Uutiset

Idaliina Friman on Vuoden nuori suunnittelija 2021

Voittajamallisto syntyi kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista.
Idaliina_Friman_Vuoden nuori suunnittelija 2021_1_kuva_Sofia Okkonen
Kuva: Sofia Okkonen

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun teemana oli tänä vuonna meri.

”Inspiroiduin teeman kautta Itämeren tilanteesta ja perinteisistä merenkulussa käytetyistä vaatteista”, vaatesuunnittelun maisteriopiskelija Friman kertoo.

Mallisto on toteutettu ylijäämä- ja kierrätetyistä materiaaleista ja niiden viimeistelyt on pyritty tekemään mahdollisimman ekologisesti. Neuleissa käytetty lanka on tehty merilevästä, jota käytetään yhdessä villan kanssa. Asun villa on kierrätettyä ja osa asussa käytetystä polyesteristä on valmistettu merestä kerätystä jätemuovista. Käytetty vanu on puolestaan valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

Asukokonaisuus koostuu kansitakista, leveälahkeisista seilorihousuista sekä päähineestä. Asu on suunniteltu naisille, mutta se soveltuu myös unisex-käyttöön.

”Tämä asu on suunnittelemakseni kokonaisuudeksi melko pelkistetty. Asuun on tehty erilaisia, hieman tavanomaisuudesta poikkeavia yksityiskohtia. Kun asua tutkii tarkemmin, näkee millaisia lankasekoitteita ja luonnollisia värejä tuotteen värjäyksessä on käytetty. Muun muassa housuista löytyy kahluulahje ja asun neulos on yhdistetty kudottuun kankaaseen neulahuovutusta käyttämällä”, kertoo Friman.

Kovatasoinen kilpailu

Tuomariston mielestä kilpailu oli kovatasoinen ja finalistien ammatillinen taso korkea. Muut finaaliin yltäneet olivat Laura Rusanen, Eetu Kemppainen ja Anna Semi, kaikki Aalto-yliopiston Fashion, Clothing and Textile Design -koulutusohjelman kasvatteja.

Kilpailu oli viimeistä maisteriopintojen vuottaan suorittavalle Frimanille hyvä kokemus: se tarjosi paitsi mahdollisuuden työskennellä eri alojen osaajien kanssa myös hyvää kokemusta tulevaa maisterimallistoa varten.

”Pääsin kilpailun kautta luomaan malliston konseptin alusta loppuun saakka eli taustatutkimuksen, materiaalit, tuotteet, stailauksen ja kuvauksen.”

Friman voitti alkuvuodesta myös nuorten muotisuunnittelijoiden Designers’ Nest 2021 -kilpailun. Parhaillaan hän tekee yhteistyömallistoa Vallilan kanssa: hän suunnittelee pyjamamallistoa, joka tulee kauppoihin vuonna 2022. Inspiraationa on 60- ja 70-lukujen tyyli ja ideana on luoda pyjama, joka voi toimia myös juhla-asuna.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on yksi maailman vanhimmista muotikilpailuista, ja sen tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja nostaa esiin suomalaista vaatetusteollisuutta.

Frimanin voittomallisto on esillä Kämp Gallerian Kämp Gardenissa 5.-17.10.2021.

Muotinäytöksen malleja kävelee kohti kameraa muhkeissa vaaleanharmaan ja sinisen sävyisissä asuissa

Idaliina Friman on Designers’ Nest -kilpailun voittaja

Visuaalisesti vaikuttava mallisto hyödyntää monipuolisesti kierrätysmateriaalia.

Uutiset
Anni Salonen sai Näytös18-palkinnon. <i>Kuva © Mikko Raskinen</i>

Aalto-yliopiston muotinäytös tuo muodin kärkeä Suomeen

Näytös18:ssa palkittiin Idaliina Friman, Erika Hirsimäki, Eetu Kemppainen, Emma Saarnio, Anni Salonen ja Eerika Yli-Rahko.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Porthania
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
An outside student party in the spring on Aalto University campus
Palkitut Julkaistu:

Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun

Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.
Palkitut Julkaistu:

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy

ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.
four band members posing on a small stage in colourful and shiny clothes
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Muotisuunnittelija, valokuvaaja ja bändi yhdistivät voimansa ja loivat maagisen kesäutopian

Muotisuunnittelija Justus Kantakoski ja valokuvaaja Mortti Saarnia, olivat tänä vuonna EMMA-ehdokkaita Suistamon Sähkö -yhtyeen musiikkivideon kanssa.