Uutiset

Marsio - ilmiselvä valinta

Aalto-yliopiston alumnit Ville Alasalmi ja Hanna Salmi osallistuivat tietämättä toisistaan keväällä 2022 julkaistuun rakennuksen nimikilpailuun samalla ehdotuksella. Otakaari 2A –rakennuksen uusi nimi Marsio julkaistiin peruskiven muurauksen yhteydessä syksyllä 2022, mutta mitä on nimen taustalla?
A man and woman in casual wear, dark tones, smiling at the camera inside the Aalto Hall.
Ville Alasalmi (vas.) ja Hanna Salmi Aalto-salissa peruskiven muuraustilaisuudessa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

“Tämä oli selkeä valinta”, sanoo Hanna Salmi, joka ehdotti Marsio-nimeä Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle rakentuvan Otakaari 2A –rakennuksen nimeksi.  

Aalto-yliopisto järjesti keväällä 2022 ensimmäistä kertaa uudisrakennukselle kaikille avoimen nimikilpailun. Voittaneen nimiehdotuksen tekivät toisistaan tietämättä Aallon alumnit Ville Alasalmi ja Hanna Salmi. Molemmat halusivat nostaa esille Aino Marsio-Aallon

“Olin juuri nähnyt Virpi Suutarin Aalto-dokumenttielokuvan, jossa tuotiin paljon vahvemmin Ainon tarinaa ja roolia, sekä Ainon ja Alvar Aallon elämää pariskuntana esiin. Se jäi mieleen. Sitten kilpailun julkistuksen aikaan mietin, että olisi nimi voisi liittyä Ainoon. Mutta Aino-nimeä oli käytetty jo kampuksella ja lähialueilla,” kertoo Alasalmi. 

Järjellinen, muttei liian vaikea ääntää 

“Rakennus rakentuu osin Ainonaukiolle, joka sai nimensä 2008 entisen Teknillisen korkeakoulun 100-vuotisjuhlavuoden osana. Aino oli omana aikanaan huikea. Esimerkiksi ulkomaanmatkoillaan aika harva silloin pystyi kouluttautumaan niin pitkälle, että pystyi tekemään matkoja ulkomaille, “ sanoo Salmi. 

“Sitten tuli mieleen Marsio-sukunimi, kun Aino piti omaa nimeä näkyvillä, vaikka se ei ollut siihen aikaan tavallista. Marsio on sanana sopiva rakennukselle. Tavallaan suomalainen sana, mutta ei suoraan tarkoita mitään, mihin ihmisillä olisi mielleyhtymä,” kertoo Alasalmi. 

Marsio-Aallon esimerkkiä seuraten Marsio-rakennus tarjoaa paikan radikaalille luovuudelle, kokeilulle ja uudenlaiselle ajattelulle. 

Rakennus tarjoaa näkymän yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen. Sinne tulee Aalto-yliopiston käyttäjiä palvelevien tilojen lisäksi tilaa ravintola- ja tapahtumapalvelutoimijoiden käyttöön sekä vierailukeskuksen yliopiston vierailijoille.  

Rakennuksen tulevan nimen toivottiin henkivän näitä piirteitä. Ihanteellinen nimi olisi yksikielinen ja helposti lausuttava.  

“Samoin kuin Ville, pohdin, että mitä muita vaihtoehtoja Ainon lisäksi olisi. Marsio on järjellinen, eikä ole turhan vaikea kansainvälisesti,” kertoo Salmi. 

Marsio - vain mielikuvitus rajana  

Nimi julkaistiin Marsio-rakennuksen ja sen sisarrakennuksen yhteisessä peruskiven muuraustilaisuudessa 29.9.2022. Kahden uudisrakennuksen rakentaminen keskelle Otaniemen kampusta alkoi tämän helmikuussa 2022. Marsion (Otakaari 2A) ja Otakaari 2B:n on määrä valmistua vuosien 2023–2024 aikana.   

Marsioon valmistuu noin 6500 brm2 huippuluokan monitoimitilaa erityisesti taiteen ja median opetukseen, poikkialaiseen tutkimukseen, erilaisiin tapahtumiin sekä uudelle studiokeskukselle. Otakaari 2B tulee olemaan tutkimukseen keskittyvä rakennus, jossa on tiloja erityisesti Perustieteiden korkeakoulun ja Sähkötekniikan korkeakoulun käyttöön. Uudisrakennus tuo merkittävästi lisää tutkimus-, opetus- ja toimistotilaa muun muassa teknillisen fysiikan kokeelliseen tutkimukseen. Otakaari 2B:n nimeämisestä tiedotetaan myöhemmin.   

Lue lisää

Illustration image depicting what Otakaari 2 could look like, people walking and cycling near Otakaari and Maarintie, man with sunglasses looks to the viewer, its sunny and there's an event in the corner of the building

Otakaari 2

Marsio-rakennuksen & 2B rakentaminen alkoi helmikuussa 2022, rakennusten on tavoitteena valmistua vuosien 2023-2024 aikana.

Kampus
Illustration image on a sunny day as the sun is setting, of Otakaari 2A, the lights in the building are lit and there are blurry images of people walking around. Grass and trees are green.

Uudisrakennus Marsio on näyteikkuna Aalto-yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen

Kilpailun kautta valittu nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle.

Uutiset
Jukka Mäkelä ja Ilkka Niemelä

Eläköön kampus! Otakaari 2:n peruskiven muuraus juhlisti yliopiston uudisrakennuksia

Kampuksen uusimpien rakennusten, Otakaari 2A:n ja 2B:n, peruskivi muurattiin 29.9. Tilaisuudessa paljastettiin myös Otakaari 2A -rakennuksen uusi nimi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jaakko Honko -luennon 2023 pääpuhuja Kaisa Hietala
Yliopisto Julkaistu:

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.