Uutiset

Innovaatiomedia Fast Company valitsi puuglitterin maailmaa muuttavien keksintöjen joukkoon

Muotoilija Noora Yau ja materiaalitutkija Konrad Klockars tekevät puusta väriä, joka on läpinäkyvää mutta loistaa kuin riikinkukon sulat ja koppakuoriaisen selkä.
Shimmering wood
Luonnossa esimerkiksi kovakuoriaisten, riikinkukkojen ja perhosten upeat sävyt ovat rakenteellisia värejä. Puuglitterissä väri syntyy nanoselluloosasta Noora Yaun ja Konrad Klockarsin kehittämällä tekniikalla. Kuva: Esa Naukkarinen

Arvostettu yhdysvaltalainen innovaatiomedia Fast Company on listannut Aalto-yliopiston tohtorikoulutettavan, muotoilija Noora Yaun ja tohtorikoulutettavan, materiaalitutkija Konrad Klockarsin kehittämän Shimmering Wood -värin maailmaa muuttavien ideoiden joukkoon. Hohtava puuväri ylsi taide ja muotoilu -kategorian finalistiksi ja sai kunniamaininnan kokeellisten ideoiden kategoriassa.

”Tuntuu mahtavalta, että tutkimuksemme pääsi listalle. Toivon, että saavutus tuo laajemmin huomiota väriaineiden ja materiaalien ympäristövaikutuksiin”, Noora Yau sanoo.

”On huikeaa, että tutkimuksemme saa tällaista arvostusta. Haluamme näyttää, että puusta pystyy valmistamaan myös korkean arvon tuotteita hyvin vähällä raaka-aineen käytöllä”, Konrad Klockars sanoo.

Todellinen hyvismateriaali

Shimmering Wood on niin sanottu rakenteellinen väri. Siinä ei ole väripigmenttiä, vaan nanorakenne päästää läpi kaikki valon aallonpituudet yhtä ainoaa lukuun ottamatta. Tuo aallonpituus heijastuu voimakkaasti yhteen suuntaan, aivan kuin peilistä, ja siksi rakenteellinen väri on niin kirkas ja voimakas.

Rakenteellinen väri voi myös vaihdella eri suunnista, sillä katselukulma määrittää, mikä aallonpituus silmiin heijastuu. Joistain suunnista se voi olla ihmissilmälle näkymätöntä UV- tai infrapunavaloa, jolloin pinta muuttuu täysin läpinäkyväksi – eli väri ikään kuin katoaa kokonaan.

Ihminen oppi tekemään rakenteellisia värejä jo 1950-luvulla. Säihkyvissä efektiväreissä ja hologrammeissa on kuitenkin usein muovia ja metalleja, joista monet sisältävät lyijyä tai muita myrkyllisiä aineita.

Noora Yau and Konrad Klockars
Tohtorikoulutettavat Noora Yau ja Konrad Klockars aloittivat yhteistyön vuonna 2017. ”Meillä molemmilla on toki omat vahvuutemme, mutta kehitämme tätä koko ajan tiiviisti yhdessä", Noora Yau sanoo. Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Yau ja Klockars tekevät rakenteellista väriä nanoselluloosasta. Sitä saadaan, kun puun sisältämän selluloosan pitkät kuidut pilkotaan nanomittaan. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa.

Nanoselluloosa on myrkytöntä, ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa, ja sitä käytetään jo esimerkiksi lääketieteen sovelluksissa ja komposiittimateriaaleissa.  

Yau ja Klockars kokeilivat väriään parin vuoden ajan eri materiaaleilla ja päätyivät sitten puuhun. Se tuntui oikealta, sillä tavoitteena oli todellinen hyvismateriaali, joka on niin ympäristöystävällinen kuin vain mahdollista.

Molemmat kiittelevät Aallosta saatua kannustusta ja ilmapiiriä, joka on mahdollistanut ennakkoluulottomat kokeilut ja poikkitieteellisen yhteistyön.

”Hienoimmat jutut syntyvät yhdessä kokeilemalla. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman tutkimusryhmiemme tukea. Erityisesti haluamme kiittää professori Orlanto Rojasia ja tutkijatohtori Blaise Tardya”, he sanovat.

Maailmaa muuttavat ideat on yksi Fast Companyn tärkeimmistä vuosittaisista palkinto-ohjelmista. Se nostaa esille rohkeita keksintöjä ja konsepteja, jotka auttavat rakentamaan parempaa maailmaa.

Lue lisää Fast Companyn sivuilta. Shimmering Wood -listaus löytyy täältä ja täältä.

Vierekkäisiä latuja – muotoilija ja materiaalitutkija taikovat kimmeltäviä värejä puusta

Muotoilija Noora Yau ja materiaalitutkija Konrad Klockars taikovat puusta väriä, joka on läpinäkyvää, mutta hohtaa kuin hankajalkainen rantavedessä. Työssä auttaa hyvä kemia ja vapaus esittää tyhmiäkin kysymyksiä.

Lue lisää
Tohtorikoulutettavat Noora Yau ja Konrad Klockars seisovat vierekkäin valkoista taustaa vasten. Heidän välissään on pystysuora puinen levy, joka on pohjaväriltään musta, mutta pinnassa on kirkkaita sinisiä ja keltaisia kuvioita. Kuva: Jaakko Kahilaniemi.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.