Uutiset

Marsio - ilmiselvä valinta

Aalto-yliopiston alumnit Ville Alasalmi ja Hanna Salmi osallistuivat tietämättä toisistaan keväällä 2022 julkaistuun rakennuksen nimikilpailuun samalla ehdotuksella. Otakaari 2A –rakennuksen uusi nimi Marsio julkaistiin peruskiven muurauksen yhteydessä syksyllä 2022, mutta mitä on nimen taustalla?
A man and woman in casual wear, dark tones, smiling at the camera inside the Aalto Hall.
Ville Alasalmi (vas.) ja Hanna Salmi Aalto-salissa peruskiven muuraustilaisuudessa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

“Tämä oli selkeä valinta”, sanoo Hanna Salmi, joka ehdotti Marsio-nimeä Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle rakentuvan Otakaari 2A –rakennuksen nimeksi.  

Aalto-yliopisto järjesti keväällä 2022 ensimmäistä kertaa uudisrakennukselle kaikille avoimen nimikilpailun. Voittaneen nimiehdotuksen tekivät toisistaan tietämättä Aallon alumnit Ville Alasalmi ja Hanna Salmi. Molemmat halusivat nostaa esille Aino Marsio-Aallon

“Olin juuri nähnyt Virpi Suutarin Aalto-dokumenttielokuvan, jossa tuotiin paljon vahvemmin Ainon tarinaa ja roolia, sekä Ainon ja Alvar Aallon elämää pariskuntana esiin. Se jäi mieleen. Sitten kilpailun julkistuksen aikaan mietin, että olisi nimi voisi liittyä Ainoon. Mutta Aino-nimeä oli käytetty jo kampuksella ja lähialueilla,” kertoo Alasalmi. 

Järjellinen, muttei liian vaikea ääntää 

“Rakennus rakentuu osin Ainonaukiolle, joka sai nimensä 2008 entisen Teknillisen korkeakoulun 100-vuotisjuhlavuoden osana. Aino oli omana aikanaan huikea. Esimerkiksi ulkomaanmatkoillaan aika harva silloin pystyi kouluttautumaan niin pitkälle, että pystyi tekemään matkoja ulkomaille, “ sanoo Salmi. 

“Sitten tuli mieleen Marsio-sukunimi, kun Aino piti omaa nimeä näkyvillä, vaikka se ei ollut siihen aikaan tavallista. Marsio on sanana sopiva rakennukselle. Tavallaan suomalainen sana, mutta ei suoraan tarkoita mitään, mihin ihmisillä olisi mielleyhtymä,” kertoo Alasalmi. 

Marsio-Aallon esimerkkiä seuraten Marsio-rakennus tarjoaa paikan radikaalille luovuudelle, kokeilulle ja uudenlaiselle ajattelulle. 

Rakennus tarjoaa näkymän yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen. Sinne tulee Aalto-yliopiston käyttäjiä palvelevien tilojen lisäksi tilaa ravintola- ja tapahtumapalvelutoimijoiden käyttöön sekä vierailukeskuksen yliopiston vierailijoille.  

Rakennuksen tulevan nimen toivottiin henkivän näitä piirteitä. Ihanteellinen nimi olisi yksikielinen ja helposti lausuttava.  

“Samoin kuin Ville, pohdin, että mitä muita vaihtoehtoja Ainon lisäksi olisi. Marsio on järjellinen, eikä ole turhan vaikea kansainvälisesti,” kertoo Salmi. 

Marsio - vain mielikuvitus rajana  

Nimi julkaistiin Marsio-rakennuksen ja sen sisarrakennuksen yhteisessä peruskiven muuraustilaisuudessa 29.9.2022. Kahden uudisrakennuksen rakentaminen keskelle Otaniemen kampusta alkoi tämän helmikuussa 2022. Marsion (Otakaari 2A) ja Otakaari 2B:n on määrä valmistua vuosien 2023–2024 aikana.   

Marsioon valmistuu noin 6500 brm2 huippuluokan monitoimitilaa erityisesti taiteen ja median opetukseen, poikkialaiseen tutkimukseen, erilaisiin tapahtumiin sekä uudelle studiokeskukselle. Otakaari 2B tulee olemaan tutkimukseen keskittyvä rakennus, jossa on tiloja erityisesti Perustieteiden korkeakoulun ja Sähkötekniikan korkeakoulun käyttöön. Uudisrakennus tuo merkittävästi lisää tutkimus-, opetus- ja toimistotilaa muun muassa teknillisen fysiikan kokeelliseen tutkimukseen. Otakaari 2B:n nimeämisestä tiedotetaan myöhemmin.   

Lue lisää

Illustration image depicting what Otakaari 2 could look like, people walking and cycling near Otakaari and Maarintie, man with sunglasses looks to the viewer, its sunny and there's an event in the corner of the building

Otakaari 2

Marsio-rakennuksen & 2B rakentaminen alkoi helmikuussa 2022, rakennusten on tavoitteena valmistua vuosien 2023-2024 aikana.

Kampus
Illustration image on a sunny day as the sun is setting, of Otakaari 2A, the lights in the building are lit and there are blurry images of people walking around. Grass and trees are green.

Uudisrakennus Marsio on näyteikkuna Aalto-yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen

Kilpailun kautta valittu nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle.

Uutiset
Jukka Mäkelä ja Ilkka Niemelä

Eläköön kampus! Otakaari 2:n peruskiven muuraus juhlisti yliopiston uudisrakennuksia

Kampuksen uusimpien rakennusten, Otakaari 2A:n ja 2B:n, peruskivi muurattiin 29.9. Tilaisuudessa paljastettiin myös Otakaari 2A -rakennuksen uusi nimi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Campus sustainability event crowd
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ennätysmäärä aaltolaisia hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa

Tapahtuman ohjelmassa kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja kampuksen kestävästä kehityksestä, hyvinvointiin keskittyen.
Retuperän WBK:n Audio Dubbado, kuva: Atte Mäkinen.
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Audio Dubbado: Retuperän WBK edustaa palomiesmäistä arvokkuutta ja hyviä käytöstapoja

"Kun olin soittanut muutaman vuoden palokunnassa, mietin, että ehkä olisi hyvä olla joku tekosyy viettää Otakaarella niin paljon aikaa. Päätin, että on aika hakea Aaltoon."
Aalto employees
Yliopisto Julkaistu:

Yliopistojen yleisen työehtosopimuksen neuvottelutulos hyväksytty

Yliopistojen yleinen työehtosopimus 2023–2025 hyväksyttiin Sivistan ja palkansaajaliittojen hallinnoissa 30.3.2023.
Lahjoittaja-alumni Emma Aerin perhe, Kauppakorkeakoulu
Yliopisto Julkaistu:

Yhteinen Kauppis- ja KY-historia tuntuvat todella tärkeiltä, sanoo toimitusjohtaja Emma Aer

Aerin suvulla on jo neljännen polven opiskelijaedustus Kauppakorkeakoulussa.