Uutiset

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Katariina Koskelainen

Katariina Koskelainen opiskeli Kauppakorkeakoulussa vuosina 2008–2013 pääaineenaan johtaminen. Hän työskentelee liikkeenjohdon konsulttina CIVITTA-nimisessä konsulttiyrityksessä. Kysyimme Katariinalta konsultin työstä ja vinkit konsultin uralle hakeutumiseen.
School of Business alumni Katariina Koskelainen in the photo.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Olen työskennellyt liikkeenjohdon konsulttina kolmessa eri yrityksessä ja ollut mukana erilaisissa toimeksiannoissa muun muassa prosessikehitykseen, strategiatyöhön ja start-upin kasvun tukemiseen liittyen. Kuvailisin konsultin työtä luovaksi ongelmanratkaisuksi – asiakas on yleensä asettanut jonkun tavoitteen esimerkiksi liiketoimintansa kasvattamiselle ja pyrkii löytämään keinoja siihen pääsemiseksi, haluaa tutkia laajentumismahdollisuuksia, organisoitua sisäisesti paremmin tai vaikkapa lisätä datavetoisuutta päätöksentekoon.

Miten opinnoista on ollut hyötyä urallasi?

Eniten hyötyä on ollut kursseista, joissa käytiin läpi tosielämän caseja yrityskumppanin kanssa. Näistä osa oli itse asiassa hyvin lähellä nykyistä työtäni. Koen myös, että kaikki kurssit, joilla pääsi harjoittamaan esiintymis- ja myyntitaitoja, ovat tukeneet minua nykyisessä työssäni.

Työllistymisen näkökulmasta myös verkostoilla voi olla merkittävä rooli. Itse en nykyisiä kollegoitani tunnusta Kauppikselta muistavani, vaikka olemmekin opiskelleet samaan aikaan. Olen kuitenkin edelleen säännöllisesti tekemisissä opiskeluaikaisten kavereideni kanssa – jaamme bisnesvinkkejä, sparrailemme tai vietämme laatuaikaa porukalla. Kauppiksessa parasta ovat ihmiset ja sama pätee toki työpaikkoihinkin.

Tekisitkö jotain toisin opinnoissasi? Mitä ajattelet Kauppiksen järjestämistä uratapahtumista?

Näin jälkikäteen ajatellen olin ehkä turhan asia- ja suorituskeskeinen opiskeluaikoinani. Muistuttaisin opiskeluaikojen Kataa siitä, että välillä voi myös pitää hauskaa ja ottaa osaa opiskelijarientoihin. Jätin myös opiskelijavaihdon väliin ajatellen, että työelämässä ehtii sitten reissata riittämiin – ehtii toki, mutta työmatkoilla on harvoin aikaa tutustua kohteeseen, saati rakentaa kontaktiverkostoa laajemmin.

Kauppiksessa järjestettävät uratapahtumat ovat erinomaisia tilaisuuksia työelämäkokemusten jakamiseen ja uuden oppimiseen. Itse olen viime aikoina osallistunut näihin alumnina ja yrityksen edustajana, ja pidänkin yrityksiä erityisen tärkeänä osana Kauppiksen verkostoa. Alumnit ja yrityksen edustajat voivat auttaa hahmottamaan erilaisten toimenkuvien sisältöjä käytännössä.

Millaista konsultin työ on, mitä normaaliin päivääsi kuuluu? Millaisia projekteja teet?

Konsultin työ on yhdistelmä luovaa ongelmanratkaisua, faktapohjaista päättelyä, ihmistuntemusta ja luottamuksen rakentamista sekä mahdollisimman saumatonta yhteispeliä kollegoiden kanssa yhteiseen tavoitteeseen pääsemiseksi. Toki haastaakin saa ja pitää (fiksuin argumentein), sekä kollegoita että asiakasta.

Konsultointi on myös jatkuvaa oppimista, kontaktien luomista, haastavaa ongelmanratkaisua, paljon vaihtelua ja vähän epävarmuuttakin. Ainakin pienessä tai keskisuuressa firmassa kollegoista muodostuu helposti ”toinen perhe”, kun aikaa vietetään tiiviisti yhdessä. Toisinaan koko porukan löytää omalta toimistoltamme Helsingin ytimestä, toisinaan kaikki ovat hajautuneina asiakkaille eri puolille pääkaupunkiseutua.

Tällä hetkellä teen pörssiyhtiölle strategiaprojektia. Tyypillinen työpäiväni alkaa aamulla asiakkaan toimistolta, sisältäen esimerkiksi liiketoimintayksiköiden johdon haastatteluja ja markkina- tai kilpailija-analyysin tekoa. Välissä saattaa olla myyntitapaamisia, puheluita ulkomaalaisten kollegoidemme kanssa tai vaikkapa firman tulevien juhlien suunnittelua. Viikoittain pidämme asiakkaan kanssa ohjausryhmän palaverin, jossa esittelemme aikaansaannoksiamme ja löydöksiämme. Asiakkaan työpäivän päätyttyä jatkan usein vielä töitä muutaman tunnin joko omalta toimistoltamme tai kotoani käsin, käyden läpi joko rästihommia kuten sähköposteja ja sisäisiä admin-hommia tai työstäen projektia eteenpäin.

Millainen tyyppi pärjää konsulttityössä? Millaiset taidot ovat hyödyksi?

Kaksi asiaa, joita ilman ei mielestäni tässä työssä pärjää: aivot ja asenne. Asenteella viittaan haluun ja kykyyn oppia uutta ja ottaa vastaan palautetta (asiakkaat osaavat välillä olla aika suorapuheisia hyvässä ja pahassa), kestävyyttä sekä energiaa hioa materiaaleja vielä kertaalleen – ja tehdä tämä kaikki hyvässä yhteishengessä sekä asiakkaan että kollegoiden kanssa.

Lisäksi pitää olla kykyä ja halua mukautua vaihtuviin projekteihin, ja hyväksyä se tosiasia, ettei aina välttämättä tunne kovin syvällisesti asiakkaan toimialaa tai bisneslogiikkaa. Sinulla pitää siis olla valmius oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin ja sietää epävarmuutta siitä, ettei välttämättä tiedä, mitä tulee tekemään kuukauden tai puolen vuoden päästä.

Suosittelen yhdistelemään opinnoissa sekä kovempia että pehmeämpiä aineita, esimerkiksi strategiaa tai rahoitusta ja vastapainona johtamista tai organisaatiopsykologiaa. Tällainen kombinaatio antaa hyvät valmiudet sekä analyyttiselle ongelmanratkaisulle että ihmisläheiselle tiimityöskentelylle. Lisäksi kaikki tilanteet, joissa pääsee kehittämään ongelmanratkaisutaitoja (esim. case-harjoitukset) ja esiintymistaitoja, kannattaa käyttää hyödyksi. Konsulttina olen itse hyötynyt myös kielitaidosta ja kyvystä tuottaa laadukasta tekstiä. Kauniiden kalvojenkaan tekemisestä ei ole haittaa, eikä näppärästä excelin pyörittelystä – perustyökalut kannattaa siis ottaa haltuun jo opiskeluaikoina.

Onko konsultoinnin alalla paljon tarjolla trainee-paikkoja? Miten saa ”jalan oven väliin”?

Monet firmat järjestävät ekskursioita, joille kannattaa ehdottomasti osallistua – niiden kautta pääsee tutustumaan konsultteihin ja kuulemaan, minkälaisia projekteja heillä on käynnissä. Suosittelen myös seuraamaan LinkedInissä kiinnostavia yrityksiä sekä kontaktoimaan suoraan näiden yritysten työntekijöitä tai HR:ää. Useimmissa firmoissa on ns. jatkuva piilohaku päällä, eli virallisia työpaikkailmoituksia ei julkaista, mutta yritykset ottavat kyllä mielellään haastatteluun potentiaalisia hakijoita. Tällainen tilanne on meilläkin CIVITTAssa tällä hetkellä – mikäli harjoittelupaikat tai osa-aikainen työ kiinnostaa, neuvon mielelläni eteenpäin.

Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Alumnina minulle on tärkeää toimia työelämälinkkinä opiskelijoiden suuntaan ja rakentaa mahdollisimman realistista kuvaa konsulttina työskentelystä – asioita, joita olisin itse halunnut kuulla silloin, kun vielä opiskelin. Lisäksi näen alumnitoiminnan myös hyvänä liiketoiminnan kehitysalustana niin rekrytoinnin, liidien kuin ajatusten vaihtamisen näkökulmasta.

 

Tutustu tarkemmin Katariina Koskelaisen urapolkuun LinkedInissä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Pekka Ala-Pietilä on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020

Elämä on oppimismatka: oppiminen ei itsessään lopu koskaan, kuvaa Huhtamäen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Man using computer on a bean bag chair while people are in line on the background
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelijat ja työnantajat kohtasivat monipuolisesti virtuaalisen viikon aikana

Aalto Talent Expo Virtual Week järjestettiin 5-9.10.2020. Virtuaalinen viikko korvasi tammikuulle siirrettyä Aalto Talent Expo kontaktointi- ja rekrytointimessua.
Doctor of Technology Anu Kaukovirta
Yhteistyö Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020 on valittu Anu Kaukovirta

Huomionosoituksena merkittävästä urastaan ja roolistaan yhteiskunnassamme, tekniikan tohtori Anu Kaukovirta on valittu Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020. Hän on työskennellyt sekä tutkijana että johtajana teollisuudessa ja tutkimuslaitoksissa ja koko uransa ajan ollut tiiviissä yhteydessä kouluunsa. Tällä hetkellä Anu työskentelee Luonnonvarakeskuksessa (LUKE) tutkimusyksikön johtajana.
Kemian tekniikan korkeakoulu logo
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Teknillisten Tieteiden Akatemia on kutsunut uusia jäseniä Kemian tekniikan korkeakoulusta

Apulaisprofessori Mari Lundström ja dekaani Kristiina Kruus on kutsuttu uusiksi jäseniksi Teknillisten Tieteiden Akatemiaan (TTA).