Uutiset

Inside the Quartet vie kuulijan jousikvartettien virtuaalimaailmaan

Akustiikan ja äänen ammattilaiset ovat olleet toteuttamassa virtuaalitodellisuusteosta, joka on esillä toukokuussa Hannoverissa ja Helsingissä sekä heinäkuussa Meidän Festivaalilla Järvenpäässä ja Tuusulassa.
Työelämäprofessori Sebastian Schlecht soittamassa virtuaalimaailmassa. Kuva: Aalto-yliopisto
Työelämäprofessori Sebastian Schlecht soittamassa virtuaalimaailmassa. Kuva: Aalto-yliopisto

Virtuaalilaseilla katseltavan Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -teoksen kautta yleisö pääsee kokemaan musiikin valitsemansa Kamus-kvartetin muusikon paikalta. Ainutlaatuisessa teoksessa yhdistyy Suomen tunnetuin säveltäjä Jean Sibelius, yksi maamme merkittävimmistä jousiensembleistä Kamus-kvartetti sekä Aalto-yliopiston huippuluokan tekninen osaaminen.

”Teos syntyi yhteisestä halusta kokeilla VR-tekniikkaa jousikvartetin ja yleisön kohtaamisen muotona ja oli meille kaikille yhteistyössä mukana olleille osapuolille uusi kokemus”, Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja työryhmän projektijohtaja Sebastian Schlecht kertoo.

Projektin suurin haaste oli visioida, miten saada kuulijalle tunne, että hän on yksi soittajista. Tässä onnistuttiin visioimalla muutamia vaihtoehtoja muusikoiden ja insinöörien kanssa. Parhaaksi toteutustavaksi valikoitui kuoron neliönmuotoinen istumajärjestys sekä kameran sijainti jokaisen soittajan takana kertaalleen.

”Huoneakustiikan ja 3D-suunnittelun avulla onnistuimme luomaan kuulijalle tunteen, että hän on itse yksi jousikvartetin soittajista oma instrumentti kädessään”, Schlecht iloitsee.

Teos kuvattiin Ainolassa kesällä 2020 ja vie kuulijan virtuaalimaailman lasien avulla suoraan Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan. Musiikkina kuullaan kaksi ensimmäistä osaa Sibeliuksen Voces Intimae -kvartetosta. Projektissa yhdistyivät Aalto-yliopiston akustiikan ja Media Labin opiskelijat ja tutkijat. Teoksen äänisuunnittelusta on vastannut tohtoriopiskelija Nils Meyer-Kahlen. VR-kokemuksen suunnittelusta ja esituotannosta ovat vastanneet maisteriopiskelijat Eero Tiainen ja tohtoriopiskelija Gautam Vishwanath sekä valaistuksen on suunnitellut tohtoriopiskelija Petri Juntunen. Lisäksi akustiikan neuvonantajana on toiminut professori Tapio Lokki.

Oculus Quest 2 -virtuaalilaitteilta katseltava teos on ollut jo esillä Hannoverissa Classical:NEXT -tapahtumassa ja vierailee Helsingin keskuskirjasto Oodissa keskiviikkona 25. toukokuuta. Teos on osa Meidän Festivaalin 2022 ohjelmaa heinäkuussa Järvenpäässä ja Tuusulassa. Meidän Festivaaliviikolla Inside the Quartet vierailee myös Hyrylän ja Jokelan kirjastoissa ja Kallio-kuninkalassa. Teos on myös osa Konserttikeskuksen tarjontaa. Konserttikeskuksen kautta ja tuella sen voi tilata kouluihin ympäri Suomen. Teoksen voi nähdä ja kuunnella samanaikaisesti neljä kuulijaa kuten teoksessa on jousikvartetin soittajiakin.

Teoksen tuotantoa on tukenut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Teos kuvattiin Ainolassa kesällä 2020 ja vie kuulijan virtuaalimaailman lasien avulla suoraan Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan.
Teos kuvattiin Ainolassa kesällä 2020 ja vie kuulijan virtuaalimaailman lasien avulla suoraan Aino ja Jean Sibeliuksen kotiin Ainolaan. Kuva: Aalto-yliopisto

Lisätietoa:

toiminnanjohtaja Petra Piiroinen
Meidän Festivaali
[email protected]
puh. 041 548 7098

professori ja projektijohtaja Sebastian Schlecht
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh 050 5176 093

Lisätietoa MEIDÄN FESTIVAALI
Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana
kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards-palkinnolla vuoden
2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE-laatuleima vuosille 2022–23 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry. Lue lisää verkkosivuilta meidanfestivaali.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tauluja taidemuseon seinällä, kuvituskuva tutkimusuutiseen, joka paljastaa kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Taide herättää kehon tuntemaan

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
VCD students collaborating with Yle
Opinnot Julkaistu:

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille

Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.
Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.