Uutiset

Idaliina Friman on Vuoden nuori suunnittelija 2021

Voittajamallisto syntyi kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista.
Idaliina_Friman_Vuoden nuori suunnittelija 2021_1_kuva_Sofia Okkonen
Kuva: Sofia Okkonen

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun teemana oli tänä vuonna meri.

”Inspiroiduin teeman kautta Itämeren tilanteesta ja perinteisistä merenkulussa käytetyistä vaatteista”, vaatesuunnittelun maisteriopiskelija Friman kertoo.

Mallisto on toteutettu ylijäämä- ja kierrätetyistä materiaaleista ja niiden viimeistelyt on pyritty tekemään mahdollisimman ekologisesti. Neuleissa käytetty lanka on tehty merilevästä, jota käytetään yhdessä villan kanssa. Asun villa on kierrätettyä ja osa asussa käytetystä polyesteristä on valmistettu merestä kerätystä jätemuovista. Käytetty vanu on puolestaan valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

Asukokonaisuus koostuu kansitakista, leveälahkeisista seilorihousuista sekä päähineestä. Asu on suunniteltu naisille, mutta se soveltuu myös unisex-käyttöön.

”Tämä asu on suunnittelemakseni kokonaisuudeksi melko pelkistetty. Asuun on tehty erilaisia, hieman tavanomaisuudesta poikkeavia yksityiskohtia. Kun asua tutkii tarkemmin, näkee millaisia lankasekoitteita ja luonnollisia värejä tuotteen värjäyksessä on käytetty. Muun muassa housuista löytyy kahluulahje ja asun neulos on yhdistetty kudottuun kankaaseen neulahuovutusta käyttämällä”, kertoo Friman.

Kovatasoinen kilpailu

Tuomariston mielestä kilpailu oli kovatasoinen ja finalistien ammatillinen taso korkea. Muut finaaliin yltäneet olivat Laura Rusanen, Eetu Kemppainen ja Anna Semi, kaikki Aalto-yliopiston Fashion, Clothing and Textile Design -koulutusohjelman kasvatteja.

Kilpailu oli viimeistä maisteriopintojen vuottaan suorittavalle Frimanille hyvä kokemus: se tarjosi paitsi mahdollisuuden työskennellä eri alojen osaajien kanssa myös hyvää kokemusta tulevaa maisterimallistoa varten.

”Pääsin kilpailun kautta luomaan malliston konseptin alusta loppuun saakka eli taustatutkimuksen, materiaalit, tuotteet, stailauksen ja kuvauksen.”

Friman voitti alkuvuodesta myös nuorten muotisuunnittelijoiden Designers’ Nest 2021 -kilpailun. Parhaillaan hän tekee yhteistyömallistoa Vallilan kanssa: hän suunnittelee pyjamamallistoa, joka tulee kauppoihin vuonna 2022. Inspiraationa on 60- ja 70-lukujen tyyli ja ideana on luoda pyjama, joka voi toimia myös juhla-asuna.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on yksi maailman vanhimmista muotikilpailuista, ja sen tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja nostaa esiin suomalaista vaatetusteollisuutta.

Frimanin voittomallisto on esillä Kämp Gallerian Kämp Gardenissa 5.-17.10.2021.

Muotinäytöksen malleja kävelee kohti kameraa muhkeissa vaaleanharmaan ja sinisen sävyisissä asuissa

Idaliina Friman on Designers’ Nest -kilpailun voittaja

Visuaalisesti vaikuttava mallisto hyödyntää monipuolisesti kierrätysmateriaalia.

Uutiset
Anni Salonen sai Näytös18-palkinnon. <i>Kuva © Mikko Raskinen</i>

Aalto-yliopiston muotinäytös tuo muodin kärkeä Suomeen

Näytös18:ssa palkittiin Idaliina Friman, Erika Hirsimäki, Eetu Kemppainen, Emma Saarnio, Anni Salonen ja Eerika Yli-Rahko.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yrjö Sotamaa_Photo Sami Perttilä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aalto-yliopiston professori emeritukselle Yrjö Sotamaalle merkittävä muotoilupalkinto Kiinassa

Frontier Design Prize 2023 -palkinto myönnettiin Taideteollisen korkeakoulun entiselle pitkäaikaiselle rehtorille.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Red-haired woman standing outside of Aalto University Töölö building in Helsinki, surrounded by trees and grass. A bus and tram on the background.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”

Vuoden 2023 MBA-alumniksi on valittu Päivi Hurttia. Muun muassa journalismin ja viestinnän parissa uraa tehnyt Hurttia vietti juuri vuoden Etiopiassa. Työssään Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla hän auttoi varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee perille kaikille alueille.