Uutiset

Kokeilua ja uuden tutkimista

Uteliaisuus lisää luovuutta, sanoo professori Tua Björklund.
Professor of practice Tua Björklund. Photo: Mortti Saarnia
Radikaali luovuus syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille on tilaa, sanoo Tua Björklund. Kuva: Mortti Saarnia

Keskityn työssäni luovan toiminnan henkilökohtaiseen perustaan eli siihen, miten uusien ideoiden luomiseen ja onnistuneeseen toteuttamiseen tarvittavia taitoja voidaan kehittää ja miten organisaatiot pystyvät nostamaan ihmisistään esiin heidän parhaat puolensa.

Luovuuden toteutumista ei voi laskea vain yhden innovatiivisen uudistajan varaan: kestävä radikaali luovuus edellyttää, että raivaamme tilaa ja mahdollisuuksia erilaisten sidosryhmien yhteistyöskentelylle.

Kokeilemme uusia tutkimus-, opetus- ja kehittämismuotoja Design Factoryssa: tutkimme sitä, miten yliopisto pystyy hajottamaan siiloja, jotta voimme kehittyä aidosti yhdessä luomisen keskittymäksi.

Erityisesti insinööritieteissä luovuus on pitkälti sidoksissa mahdollisuuteen tehdä prototyyppejä ja tutkia erilaisia ideoita – radikaalin luovasti.

Tärkeintä ei ole vain ajatus, vaan se, miten ajatusta voi jalostaa eteenpäin.

Aalto Design Factory
"Design Factory ei olisi syntynyt ilman eri tieteenaloilla vaikuttavia innostuneita ihmisiä, jotka uskoivat puolivalmiiden ideoiden kokeilemiseen", sanoo Tua Björklund.

Asteittaisten parannusten ja uraauurtavien innovaatioiden erottaminen toisistaan on helppoa jälkikäteen, täysin päinvastoin kuin uusien ideoiden vaikuttavuuden ennakointi.

Radikaalin luovuuden "radikaalisuus" syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta, monipuolisten kokemusten jakamisesta ja kunnioittamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille annetaan tilaa. Tämän seurauksena mahdollisuus löytää aidosti uusia ratkaisuja kasvaa.

Meidän on helpotettava uusien, hauraiden ideoiden tutkimisen ensiaskelia ja nostettava esiin luovuuden moninaisia ilmenemismuotoja, jotta voimme kannustaa väkeämme innovatiivisuuteen.

Testatkaamme siis uusia tapoja antaa opiskelijoille ja henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa asioihin mielekkäästi – samalla rakennamme kokonaisuutta, joka on osiaan suurempi.

Kaikkein kiinnostavimmat ajatukset, aloitteet ja projektit voidaan aina jollakin tasolla jäljittää avarakatseisiin kohtaamisiin. Uteliaisuus lisää luovuutta.

Tua Björklund
Professori, Design Factory
Insinööritieteiden korkeakoulu

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!