Uutiset

Inside the Quartet vie kuulijan jousikvartettien virtuaalimaailmaan

Akustiikan ja äänen ammattilaiset ovat olleet toteuttamassa virtuaalitodellisuusteosta, joka on esillä toukokuussa Hannoverissa ja Helsingissä sekä heinäkuussa Meidän Festivaalilla Järvenpäässä ja Tuusulassa.
Työelämäprofessori Sebastian Schlecht soittamassa virtuaalimaailmassa. Kuva: Aalto-yliopisto
Työelämäprofessori Sebastian Schlecht soittamassa virtuaalimaailmassa. Kuva: Aalto-yliopisto

Virtuaalilaseilla katseltavan Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -teoksen kautta yleisö pääsee kokemaan musiikin valitsemansa Kamus-kvartetin muusikon paikalta. Ainutlaatuisessa teoksessa yhdistyy Suomen tunnetuin säveltäjä Jean Sibelius, yksi maamme merkittävimmistä jousiensembleistä Kamus-kvartetti sekä Aalto-yliopiston huippuluokan tekninen osaaminen.

”Teos syntyi yhteisestä halusta kokeilla VR-tekniikkaa jousikvartetin ja yleisön kohtaamisen muotona ja oli meille kaikille yhteistyössä mukana olleille osapuolille uusi kokemus”, Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja työryhmän projektijohtaja Sebastian Schlecht kertoo.

Projektin suurin haaste oli visioida, miten saada kuulijalle tunne, että hän on yksi soittajista. Tässä onnistuttiin visioimalla muutamia vaihtoehtoja muusikoiden ja insinöörien kanssa. Parhaaksi toteutustavaksi valikoitui kuoron neliönmuotoinen istumajärjestys sekä kameran sijainti jokaisen soittajan takana kertaalleen.

”Huoneakustiikan ja 3D-suunnittelun avulla onnistuimme luomaan kuulijalle tunteen, että hän on itse yksi jousikvartetin soittajista oma instrumentti kädessään”, Schlecht iloitsee.

Teos kuvattiin Ainolassa kesällä 2020 ja vie kuulijan virtuaalimaailman lasien avulla suoraan Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan. Musiikkina kuullaan kaksi ensimmäistä osaa Sibeliuksen Voces Intimae -kvartetosta. Projektissa yhdistyivät Aalto-yliopiston akustiikan ja Media Labin opiskelijat ja tutkijat. Teoksen äänisuunnittelusta on vastannut tohtoriopiskelija Nils Meyer-Kahlen. VR-kokemuksen suunnittelusta ja esituotannosta ovat vastanneet maisteriopiskelijat Eero Tiainen ja tohtoriopiskelija Gautam Vishwanath sekä valaistuksen on suunnitellut tohtoriopiskelija Petri Juntunen. Lisäksi akustiikan neuvonantajana on toiminut professori Tapio Lokki.

Oculus Quest 2 -virtuaalilaitteilta katseltava teos on ollut jo esillä Hannoverissa Classical:NEXT -tapahtumassa ja vierailee Helsingin keskuskirjasto Oodissa keskiviikkona 25. toukokuuta. Teos on osa Meidän Festivaalin 2022 ohjelmaa heinäkuussa Järvenpäässä ja Tuusulassa. Meidän Festivaaliviikolla Inside the Quartet vierailee myös Hyrylän ja Jokelan kirjastoissa ja Kallio-kuninkalassa. Teos on myös osa Konserttikeskuksen tarjontaa. Konserttikeskuksen kautta ja tuella sen voi tilata kouluihin ympäri Suomen. Teoksen voi nähdä ja kuunnella samanaikaisesti neljä kuulijaa kuten teoksessa on jousikvartetin soittajiakin.

Teoksen tuotantoa on tukenut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Teos kuvattiin Ainolassa kesällä 2020 ja vie kuulijan virtuaalimaailman lasien avulla suoraan Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan.
Teos kuvattiin Ainolassa kesällä 2020 ja vie kuulijan virtuaalimaailman lasien avulla suoraan Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan. Kuva: Aalto-yliopisto

Lisätietoa:

toiminnanjohtaja Petra Piiroinen
Meidän Festivaali
[email protected]
puh. 041 548 7098

professori ja projektijohtaja Sebastian Schlecht
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh 050 5176 093

Lisätietoa MEIDÄN FESTIVAALI
Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana
kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards-palkinnolla vuoden
2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE-laatuleima vuosille 2022–23 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry. Lue lisää verkkosivuilta meidanfestivaali.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Elderly people spending time outdoors in the yard and garden, a student work Outdoors by Luiza Sevele
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muistisairaiden asumisen tueksi tarvitaan joustoa ja yhteisöllisyyttä

Millaisia ovat muistisairaiden tulevaisuuden asumisratkaisut, ja millaisia niiden tulisi olla?
Suomen Akatemia
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Suomen Akatemian avoimen julkaisemisen vaatimukset muuttuvat

Plan S:n mukaista välitöntä avointa julkaisemista edellytetään hankkeissa, jotka on rahoitettu Suomen Akatemian 1.1.2021 jälkeen avaamissa hauissa. Käytännössä uudet vaatimukset koskevat vuonna 2022 alkavia tai jatkorahoituksen saaneita projekteja. Tarkistathan rahoituspäätöksen mukana tulleet rahoitusehdot huolellisesti.
Learning Centre, Main lobby
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Palvelutiskin remontti Harald Herlin -oppimiskeskuksessa alkaa

Palvelutiskin remontti alkaa 27.6.22. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa melua.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.