Uutiset

Karol Lukaszewski: Oppiminen on paljon muutakin kuin kurssien suorittamista

Karol Lukaszewski tuli Suomeen opiskelemaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun Entrepreneuship and Innovation Management -ohjelmaan. Hänen työuransa Suomessa alkoi Rovio Entertainmentillä, joka tunnetaan maailmanlaajuisesta hittipelistä Angry Birdsistä, toukokuussa 2021 Performance Marketing Trainee -tehtävässä. Harjoittelujakso kesti 5 kuukautta, mutta työt jatkuivat sillä hänelle tarjottiin pian vakituista kokopäiväistä Performance Marketing Specialist -paikkaa.
School of Business student Karol Lukaszewski
Kauppakorkeakoulun opiskelija Karol Łukaszewski

Kuka olet?

Nimeni on Karol Lukaszewski ja olen viimeistelemässä maisteriani Entrepreneurship and Innovation management-ohjelmasta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Toimin myös Rovio Entertainmentilla Performance Marketing Specialistina.

Yrittäjyyden tausta ja markkinoinnin ura voivat tuntua oudolta yhdistelmältä. Todellisuudessa työskentely nopeatempoisella, jatkuvasti muuttuvalla toimialalla vaatii taitoja, jotka ovat paljon lähempänä yrittäjähenkistä ajattelutapaa kuin ensi silmäyksellä näyttää. Esimerkiksi kyky sopeutua ja reagoida muutoksiin, kyky oppia nopeasti, avoimuus innovaatioille ja ainutlaatuisten mahdollisuuksien etsiminen kilpailuedun rakentamiseksi ovat kaikki tyypillisesti yrittäjyystaitoina pidettyjä, mutta joita kaikkia tarvitaan aktiivisesti myös Performance Marketing -alalla.

Mikä sai sinut valitsemaan Suomen?

Haluaisin vastata, että suomalainen kulttuuri ja keittiö kiehtoivat minua puoleensa, mutta totta puhuen en koskaan valinnut Suomea kohteekseni. Tutkiessani maisterivaihtoehtoja törmäsin Aalto-yliopistoon ja kuvien perusteella ajattelin, että "se näytti siistiltä". Aalto vain sattui olemaan Suomessa. Vasta saapumiseni jälkeen tajusin, että tämä on se oikea maa minulle. Ainakin lähitulevaisuudessa.

Missä suoritit harjoittelusi, milloin ja kuinka pitkään harjoittelu kesti?

Matkani Rovio Entertainmentilla alkoi Performance Marketing Trainee -tehtävästä toukokuussa 2021. Harjoittelujakso kesti 5 kuukautta, mutta tulimme hyvin toimeen työnantajani kanssa ja olemme jatkaneet työskentelyä yhdessä.

Mitkä olivat tehtäväsi ja missä tiimissä?

Olen mukana User Acquisition -tiimissä ja luomme markkinointikampanjoita mobiilipelien mainostamiseksi potentiaalisille käyttäjille ja optimoimme niitä valittujen KPI:den, kuten sijoitetun pääoman tuottoprosentin (ROI), mukaan. Pohjimmiltaan siis tämä on siis sitä, että käytämme rahaa saadaksemme pelaajia lataamaan pelin.

Aloittaessani harjoittelun minut perehdytettiin talon tapoihin ja pääsin nopeasti tekemään samanlaisia tehtäviä kuin muutkin tiimiläiset. Minulle annettiin vastuu kahdesta markkinointikanavasta. Keskeisimmät tehtäväni vaativat paitsi jatkuvaa oppimista itse työstä, myös kanavien erityisistä vivahteista sekä suhteiden rakentamista kanavan edustajiin. Myöhemmin harjoittelun aikana osallistuin myös markkinointivideoiden tuotantoon. Se antoi minulle mahdollisuuden hyödyntää enemmän luovaa puoltani ja tutustua myös täysin erilaiseen puoleen suorituskykymarkkinoinnissa. Missään vaiheessa ei todellakaan ollut "harjoittelija keittämässä kahvia" -tilannetta.

Pidän perinteisten vallitsevien tapojen haastamisesta voidaksemme yhdessä löytää parhaat mahdolliset ratkaisut.

Kauppakorkeakoulun opiskelija Karol Łukaszewski

Mitä taitoja harjoittelu vaati?

Olen melko vakuuttunut siitä, että suorituskykymarkkinoinnin parissa ei pystyisi työskentelemään ilman vahvaa analyyttistä osaamista. Käytännössä se tarkoittaa datan hankkimista ja yhdistämistä tietoon, johtopäätösten tekemistä ja seuraavien toimenpiteiden valmistelua. Onnekseni yrittäjyysopintoihin kuuluu paljon analyyttisen ajattelun harjoittelua. Myös hyvä osaaminen laskentataulukoista on välttämätöntä.

Kaikki muu tämän lisäksi on mielestäni hyvä lisä, joka määrittelee tarkan roolisi tiimissä sekä mihin voit vaikuttaa eniten. Ehkä osaat koodata ja osaat automatisoida manuaalisen, toistuvan tehtävän? Ehkä sinulla on poikkeukselliset organisointitaidot ja pystyt virtaviivaistamaan tarpeettoman monimutkaista prosessia? Ehkä olet todella pidetty sosiaalinen perhonen ja kokoat tiimin yhteen? Minun tapauksessani pidän perinteisten vallitsevien tapojen haastamisesta voidaksemme yhdessä löytää parhaat mahdolliset ratkaisut.

Mitä opit harjoittelusi aikana?

Luulisi, että tärkeimmät oppimani asiat ovat suorituskykymarkkinoinnista, mutta ei. Tietysti opin paljon käyttäjähankinnasta ja mobiilipeliteollisuudesta, mutta kasvoin paljon monilla muilla osa-alueilla, joita voin hyödyntää alasta riippumatta. Minusta tuli parempi viestijä koska toimin tiiviissä yhteistyössä tiimini kanssa; kehitin edelleen kasvun asennettani ja jatkuvaa oppimistani; kehitin esiintymistaitojani tekemällä lukuisia esityksiä; olen jopa oppinut paremmaksi jossain niinkin arkisessa kuin sähköpostien kirjoittamisessa. Urasi alussa kasvat niin monilla osa-alueilla lähes huomaamatta ja sen vauhti voi olla todella hämmästyttävää.

Mitkä olivat suurimmat haasteesi harjoittelun aikana?

Eniten ponnisteluja vaati todennäköisesti uuteen työkulttuuriin sopeutuminen. Täysin erilaisesta taustasta tulevalle oli yllättävän haastavaa sopeutua työkulttuuriin, joka asetti etusijalle työntekijän ja työelämän tasapainon. Minun piti aktiivisesti opetella olemaan ylikuormittamatta itseäni, varsinkin kun yhdistin harjoittelun opintojen kanssa. Tämä tarjosi minulle mahdollisuuden hioa ajanhallinta- ja priorisointitaitojani sekä kykyä sanoa "ei" –arvokasta koko työurani ajalle.

Onko sinulla vinkkejä muille harjoittelupaikkaa hakeville opiskelijoille?

Perehdy tehtävään, johon haet. Todennäköisesti opiskelijana tai vastavalmistuneena haet useisiin eri rooleihin, jotka kaikki vaativat erilaisia taitoja. Yritä oppia näistä aloista enemmän kuin mitä työnkuvassa mainitaan. Mitkä ovat alan kuumimmat aiheet? Mitä portaaleja he lukevat? Mihin konferensseihin he osallistuvat? Mitä työkaluja he käyttävät? Se auttaa sinua sekä muodostamaan yhteisen kielen rekrytoijien kanssa, että näkemään selkeämmän kuvan siitä, mitä voit odottaa roolilta.

School of Business student Karol Łukaszewski

Mitä teet, kun et ole töissä tai opiskelemassa?

Jos minulla olisi mahdollisuus, viettäisin päiväni minkä tahansa lautaurheilun parissa. Kuitenkin, koska Suomi ei yleensä nouse "Top surfing retreats" -listan ykköseksi, joudun arjessa pitäytymään muissa harrastuksissa. Olen viime aikoina keskittynyt enemmän ruoanlaittoon ja leipomiseen. Uusien makujen, tuoksujen ja niiden yhdistelmien löytämisessä on aina ollut jotain kiehtovaa. Jos en leivo tai tee ruokaa, luen tai pelaan pelejä.

Katso myös

Aalto University students doing group work, sitting at a table with their laptops and notebooks / photo by Aalto University, Aino Huovio

Palkkaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälinen opiskelija harjoitteluun

Palkkaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälinen opiskelija harjoitteluun

Kauppakorkeakoulu
Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.
Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.