Uutiset

Kansainvälistä yhteistyötä ja surffausta Portugalissa - Miro-Markus Nikula opiskelee maisteriksi kaksoistutkinto-ohjelmassa

Communications and Data Science -ohjelmassa opiskeleva Miro-Markus odottaa innolla lukuvuotta Lissabonissa ja on jo aloittanut opiskelemaan portugalia.
Student Miro-Markus Nikula
Miro-Markus Nikula. Kuva: Nelli Sillanpää.

Tietotekniikasta kanditutkinnon suorittanut Miro-Markus Nikula aloitti viime syksynä ensimmäisenä opiskelijana uudessa Communications and Data Science -maisteriohjelmassa. Ohjelma on kaksivuotinen ja se toteutetaan yhteistyössä kahden muun eurooppalaisen yliopiston kanssa. Aalto-yliopiston lisäksi mukana ovat Grenoble Institute of Technology, joka on osa Université Grenoble Alpes -yliopistoa sekä Técnico Lisboa, joka kuuluu Universidade de Lisboa -yliopistoon.

Opiskelijat aloittavat opintonsa yhdessä näistä yliopistoista ja vaihtavat ensimmäisen vuoden jälkeen opiskelupaikkaansa toiseen yliopistoon. Miro-Markus aikoo lähteä ensi syksynä Lissaboniin.

Miksi valitsit Communications and Data Science -kaksoistutkinto-ohjelman?

Kuulin tästä ohjelmasta viime keväänä ja kiinnostuin, kun kuulin, että toinen vuosi opiskellaan ulkomailla, joko Grenoblella Alpeilla tai Lissabonissa. Grenoble sopii loistavasti laskettelijoille ja Lissabon surffareille. Itse tykkään surffata ja olen ollut aikaisemmin Portugalissa surffimatkoilla, joten tämä kuulosti tosi jännittävältä.

Data science on aihe, jota muutenkin olisin lähtenyt opiskelemaan. Haluisin maisterivaiheessa tietotekniikan lisäksi myös jotain muuta. Olen ollut Huaweilla töissä kolme kesää ja kaksi niistä tietoliikennepuolella, ja sitä kautta myös ohjelman toinen puoli on tullut tutuksi.

Iso juttu oli toinen vuosi ulkomailla: haluan nähdä, miten asiat hoidetaan Portugalissa ja tutustua uusiin ihmisiin – ja tietysti päästä surffaamaan.

Miten hyötyä näet ohjelman kansainvälisyydestä?

Kansainvälisyys on tietysti aina positiivista! Itse haluaisin perustaa yrityksen ja Lissabonissa on viime aikoina laitettu tosi paljon start-uppeja pystyyn ja odotan näkeväni sen maailman. Vuoden jälkeen siellä minulla ei ole mitään erityistä kiirettä tulla Suomeen takaisin. Katsotaan, mitä tapahtuu!

Mikä on ollut parasta opinnoissa?

Kursseista esimerkiksi nyt keväällä alkanut Machine Learning -kurssi on ollut kiinnostava, minkä lisäksi odotan innolla juuri alkanutta projektikurssia, jossa työskentelen yhdessä Ranskassa opiskelevien kurssikaverien kanssa.

Mitä odotat opinnoiltasi Portugalissa?

Odotan erilaisuutta ja sitä, että pääsen tekemään yhteistyötä portugalilaisten kanssa. Työssäni olen oppinut jotakin kiinalaisesta työskentelykulttuurista ja -tavasta ja tunnen tietysti suomalaisen työskentelytavan, joten haluan laajentaa omaa ymmärrystäni. Aloin myös opiskella portugalia ja odotan, että opin puhumaan sitä niin, että tulen toimeen siellä. 

Miltä alan tulevaisuus näyttää?

Data-analyysi ja koneoppiminen ovat tulevaisuutta jokaisella alalla, niitä hyödynnetään lääketieteestä urheiluun. Myöskään tietoliikenneviestintä ei ole katoamassa minnekään, ja tulevaisuudessa isoja asioita ovat esimerkiksi 6G, lisääntynyt datan käyttö ja kehittyvät tietoliikenneverkot. Data-analyysia voi hyödyntää tietoliikenneviestinnän kehittämisessä esimerkiksi verkkojen ominaisuuksien parantamiseen, resurssien kohdentamiseen ja prosessien automatisointiin.

Miksi Grenoblessa ja Lissabonissa opiskelevien kannattaisi tulla Aalto-yliopistoon?

Suomessa yhteiskunta toimii hyvin, täällä on esimerkiksi toimiva julkinen liikenne ja opiskelijoille hyviä palveluita, kuten edullinen opiskelijaruoka. Ilmasto ja ympäristö on täällä tosi erilaista ja Suomeen kannattaakin tulla katsomaan luontoa, lunta ja revontulia.

Myös Aallon opiskelijakulttuuri on kokemisen arvoinen. Parasta ovat yhteisöllisyys, samanhenkiset ihmiset, reissut ja bileet.

Lue lisää ohjelmasta

Professori Stephan Sigg, image: Evelin Kask

Professori Stephan Sigg: Communications and Data Science -ohjelma on kattava sekoitus ajankohtaisia aloja

Maisteriohjelmassa opiskellaan kahdessa eurooppalaisessa yliopistossa. Professori Sigg muistuttaa, että eri ympäristöissä opiskelu avaa monia uusia ovia.

Uutiset
Students studying together

Communications and Data Science, Master of Science (Technology)

The Communications and Data Science Double Degree Programme covers a range of timely, industry topics relevant to modern fields of engineering. Communications and Data Science is a two-year master's programme, with student mobility between Aalto University, Grenoble INP Graduate schools of Engineering and Management at Université Grenoble Alpes, or Técnico Lisboa at Universidade de Lisboa.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Apurahanjakotilaisuus
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahasto palkitsi sillan- ja talonrakennusalan osaajia

Vuodelle 2024 myönnettiin yhteensä yhdeksän apurahaa.
Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.