

– Lähes kaikki kemian teollisuuden prosessit EU:ssa ovat erittäin riippuvaisia tärkeimpien metallien luotettavasta saatavuudesta, jotta tehokas tuotanto voidaan taata, mutta monet näistä metalleista katsotaan nykyään kriittisiksi. Tämä johtuu siitä, että EU:ssa ei ole niiden perustuotantoa ja monet tärkeimmät lähteet ovat geopoliittisesti erittäin epävarmoilla alueilla, Adam Foster kertoo

– Lisäksi nykyisen ymmärryksemme mukaiset todennäköisimmät korvaavat aineet ovat usein muita kriittisiä metalleja. CritCat-hankkeessa pyritään löytämään uusia materiaaleja, jotka ovat yhtä tehokkaita kuin nykyiset metallit mutta joiden osalta saatavuusongelmia ei ole.

Aalto-yliopistolla on hankkeessa kaksiosainen tehtävä: professori Kari Laasonen tutkimusryhmineen keskittyy uusien materiaalien kemiallisten reaktioiden ymmärtämiseen, kun taas Adam Foster ryhmineen tarkastelee materiaalien rakenteen ja toiminnan parantamista kvanttilähestymistavan ja koneoppimisen yhdistelmää hyödyntämällä.

Monikansallisessa hankkeessa tehdään yhteistyötä teollisuuden kumppanien sekä yhdysvaltalaisten ja japanilaisten tutkimusryhmien kanssa. Tampereen teknillinen yliopisto toimii koordinaattorina.

Tutkimukselle myönnetty puolen miljoonan euron rahoitus tulee Horisontti 2020 -ohjelmasta, joka on Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin EU:n puiteohjelma.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.