Uutiset

Johan Gullichsen in memoriam

Gullichsen teki merkittävän uran selluloosatekniikan professorina ja edisti keksinnöillään selluteollisuuden kestäviä tuotantotapoja.
Forest

Aalto-yliopiston selluloosatekniikan emeritusprofessori Johan Gullichsen (s. 1936) on kuollut 86 vuoden iässä 13. toukokuuta 2023. Hän toimi Teknillisen korkeakoulun professorina vuosina 1989–1999.

Johan Gullichsen teki merkittävän uran keksijänä ratkaistakseen puunjalostusteollisuuden laatuun ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Hän onkin rekisteröinyt yli 60 patenttia laajan tieteellisen tutkimustyönsä ohella. Gullichsen oli myös A. Ahlström Oy:n hallituksen pitkäaikainen jäsen ja puheenjohtaja.

Johan Gullichsenille on myönnetty Suomen insinöörityöpalkinto (1984), arvostettu kansainvälinen Marcus Wallenberg -palkinto (1986) ja kunniatohtorin arvo Åbo Akademissa (1988). Hän sai Puunjalostusinsinöörien Lampén -mitalin (2004) ansiokkaasta, laaja-alaisesta teknisestä ja tieteellisestä työstä. Yhdysvalloissa sijaitseva Paper Industry International Hall of Fame kutsui hänet jäsenekseen (2005). 

Johan Gullichsen oli erittäin pidetty Kemian tekniikan korkeakoulun professori ja mentori, joka kannusti nuoria tieteentekijöitä saavuttamaan omia unelmiaan. Otamme osaa perheen suruun.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Mira Hänninen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan

Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.