Uutiset

Keksintöihin perustuvat innovaatiot ovat yksi Suomen talouskasvun moottoreista

Yksityisiä keksijöitä tulisi rahoittaa Suomessa paljon nykyistä enemmän.

Aalto-yliopisto, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistys ry ja Suomalaisten Keksijöiden Tukisäätiö järjestivät yhteistyössä jo kolmannen kerran Innovaatiot kasvun moottoriksi -seminaarin. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa 14.2. pidetyn seminaarin teemana oli innovaatiotoiminnan edistäminen Suomessa ja IPR:n merkitys erityisesti liiketoiminnan ja viennin edistämisessä. Tilaisuuden puheenjohtaja oli varatuomari Timo Kivi-Koskinen, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistyksen ja Tukisäätiön hallitusten puheenjohtaja, ja isäntänä Kauppakorkeakoulun yrittäjyyden professori Arto Lahti.

Varatuomari Timo Kivi-Koskisen mukaan Suomi pyrkii parantamaan valmiuksiaan hyödyntää globaalisti kiistattomia innovaatiokyvykkyyksiään. Tässä suurena ongelmana on se, että varsinkin yksityisten keksijöiden rahoitus on Suomessa hyvin heikkoa. Lisäksi valtion tuki lopetettiin kokonaan vuonna 2014.

”Suomeen on saatava moninkertainen määrä tehokkaasti hoidettuja ja riittävästi rahoitettuja innovaatioprosesseja, jotka johtavat työtä ja tuloja tuoviin ja vientiin tähtääviä tuotteita ja palveluja. Keksintöihin perustuvat innovaatiot ovat Suomen taloudellisen nousun todellinen moottori”, Kivi-Koskinen sanoo.  

Lisensointijohtaja Eeva Hakoranta Nokia Technologies Oy:stä kuvasi Nokian IPR-liiketoimintaa globaalista näkökulmasta.

"Ajoittain törmää arvioihin, joiden mukaan Nokia on historiaa. Tämä on täysin väärä arvio, Nokia kasvaa, muuttuu ja tuottaa jatkuvasti uusia innovaatioita", Hakoranta sanoi.

Hakorannan mukaan Euroopan talousalue voisi saada tehokkaalla IPR-politiikalla suuremman hyödyn globaaleista noin 300 miljardin euron mobiilipuhelinmarkkinoista.

"Pohdittavana onkin, minkä varassa Euroopan kilpailukyky jatkossa voi olla. Eurooppalaisten yritysten mobiili-investoinnit ja patenttiomaisuus ovat tässä keskeisessä asemassa.

Seminaarissa piti esitelmän myös valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Pentti Pikkarainen, joka puhui valtion innovaatiotoiminnan rahoituksesta. 

Esitysten jälkeen käytiin paneelikeskustelu ”IPR:n merkitys erityisesti viennin edistämisessä”.

Paneelin puheenjohtaja toimi toimitusjohtaja Arto Tuominen Headline Oy:sta ja panelisteina keskustelivat lainopillinen asiamies Albert Mäkelä Suomen yrittäjistä, lisensointijohtaja Eeva Hakoranta, Nokia Technologies, Innokampus Oy:n toimitusjohtaja Rami Saarniaho, tekniikan lisensiaatti Jarmo Hallikas Falcon Leader Oy:stä, toimitusjohtaja Erkki Puumalainen, Poptori Oy, ja FM Nisse Suutarinen, Suomalaisten Keksijöiden Tukiyhdistys.

Lisätietoja:
Professori Arto Lahti
[email protected]
p. 050 376 9428

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Crowd of people networking at a career fair.
Yhteistyö Julkaistu:

Kansainvälisten opiskelijoiden opinnäytetöistä uusia ideoita yritysten liiketoimintaan

Thesis Fair -tapahtuma auttaa kansainvälisiä opiskelijoita luomaan työelämäkontakteja suomalaisten yritysten kanssa.
Open pit mining machines
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja kumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä kaivostoimintaan.
Lapsia Aalto-yliopisto Juniorin työpajassa. Kuva: Alisa Javits
Yhteistyö Julkaistu:

Kyunghyun Cho tukee seuraavien sukupolvien koulutusta ja Ukrainan jälleenrakentamista

Kyunghyun Cho lahjoittaa 10 000 dollaria Aalto-yliopisto Juniorille ja 10 000 dollaria Ukrainan jälleenrakennuksen kurssille
Professori Hele Savin ja tuotannon kehitysinsinööri Katja Mustonen valitsemassa piikiekkoja Okmeticin tuotantolinjalta yhteiseen tutkimukseensa. Kuva: Anniina Ojanperä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Hele Savinilla ainutlaatuinen tilaisuus tehdä akateemista tutkimusta yrityksen tiloissa

Vaikuttavuussäätiön TIA-rahoitus tarjoaa professoreille mahdollisuuden keskittyä tutkimukseen ja hyödyntää yritysten käytännön tuntemusta.