Uutiset

Idaliina Friman on Vuoden nuori suunnittelija 2021

Voittajamallisto syntyi kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista.
Idaliina_Friman_Vuoden nuori suunnittelija 2021_1_kuva_Sofia Okkonen
Kuva: Sofia Okkonen

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun teemana oli tänä vuonna meri.

”Inspiroiduin teeman kautta Itämeren tilanteesta ja perinteisistä merenkulussa käytetyistä vaatteista”, vaatesuunnittelun maisteriopiskelija Friman kertoo.

Mallisto on toteutettu ylijäämä- ja kierrätetyistä materiaaleista ja niiden viimeistelyt on pyritty tekemään mahdollisimman ekologisesti. Neuleissa käytetty lanka on tehty merilevästä, jota käytetään yhdessä villan kanssa. Asun villa on kierrätettyä ja osa asussa käytetystä polyesteristä on valmistettu merestä kerätystä jätemuovista. Käytetty vanu on puolestaan valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

Asukokonaisuus koostuu kansitakista, leveälahkeisista seilorihousuista sekä päähineestä. Asu on suunniteltu naisille, mutta se soveltuu myös unisex-käyttöön.

”Tämä asu on suunnittelemakseni kokonaisuudeksi melko pelkistetty. Asuun on tehty erilaisia, hieman tavanomaisuudesta poikkeavia yksityiskohtia. Kun asua tutkii tarkemmin, näkee millaisia lankasekoitteita ja luonnollisia värejä tuotteen värjäyksessä on käytetty. Muun muassa housuista löytyy kahluulahje ja asun neulos on yhdistetty kudottuun kankaaseen neulahuovutusta käyttämällä”, kertoo Friman.

Kovatasoinen kilpailu

Tuomariston mielestä kilpailu oli kovatasoinen ja finalistien ammatillinen taso korkea. Muut finaaliin yltäneet olivat Laura Rusanen, Eetu Kemppainen ja Anna Semi, kaikki Aalto-yliopiston Fashion, Clothing and Textile Design -koulutusohjelman kasvatteja.

Kilpailu oli viimeistä maisteriopintojen vuottaan suorittavalle Frimanille hyvä kokemus: se tarjosi paitsi mahdollisuuden työskennellä eri alojen osaajien kanssa myös hyvää kokemusta tulevaa maisterimallistoa varten.

”Pääsin kilpailun kautta luomaan malliston konseptin alusta loppuun saakka eli taustatutkimuksen, materiaalit, tuotteet, stailauksen ja kuvauksen.”

Friman voitti alkuvuodesta myös nuorten muotisuunnittelijoiden Designers’ Nest 2021 -kilpailun. Parhaillaan hän tekee yhteistyömallistoa Vallilan kanssa: hän suunnittelee pyjamamallistoa, joka tulee kauppoihin vuonna 2022. Inspiraationa on 60- ja 70-lukujen tyyli ja ideana on luoda pyjama, joka voi toimia myös juhla-asuna.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on yksi maailman vanhimmista muotikilpailuista, ja sen tavoitteena on löytää uusia ideoita ja ratkaisuja vaatesuunnitteluun sekä kannustaa nuoria suunnittelijoita ja nostaa esiin suomalaista vaatetusteollisuutta.

Frimanin voittomallisto on esillä Kämp Gallerian Kämp Gardenissa 5.-17.10.2021.

Muotinäytöksen malleja kävelee kohti kameraa muhkeissa vaaleanharmaan ja sinisen sävyisissä asuissa

Idaliina Friman on Designers’ Nest -kilpailun voittaja

Visuaalisesti vaikuttava mallisto hyödyntää monipuolisesti kierrätysmateriaalia.

Uutiset
Anni Salonen sai Näytös18-palkinnon. <i>Kuva © Mikko Raskinen</i>

Aalto-yliopiston muotinäytös tuo muodin kärkeä Suomeen

Näytös18:ssa palkittiin Idaliina Friman, Erika Hirsimäki, Eetu Kemppainen, Emma Saarnio, Anni Salonen ja Eerika Yli-Rahko.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto University Pioneering Excellence Award, photo: Mikko Raskinen.
Palkitut Julkaistu:

Laatupalkinnot on myönnetty Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun viestintätiimille ja Insinööritieteiden korkeakoulun Majakka-hankkeelle

Aalto Pioneering Excellence Award-palkintojen lisäksi kunniamaininnan saa opinnäytetöiden kehittämiseen keskittynyt Kauppakorkeakoulun Aalto Thesis -hanke.
Egyptin varjo -yhteistyöprojekti Amos Rex -taidemuseon kanssa_Vuoden museopedagoginen teko 2021
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Egyptin varjo -yhteistyöprojekti on Vuoden museopedagoginen teko

Opiskelijat virittivät keskustelua siitä, kuka kertoo kenen historiaa ja mitä näyttelyssä ei näytetä tai sanota.
TkT Lauri Uotinen
Palkitut Julkaistu:

Kalliotekniikan kansainvälinen palkinto Aalto-yliopiston tutkijalle

Kivien putoaminen tai kallion sortuminen liikenneväylille on maailmanlaajuinen ongelma. Aalto-yliopiston kalliotekniikan tutkija TkT Lauri Uotinen on saanut vuoden 2021 Young Rock Engineer Award -palkinnon tunnustuksena huippuosaamisesta kalliotekniikan alalla.
Jussi-palkintoja kahmineen Tove-elokuvan tekijäjoukoissa on monia Aallon alumneja.
Palkitut Julkaistu:

ELO:n alumnien Jussi-juhlaa

Parhaat kotimaiset elokuvat on jälleen valittu Jussi-gaalassa.