Kokeilua ja uuden tutkimista

Keskityn työssäni luovan toiminnan henkilökohtaiseen perustaan eli siihen, miten uusien ideoiden luomiseen ja onnistuneeseen toteuttamiseen tarvittavia taitoja voidaan kehittää ja miten organisaatiot pystyvät nostamaan ihmisistään esiin heidän parhaat puolensa.
Luovuuden toteutumista ei voi laskea vain yhden innovatiivisen uudistajan varaan: kestävä radikaali luovuus edellyttää, että raivaamme tilaa ja mahdollisuuksia erilaisten sidosryhmien yhteistyöskentelylle.
Kokeilemme uusia tutkimus-, opetus- ja kehittämismuotoja Design Factoryssa: tutkimme sitä, miten yliopisto pystyy hajottamaan siiloja, jotta voimme kehittyä aidosti yhdessä luomisen keskittymäksi.
Erityisesti insinööritieteissä luovuus on pitkälti sidoksissa mahdollisuuteen tehdä prototyyppejä ja tutkia erilaisia ideoita – radikaalin luovasti.
Tärkeintä ei ole vain ajatus, vaan se, miten ajatusta voi jalostaa eteenpäin.

Asteittaisten parannusten ja uraauurtavien innovaatioiden erottaminen toisistaan on helppoa jälkikäteen, täysin päinvastoin kuin uusien ideoiden vaikuttavuuden ennakointi.
Radikaalin luovuuden "radikaalisuus" syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta, monipuolisten kokemusten jakamisesta ja kunnioittamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille annetaan tilaa. Tämän seurauksena mahdollisuus löytää aidosti uusia ratkaisuja kasvaa.
Meidän on helpotettava uusien, hauraiden ideoiden tutkimisen ensiaskelia ja nostettava esiin luovuuden moninaisia ilmenemismuotoja, jotta voimme kannustaa väkeämme innovatiivisuuteen.
Testatkaamme siis uusia tapoja antaa opiskelijoille ja henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa asioihin mielekkäästi – samalla rakennamme kokonaisuutta, joka on osiaan suurempi.
Kaikkein kiinnostavimmat ajatukset, aloitteet ja projektit voidaan aina jollakin tasolla jäljittää avarakatseisiin kohtaamisiin. Uteliaisuus lisää luovuutta.
Tua Björklund
Työelämäprofessori, Design Factory
Insinööritieteiden korkeakoulu
Radikaali luovuus
Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää uutisia

Ehdota uutta nimeä Otakaari 2B -rakennukselle
Lähetä oma nimiehdotuksesi viimeistään 14.6.!
Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered
Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.
Vaihtoehtoja fossiilipohjaisille kuiduille – Helena Sederholm kehittää kestäviä tekstiilejä
Ulkovaatteissa käytetään tänä päivänä pitkälti öljypohjaisia kuituja ja ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. Helena Sederholm kehittää väitöstyössään ympäristöystävällisiä vettä hylkiviä tekstiilejä. Mallia hän ottaa luonnosta.