Uutiset

Keksintöihin perustuvat innovaatiot ovat yksi Suomen talouskasvun moottoreista

Yksityisiä keksijöitä tulisi rahoittaa Suomessa paljon nykyistä enemmän.

Aalto-yliopisto, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistys ry ja Suomalaisten Keksijöiden Tukisäätiö järjestivät yhteistyössä jo kolmannen kerran Innovaatiot kasvun moottoriksi -seminaarin. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa 14.2. pidetyn seminaarin teemana oli innovaatiotoiminnan edistäminen Suomessa ja IPR:n merkitys erityisesti liiketoiminnan ja viennin edistämisessä. Tilaisuuden puheenjohtaja oli varatuomari Timo Kivi-Koskinen, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistyksen ja Tukisäätiön hallitusten puheenjohtaja, ja isäntänä Kauppakorkeakoulun yrittäjyyden professori Arto Lahti.

Varatuomari Timo Kivi-Koskisen mukaan Suomi pyrkii parantamaan valmiuksiaan hyödyntää globaalisti kiistattomia innovaatiokyvykkyyksiään. Tässä suurena ongelmana on se, että varsinkin yksityisten keksijöiden rahoitus on Suomessa hyvin heikkoa. Lisäksi valtion tuki lopetettiin kokonaan vuonna 2014.

”Suomeen on saatava moninkertainen määrä tehokkaasti hoidettuja ja riittävästi rahoitettuja innovaatioprosesseja, jotka johtavat työtä ja tuloja tuoviin ja vientiin tähtääviä tuotteita ja palveluja. Keksintöihin perustuvat innovaatiot ovat Suomen taloudellisen nousun todellinen moottori”, Kivi-Koskinen sanoo.  

Lisensointijohtaja Eeva Hakoranta Nokia Technologies Oy:stä kuvasi Nokian IPR-liiketoimintaa globaalista näkökulmasta.

"Ajoittain törmää arvioihin, joiden mukaan Nokia on historiaa. Tämä on täysin väärä arvio, Nokia kasvaa, muuttuu ja tuottaa jatkuvasti uusia innovaatioita", Hakoranta sanoi.

Hakorannan mukaan Euroopan talousalue voisi saada tehokkaalla IPR-politiikalla suuremman hyödyn globaaleista noin 300 miljardin euron mobiilipuhelinmarkkinoista.

"Pohdittavana onkin, minkä varassa Euroopan kilpailukyky jatkossa voi olla. Eurooppalaisten yritysten mobiili-investoinnit ja patenttiomaisuus ovat tässä keskeisessä asemassa.

Seminaarissa piti esitelmän myös valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Pentti Pikkarainen, joka puhui valtion innovaatiotoiminnan rahoituksesta. 

Esitysten jälkeen käytiin paneelikeskustelu ”IPR:n merkitys erityisesti viennin edistämisessä”.

Paneelin puheenjohtaja toimi toimitusjohtaja Arto Tuominen Headline Oy:sta ja panelisteina keskustelivat lainopillinen asiamies Albert Mäkelä Suomen yrittäjistä, lisensointijohtaja Eeva Hakoranta, Nokia Technologies, Innokampus Oy:n toimitusjohtaja Rami Saarniaho, tekniikan lisensiaatti Jarmo Hallikas Falcon Leader Oy:stä, toimitusjohtaja Erkki Puumalainen, Poptori Oy, ja FM Nisse Suutarinen, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistys.

Lisätietoja:
Professori Arto Lahti
[email protected]
p. 050 376 9428

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Pekka Ala-Pietilä on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020

Elämä on oppimismatka: oppiminen ei itsessään lopu koskaan, kuvaa Huhtamäen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Man using computer on a bean bag chair while people are in line on the background
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelijat ja työnantajat kohtasivat monipuolisesti virtuaalisen viikon aikana

Aalto Talent Expo Virtual Week järjestettiin 5-9.10.2020. Virtuaalinen viikko korvasi tammikuulle siirrettyä Aalto Talent Expo kontaktointi- ja rekrytointimessua.
Doctor of Technology Anu Kaukovirta
Yhteistyö Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020 on valittu Anu Kaukovirta

Huomionosoituksena merkittävästä urastaan ja roolistaan yhteiskunnassamme, tekniikan tohtori Anu Kaukovirta on valittu Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020. Hän on työskennellyt sekä tutkijana että johtajana teollisuudessa ja tutkimuslaitoksissa ja koko uransa ajan ollut tiiviissä yhteydessä kouluunsa. Tällä hetkellä Anu työskentelee Luonnonvarakeskuksessa (LUKE) tutkimusyksikön johtajana.
Kemian tekniikan korkeakoulu logo
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Teknillisten Tieteiden Akatemia on kutsunut uusia jäseniä Kemian tekniikan korkeakoulusta

Apulaisprofessori Mari Lundström ja dekaani Kristiina Kruus on kutsuttu uusiksi jäseniksi Teknillisten Tieteiden Akatemiaan (TTA).