Uutiset

Jaettu mielikuvitus ja aaltoilua – Marsion ja Otakaari 2B:n taidekokoelmat teemat esittelevät aaltolaisuutta

Uudisrakennusten julkisen taiteen kokoelmien teemat, taitelijat ja teosluonnokset julkaistiin. Marsio-rakennuksen teokset toteuttavat Laura Könönen ja Maija Luutonen. Otakaari 2B -rakennuksen teokset toteuttaa Baptiste Debombourg.
A stairway leading down to a sunlight-filled lobby, with two paintings on the concrete walls of the staircase.
Maija Luutosen teokset Centerfold (keskellä) ja Kimono (oikea nurkka) Marsio-rakennuksen portaikossa. Havainnekuva: Maija Luutonen

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen ytimeen rakentuu kaksi uudisrakennusta, joiden rakennusprojektien määrärahasta noin prosentti kohdennetaan taidehankintoihin. Marsio- ja Otakaari 2B –rakennuksien taidekokoelmien teemoja seuraavien tilausteosten lisäksi rakennuksiin hankitaan suoraostoina muun muassa valokuvataidetta ja grafiikkaa. 

Marsio-rakennuksen (Otakaari 2A) taidekokoelman teemana on Sharing Imaginations, joka viittaa mielikuvituksen ja kokemusten jakamiseen muiden kanssa. Teema kuvaa sitä, että mielikuvituksen jakaminen on välttämätöntä, jotta voisimme keskustella, sisäistää uutta, työskennellä yhdessä, luoda uusia asioita, verkostoitua muiden kanssa ja toimia yhteisönä.  

Marsion julkisessa taiteen kokoelmassa tavoitteena oli hyödyntää Aallon tieteenaloja laajasti. Erityisesti ulkoalueilla sijaitseva taide on erityisen tärkeää Aallon korkeakoulujen opiskelijoille. Teoksien toivottiin myös tuovan esiin huumoria. Ulkotaideteoksen toteuttajaksi valittiin taiteilija Laura Könönen ja rakennuksen porraskäytävien yhteyteen taitelija Maija Luutosen viisi maalausta. 

A proposal image of a sculpture made of two upward spiking granite pieces, with a white cardboard person depicting human scale in the middle of the two pieces.
Laura Könösen teosehdotus Glitch, joka sijoittuu Marsio-rakennuksen ulkopuolelle. Kuva: Laura Könönen

Häiriö ja irralliset muistikuvat johdattavat Marsiossa 

Könösen Glitch-teos koostuu osin veistetystä ja osin poltetusta Varpajaisjärven mustasta graniitista. Teos tuo esittelee nimensä mukaisesti häiriön, jonka tuomat odottamattomat muutokset voivat myös avata uusia, luovia ymmärrysmahdollisuuksia.

”Teollinen tuotanto kokee väri- tai laatuhäiriön kivessä virheenä, mutta taiteilijalle virhe on lahja. Onko kaikki maanpäällinen elämä itsessään häiriö?”, luonnehtii Könönen. Glitch-veistos sijoitetaan lähelle Marsion sisäänkäyntiä.

Luutosen maalaukset Centerfold, Kimono, Laput, Lasit ja Lehdet sijoittuvat porraskäytävää seuraten rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta kolmanteen kerrokseen. 
 

An illustration image from inside Marsio building. A staicase landing, where Maija Luutonen's painting Lehdet is on the concrete wall.
Maija Luutosen Lehdet-maalaus Marsio-rakennuksen portaikossa. Havainnekuva: Maija Luutonen

”Olen jo pidempään itse käsitellyt muistia ja unohtamista työssäni liittyen katsomiseen, tunnistamiseen ja toistoon. Luonnokseni teos koostuu useista eri kuvapinnoista, jotka ovat vähän kuin irrallisia muistikuvia, joista on mahdollista muodostaa kokonaisuus säilyttämällä eri osia mielessä portaissa kulkiessa. Kaikkia osia ei voi nähdä yhtä aikaa, joten katsojan on luotettava muistiin”, kuvailee Luutonen maalauksiensa teemaa. 

Baptiste Debombourgin teosehdotus heijastelee Otakaari 2B -rakennuksen ikkunoiden muotoa, mutta on aaltoilevampi teos sijoittuen rakennuksen julkisivuun.
Pienoismalli Baptiste Debombourgin teosehdotuksesta Otakaari 2B:n julkisivussa. Kuva: Baptiste Debombourg

Aaltoileva liike vie mukanaan 

Otakaari 2B -rakennuksen Waves in-between / In-between waves -taidekokoelman teema suuntaa ajatukset aaltoihin. Kuinka monella eri tavalla aaltoja voidaan lähestyä taiteessa? Esimerkiksi värit, valo ja ääni voidaan kokea myös aaltoina. Teema voidaan rinnastaa myös käsitteeseen teknologista muutoksista, sillä analogiset aallot kuvataan kaarevina ja digitaaliset aallot neliömäisinä. 

An illustration image of Baptiste Debombourg's wave-like art proposal for Otakaari 2B building's lobby area.
Baptiste Debombourgin toinen aaltoileva teos sijoittuu Otakaari 2B:n aulatilaan. Havainnekuva: Baptiste Debombourg

Aallot sisältävät myös ajatuksen toistosta, joka on läsnä monissa taidetekniikoissa, erityisesti perinteisessä graafisessa taiteessa. Englanninkielinen sana wave tarkoittaa suomeksi aaltoa. Tavoitteena on luoda elinvoimainen ympäristö, joka tuo iloa ja uutta ajattelua niin opiskelijoille kuin tutkijoillekin.

Taiteilija Baptiste Debombourg toteuttaa teokset Otakaari 2B:n sisäänkäynnin ulko- ja sisäpuolelle. Rakennuksen julkisivuun sijoittuva ulkotaidetos heijastelee Otakaari 2B:n ikkunoiden muotoja, joista virtaa katkeamatonta nestettä kohti rajattua tilaa.  
 

Debombourgin sisätilateos on lainehtivampi, ja siinä muodostuvat aallon pärskeet toivottavat vierailijan tervetulleeksi. Teoksista muodostuu yhteinen kokonaisuus, joka tuo uuden näkökulman rakennukseen, materialisoi sisäänkäynnin sen arkkitehtuuria kunnioittaen ja antaa ohikulkijoille pohdittavaa uuden maamerkin muodossa. Otakaari 2B tulee pääosin Perustieteiden korkeakoulun ja Sähkötekniikan korkeakoulun käyttöön. 

Lisätietoja  
Outi Turpeinen, päällikkö, taide ja näyttely  
[email protected], puh. 050 431 4194   

Rakennuttaja: Aalto-yliopistokiinteistöt 
Urakoitsija: NCC 
Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto SARC

Marsion ja Otakaari 2B:n taidekonseptien ja -kokoelmien työryhmät

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio

Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Taideprosenttia sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature - taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.     

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä.

Lue lisää aiheesta

Renata Jakowleff «Blue» 2017, 190 x 160 x 40 cm, glass and steel, assembled Photo: Mikko Raskinen

Julkiset taidekokoelmat Aalto-yliopistossa

Koko Aallossa esitettävän julkisen taiteen tavoitteena on luoda elävä ympäristö maailman kokemiselle erilaisista näkökulmista ja mielikuvituksen, intuition ja tutkimisen omaksumiselle.

Tutkimus ja taide
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.

Uusi kirja avaa julkisen taiteen roolia Aalto-yliopistossa

Toukokuussa julkaistava Unfolding public art –kirja pureutuu yliopiston taidekokoelmaan.

Uutiset

Lue lisää rakennuksista

Illustration image depicting what Otakaari 2 could look like, people walking and cycling near Otakaari and Maarintie, man with sunglasses looks to the viewer, its sunny and there's an event in the corner of the building

Otakaari 2: Marsio ja Kide

Marsio- ja Kide-rakennusten rakentaminen alkoi helmikuussa 2022, tavoitteena on valmistua vuosien 2023-2024 aikana.

Kampus
Illustration image of an early autumn day, depicting Otakaari 2B from the opposite side of Tietotie. Some leaves are on the ground, there are people walking on campus, undistinguishable faces.

Ehdota uutta nimeä Otakaari 2B -rakennukselle

Lähetä oma nimiehdotuksesi viimeistään 7.8.!

Uutiset
Illustration image set in sunset, depicting Otakaari 2 buildings in the future. People walking around and the lights are on in the building.

Kaksi uutta rakennusta nousee keskelle Otaniemen kampusta

Otakaari 2A & 2B rakentaminen alkaa tammikuussa 2022, rakennusten on tavoitteena valmistua kesällä 2023.

Uutiset
Illustration image on a sunny day as the sun is setting, of Otakaari 2A, the lights in the building are lit and there are blurry images of people walking around. Grass and trees are green.

Uudisrakennus Marsio on näyteikkuna Aalto-yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen

Kilpailun kautta valittu nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle.

Uutiset
Jukka Mäkelä ja Ilkka Niemelä

Eläköön kampus! Otakaari 2:n peruskiven muuraus juhlisti yliopiston uudisrakennuksia

Kampuksen uusimpien rakennusten, Otakaari 2A:n ja 2B:n, peruskivi muurattiin 29.9. Tilaisuudessa paljastettiin myös Otakaari 2A -rakennuksen uusi nimi.

Uutiset
A man and woman in casual wear, dark tones, smiling at the camera inside the Aalto Hall.

Marsio - ilmiselvä valinta

Nimikilpailun voittaneen ehdotuksen antajat taustoittavat ehdotustaan.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Kampus Julkaistu:

Pyörävarkaudet lisääntyneet kampuksella – muista lukita pyöräsi kunnolla

Kevään myötä pyörävarakaudet Aalto-yliopiston kampuksella ovat kasvaneet.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Aalto-yliopiston valaistu logo. Juhlavieraita logon takana tarkastelemassa radioantennia.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Metsähovin radio-observatorion 50-vuotisjuhla - kurkkaa kuvia tapahtumasta

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorio täytti tänä vuonna 50 vuotta. Observatorion syntymäpäivänä, torstaina 11. huhtikuuta, juhlavieraat kokoontuivat observatoriolle juhlistamaan menneitä vuosikymmeniä radioastronomisen tutkimuksen parissa.